22. NAVADNA NEDELJA

 
 

29.8.2021     LETO. XXVIII   ŠTEVILKA: 35

 GODOVI TEDNA: danes Mučeništvo sv. Janeza Krstnika (zaradi nedelje god odpade), jutri sv. Feliks (Srečko), v torek sv. Pavlin, škof, v sredo sv. Tilen (Egidij), v četrtek sv. Marjeta, v petek sv. Gregor Veliki, papež, v soboto sv. Rozalija, nedelja bo 23. navadna v cerkvenem letu, angelska nedelja.

 Med največje cerkvene praznike, ki jih v cerkvenem letu obhajamo, spadata tudi župnijska praznika »patrocinij« (god zavetnika cerkve) in »žegnanje«, spomin na posvetitev cerkve.  Žegnanje danes obhajamo v naši župnijski cerkvi. Včasih se nečesa spominjamo, pa ne vemo zagotovo, kakšen je pomen tega spomina. Tudi praznik žegnanja je danes pri mnogih ljudeh samo še spomin na neko tradicijo prednikov, ki jo še danes skušamo nadaljevati, a prava vsebina se vedno bolj izgublja, kar ni dobro. V prvih krščanskih stoletjih so se Kristusovi učenci zbirali k »lomljenju kruha« po domovih in niso imeli posebnih stavb za svoje bogoslužne shode.  Ko je Cerkev leta 313 v rimski državi dobila svobodo, so kristjani povsod gradili cerkve in jih za bogoslužno rabo posvečevali, slovesno blagoslavljali. To so v ljudskem jeziku imenovali »žegnanje«, enako tudi obletnico tega obrednega opravila. Cerkve so najprej postavljali nad grobovi mučencev, pozneje pa je obveljalo pravilo, da je treba za vsako novo cerkev izbrati zavetnika ali »patrona« . V naših krajih in naši širši soseščini so postala žegnanja  ljudska slavja z vsemi dobrimi in slabimi stranmi, zato so jih pogosto prepovedali. V 17. stoletju so bila splošno v navadi in načeloma dovoljena. Cesar Jožef II. (»mežnar na cesarskem prestolu«) je leta 1786 vsa žegnanja v svoji državi prenesel na tretjo nedeljo v oktobru. Ljudstvo s tem ni bilo zadovoljno, ker ni smelo več slaviti obletnice posvečenja svoje farne ali podružnične cerkve. Zato je začelo na enak način obhajati god farnega ali podružničnega zavetnika ali patrona, svetnika ali svetnice na dan, ko je bila cerkev posvečena, oziroma na dan godu zavetnika cerkve.  2. vatikanski koncil je v dokumentih o bogoslužju določil, da samo tiste cerkve, za katere se ne ve datum posvečenja ali pa sploh niso bile posvečene, obhajajo skupni praznik na žegnanjsko nedeljo, pri nas na nedeljo pred praznikom vseh svetnikov. – Danes se spominjamo da je cerkev, zlasti župnijska »prebivališče Boga med ljudmi«. V njej se srečujemo pri najsvetejšem opravilu na zemlji, pri sveti maši, v njej smo bili krščeni, birmani, spovedani, poročeni in še bi lahko našteval, kaj vse duhovnega smo prejeli v naši cerkvi. Današnji praznik pa nas obenem spominja, da je najsvetejša cerkev vsaka človekova duša, v kateri prebiva Sveti Duh. Zato si neprestano prizadevajmo, da bodo naša sodelovanja pri bogoslužjih obrodila duhovne sadove v nas samih. Svet, v katerem živimo, nas s svojimi poganskimi vabami močno priteguje, zato bodimo hvaležni Bogu in našim prednikom, ki so nam zgradili to lepo svetišče, da nam župnijska cerkev predstavlja »oazo«, kjer dobimo novo »duhovno energijo«, s katero moremo kljubovati zapeljevanju modernih malikov. Prijetno praznovanje današnjega praznika.

 Z veroukom bomo začeli v ponedeljek, 13. septembra. Veroučni urnik bo na voljo danes teden. Vpis v prvi razred novega veroučnega leta bo potekal v ponedeljek in torek, 30.8. in 31.8., ter v petek, 3.9.. Vsakič ob 18. uri v veroučni sobi. Vpis je možen tudi v nedeljo po sv. maši ob 9. uri. S seboj prinesite družinsko knjižico ali potrdilo o krstu otroka.

 V sredo svete maše ob 7. uri zjutraj ne bo, bo pa ob 9. uri, ko bomo vsi dekanijski duhovniki somaševali ob priliki našega mesečnega srečanja. Lepo vabljeni, da pridete tudi vi, dragi verniki!

 Prihodnjo nedeljo naj bi v Zbiljah obhajali žegnanje, vendar ga po posvetovanju z nekaterimi tamkajšnjimi krajani, zaradi naraščajoče nevarnosti okužbe z Delta virusom, ne bomo.

MOLITVENI NAMEN: » Za vse ljudi, ki trpijo zaradi terorizma in zločinskih vlad  v svojih deželah«

SOBOTA

28.8.

18.30: +Ada Ribič

22. N.N.

29.8.

7: za žive in umrle župljane

9: +Slavko Svoljšak

PONED.

30.8.

18.30: +Kumerjevi in Bobnarjevi

TOREK

31.8.

18.30: +Matevž Kumer

SREDA

1.9.

9: +Ivan Dežman in Frančiška

ČETRTEK

2.9.

18.30: +France Dolinar

PETEK

3.9.

18.30: +Angela Zlate

SOBOTA

4.9.

18.30: +Štefka in Janez Trebušak

23. N.N.

5.9.

7: za žive in umrle župljane

9: +starši in Slavko Zajec