25. NAVADNA NEDELJA

 
 

19.9.2021     LETO: XXVIII ŠTEVILKA: 38

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Andrej Kim in korejski mučenci, v torek sv. Matej, apostol, v sredo sv. Mavricij, mučenec, v četrtek sv. Pij iz Pietrelcine, v petek bl. Anton Martin Slomšek, v soboto sv. Sergij, nedelja bo 26. navadna med letom - Slomškova nedelja.

 Danes molimo, da bi mladi, ki so se včeraj zbrali v Stični na dnevu mladih, poživili v svojih srcih vero, medsebojno razumevanje in ljubezen.

 Z veroukom smo pretekli teden začeli, v tem tednu bodo otroci in mladi veroukarji pristopili k zakramentu svete spovedi. Spoved bo v času veroučnih ur, kot je že praksa v župnijski pisarni, kjer je najmanj možnosti za okužbo z COVID-om. Mladi od 12. leta dalje morajo izpolnjevati pogoj  PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

 Vladni odlok o PCT (prebolelosti, cepljenju, testiranju) moramo od pretekle srede dalje upoštevati tudi v cerkvah. Podrobnejša navodila nam je glede tega poslala Slovenska škofovska konferenca. Navodila so razobešena na vratih v cerkev. Kazni za neizpolnjevanje odloka so zelo velike, tako za osebo, ki ne more izkazati potrdila o PCT, kot za župnika, ki je odgovorna oseba in celo za župnijo.

 Trenutno je razmišljanje glede cepljenja med nami Slovenci podobno kot v drugih državah, z razliko, da so med nami nasprotniki cepljenja mnogo glasnejši kot drugod, saj jih »reklamirajo« najbolj glasni mediji, zlasti televizija in radio. Iz tega dejstva izhaja tudi rezultat: naša država je glede precepljenosti in s tem varnosti pred okužbo na repu evropskih držav. Na Danskem so ukinili epidemiološko stanje, saj so okužbe ljudi padle na najnižjo stopno lestvice. In to zato, ker je več kot 85 procentov prebivalstva precepljenih. Tam očitno ni toliko nasprotnikov cepljenja kot pri nas. Vsi se zavedajo resnosti bolezni in tudi tega, da je vsak odgovoren tudi za zdravje svojega bližnjega. To pa izhaja iz osnovnih zahtev evangelija, ki pravi, da drugemu ne storiš tega, kar sebi ne želiš, da bi ti drugi storili. -  Te dni mi je nekdo ironično vprašal, »če sem postal podružnica NIJZ-ja«? Nisem, sem pa vedno na Jezusovi strani in na strani svetega očeta Frančiška, kjer se, ko gre za vprašanja človekovega življenja in zdravja, vedno odločamo za to, da z besedami in dejanji skušamo ljudem pomagati in jih ne zavajati z raznimi »teorijami zarote«, kar danes mnogi med nami v Sloveniji delajo. Zato tudi Cerkev povsod po svetu in tudi pri nas v Sloveniji podpira vladne odloke o cepljenju in drugih varovanjih pred nevarno in smrtonosno okužbo. Preberite si pričevanje mladega štajerskega duhovnika Marjana Rističa na redovniškem dnevu na Brezjah, preteklo sredo, kjer je spregovoril, kako ga je gotove smrti rešila samo molitev občestva vernih. Zdravniki so rekli, da bi »po vseh zdravniških znanjih ta človek moral umreti«, virus Covid mu je skoraj popolnoma uničil pljuča. Duhovnik pravi, da nikomur ne privošči grozotnega trpljenja, ki ga je moral prestajati. Vsem dvomljivcem glede cepljenja želi, da bi spoznali svojo zmoto. – Tudi sam želim, da ne poslušate in tudi ne berete raznih zavajajočih člankov na internetu, kjer so ti »anticepilci« zelo glasni. Jaz, ti in mi vsi smo odgovorni drug za drugega! Takih, ki zaradi posebnih okoliščin ne smejo prejeti cepljenja, je zelo malo. Ustvarimo z modrostjo in ljubeznijo tudi pri nas tako stanje na tem področju, da bomo kmalu, podobno kot Danci, lahko ukinili epidemijsko stanje in spet svobodno brez strahu zaživeli!!

 V nedeljo bomo izvedli poizvedovanje za bodoče člane našega Župnijskega pastoralnega sveta. Kot sem vam že povedal, boste zadaj za klopmi našli lističe, na katere boste napisali eno do tri osebe (vsaj ena naj bo iz vašega kraja). Prosil sem vas, da se že doma odločite, koga boste predlagali, zato že ob vstopu v cerkev ali po končani sveti maši svoje kandidate napišite na omenjen listek in ga vrzite v nabiralnik. Hvala.

 ČIŠČENJE IN KRAŠENJE: Zbilje, štev. 1 do 12

 MOLITVENI NAMEN: »za vse zdravstveno osebje«

SOBOTA

18.9.

18.30: +Miha Jeraj

25. N.N.

19.9.

7: za žive in umrle župljane

9: +Janez Jenko, obletna

PONED.

20.9.

18.30: +Alojz Mohar

TOREK

21.9.

18.30: +Anica Jerala

SREDA

22.9.

7: +Marija in Jakob Oblak

ČETRTEK

23.9.

18.30: +Franci Gašperlin

PETEK

24.9.

18.30: +Janez Jenko (iz Smlednika)

SOBOTA

25.9.

18.30: +Marija Rozman

26. N.N.

26.9.

7: za žive in umrle župljane

9: +Franc in Ivana Zor, obletna