27. NAVADNA NEDELJA

 
 

3.10.2021 LETO: XXVIII    ŠTEVILKA: 40

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Frančišek Asiški, redovni ustanovitelj, v torek sv. Marija Favstina, v sredo sv. Bruno, ustanovitelj kartuzijanov, v četrtek Rožnovenska Mati Božja, v petek sv. Benedikta, v soboto sv.  Dionizij, muč., nedelja bo 28. navadna med letom.

Danes se v Cerkvi začenja TEDEN ZA ŽIVLJENJE, 30 po vrsti. Geslo tedna je »Z veseljem do življenja skrbimo drug za drugega«. S tem geslom želimo znotraj mednarodnega Leta družine poudariti »kulturo skrbi za drugega«, o kateri govori apostolska spodbuda Radost ljubezni. »Skrbimo drug za drugega, podpirajmo drug drugega in spodbujajmo se med seboj«.

Kultura skrbi za drugega je gotovo najprej značilna za ožjo družino, kjer starši noč in dan skrbijo za svoje otroke, vse od časa nosečnosti dalje pa preko rojstva, otroštva, šolske dobe, vse do odraslosti, in zakonci skrbijo drug za drugega, tudi v bolezni in v starosti, v pešanju življenjskih moči. Obenem pa je kultura skrbi za drugega širša resničnost, odpira se navzven, gre preko generacij, razteza se v širšo družbo in jo blagodejno oblikuje v duhu svetovne človeške družine, svetovnega bratstva. Še posebno za starejšega človeka so nujno potrebna srečanja z njegovimi sorodniki, prijatelji, znanci. Ta srečanja so v času epidemije težja, zaradi mnogih potrebnih zaščitnih ukrepov. Čeprav moramo v današnjem času z zaščitno masko in razdaljo varovati sebe in druge in omejevati mnoge stike, se tudi tako učimo skrbi za drugega. Učimo se iznajdljivosti v iskanju novih poti, da drugega dosežemo, mu izkažemo pozornost, mu pomagamo. Predvsem pa so preizkušnje, ki jih živimo in ki jih doživljamo v skrbi za drugega, klic, da bi odkrivali resnični Vir veselja do življenja, ki ne presahne.

»Mi smo spoznali ljubezen, ki jo ima Bog do nas, in verujemo vanjo«, je ta vir opisal apostol Janez. Ta Vir, Božja ljubezen nam omogoča potrpežljivost in vztrajnost v dobrem, da skrb za drugega ne postane breme in muka, ampak je ta skrb vedno znova sveža, vedno znova ljubeča. Tako postaja skrb za drugega blagoslov in sreča tudi za nas. »Mi vemo, da smo prešli iz smrti v življenje, ker brate ljubimo« (1Jn 3,14).

Vstopili smo v mesec oktober, mesec molitve rožnega venca, mesec bolj redne in poglobljene molitve. Kot je rožni venec nekoč reševal Evropo pred turškim osvajanjem (islamizacijo), tako tudi danes lahko kristjani rešujemo Evropo pred veliko nevarnostjo ateizacije (brezboštva) in poganskega pogleda na človeško življenje. Naj v tem mesecu vsak od nas, ki smo verni, doprinese svoj molitveni prispevek k reševanju naše skupne domovine Evrope. Je zelo bolna in zelo potrebuje našo (Božjo) pomoč, da spet ozdravi. Končajmo vsak dan v tem mesecu z rožnim vencem v rokah in z molitvijo na naših ustnicah in zlasti v srcu!

 Otrokom in mladim, starejšim od 12 let, je omogočeno samotestiranje kot pogoj za obisk bogoslužja.

 Poizvedovanje o novih članih Župnijskega pastoralnega sveta smo izvedli preteklo nedeljo, ko bomo izbrali nov sestav, vas bomo o tem seznanili.

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE: Zbilje, štev.13 do konca.

MOLITVENI NAMEN: »priprošnja Rožnovenski Materi Božji, naj umiri sovražna čustva, ki jih gojijo v sebi mnogi pripadniki našega naroda.«

V torek, 5.10.2021 bo ob 18.30. uri (po sv. maši) redno mesečno srečanje sodelavk Karitas-a. Udeleženci morajo izpolnjevati pogoj PCT!

SOBOTA

2.10.

18: +Franc in Justina Rozman

27. N.N.

3.10.

7: za žive in umrle župljane

9: +Ivanka in Lojze Gregorc, obl.

začetek Tedna za življenje

PONED.

4.10.

18: +Frančiška Rozman

TOREK

5.10.

18: +Matevž Kumer

18.30: srečanje sodelavk

Karitas-a

SREDA

6.10.

7: +Stane Verlič

ČETRTEK

7.10.

18: +Jože Zajec, obletna

PETEK

8.10.

18: +Elizabeta Govekar

SOBOTA

9.10.

18: +Stane in Francka Stare

28. N.N.

10.10.

7: za žive in umrle župljane

9: +Francka in Stane Jenkole

Konec tedna za življenje