26. NAVADNA – SLOMŠKOVA NEDELJA

 
 

26.9.2021      LETO: XXVIII       ŠTEVILKA: 39

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Vincencij, ustanovitelj lazaristov, v torek sv. Venčeslav, v sredo sv. Mihael, Gabrijel in Rafael, nadangeli, v četrtek sv. Hieronim, v petek sv. Terezija Deteta Jezusa, v soboto  sv. Angeli varuhi, nedelja bo 27. navadna, rožnovenska nedelja.

 Če ne bi živeli v nevarnih epidemičnih razmerah, bi danes praznovali v Valburgi žegnanje. Tako pa se bomo vseh »Valburžanov« spomnili pri svetih mašah v župnijski cerkvi.

 Starejši ljudje verjetno še poznate, vsaj glavne podatke o svoji cerkvi sv. Valburge, mlajši pa o teh nimajo več pojma. Zato je prav, da vsaj na kratko predstavimo vašo lepo cerkev. Podružnična cerkev se omenja že v 14. stoletju kot kapela smledniškega gradu. Sedanja cerkev je baročna iz srede 18. stoletja. Veliki oltar (za tron tudi slika iz 18. stol: sv. Valburga ima opatsko palico, obdajajo jo štirje angelci, eden ima pladen) je leta 1763 izdelal Valentin Vrbnik, na njem so kipi zavetnice, ob njej sv. Marija Magdalena in sv. Terezija Velika, zunaj oltarnega nastavka sta sv. Anton Padovanski in sv. Pelegrin, v atiki Bog Oče, angela in angelski glavici. Stranski oltarji: oltar sv. Peregrine (1763-slika), ob niši sv. Marjeta in sv. Jedrt. Oltar Kristusovega sorodstva (1763- Anton Schwarzel), v atiki sv. Janez Evangelist in sv. Janez Nepomuk in trije angeli. Tudi prižnica je iz 18. stoletja. Križev pot je naslikal Leopold Layer po Tiepolu. V zvoniku sta dva zvonova. – Cerkev je potrebna obnove, v njej se vidijo razpoke, kar bo treba sanirati.

 V sredo bomo praznovali god svetih nadangelov. V Mošah bo na rožnovensko  nedeljo »semenj«, spomin na god podružničnega zavetnika sv. Mihaela in spomin na posvetitev cerkve. Kraj Moše omenjajo leta 1334, cerkev 1526. Ima še gotske ostaline, prezidali so jo in leta 1884 regotizirali. Oltarji so psevdogotski. Križev pot je leta 1826 izdelal Gašper Gotzl. V zvoniku so trije zvonovi.

 Vsem »Valburžanom« in Mošanom želimo, da bi jih njihova zavetnika podpirala pred Bogom s svojo priprošnjo.

 Podružnične cerkve v Hrašah in Zbilju, bomo predstavili prihodnjič.

 Danes praznujemo Slomškovo nedeljo. O tem velikem slovenskem škofu vemo veliko, tako iz šolskih klopi kot iz cerkvenih zapisov in poročil. Njegov god smo praznovali pretekli petek, z današnjo nedeljo pa Cerkev na Slovenskem želi slovesneje obeležiti Slomškov god in spomin nanj, na njegovo delo ter krepitev njegovega pomena za sodobni svet. Pred beatifikacijo ozr. razglasitvijo za blaženega je bil 24. september kot dan Slomškove smrti (1862) dan spodbude in molitve za beatifikacijo, odslej pa za kanonizacijo oz.  razglasitev za svetnika.

 Danes izvajamo poizvedovanje po kandidatih za novo sestavo Župnijskega pastoralnega sveta. Zadaj imate lističe z župnijsko štampiljko, na katero napišite imena in priimke tistih, ki se vam zdijo primerni za ŽPS. Listek vrzite v nabiralnik.

 V petek bomo vstopili v mesec oktober in začeli z rožnovensko pobožnostjo. Lepo vas vabimo, da prihajate v našo cerkev k molitvi rožnega venca (vsak dan pol ure pred sv. mašo), kdor pa ne more, ga lepo prosimo in spodbujamo, da rožni venec, celo skrivnost ali vsaj kakšno desetko, vsak dan molite doma v svoji družini, skupaj z otroki.

 V petek (prvi petek v mesecu oktobru) bom dopoldan obiskoval ostarele na domovih.

  S 1. oktobrom (ta petek) se bo delavniška sveta maša začela pol ure prej, torej ob 18. uri. Kdor želi prinesti za molitve za svoje rajne sorodnike, naj to čimprej stori. Vaše namene lahko vržete kar skozi nabiralnik-špranjo v vratih župnišča. Prav tako lahko na ta način oddate tudi »biro«.

MOLITVENI NAMEN: »Da bi se virusna bolezen po Božjem usmiljenju čimprej končala.«

SOBOTA

25.9.

18.30: +Marija Rozman

26. N.N.

26.9.

7: za žive in umrle župljane

9: +Franc in Ivana Zor, obletna

volitve v Župnijski pastoralni svet

PONED.

27.9.

18.30: +Vera Ferbar

TOREK

28.9.

18.30: +Rajko Jenko

SREDA

29.9.

7: +Ada Ribič

ČETRTEK

30.9.

18.30: +Jože Slatnar

PETEK

1.10.

18: +Jože in Frančiška Šilar, obletna

prvi petek

začetek oktobrske pobožnosti

SOBOTA

2.10.

18: +Franc in Justina Rozman

prva sobota

27. N.N.

3.10.

7: za žive in umrle župljane

9: +Ivanka in Lojze Gregorc, obletna