MARIJINO VNEBOVZETJE

 
 

15.8.2021    LETO: XXVIII    ŠTEVILKA: 33

   GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Rok, spokornik, v torek sv. Hijacint, v sredo sv. Helena (Alenka),  četrtek sv. Janez Eudes, v petek sv. Bernard, opat, v soboto sv. Pij X., papež, nedelja bo 21. navadna v cerkvenem letu.

 Danes v Cerkvi obhajamo največji Marijin praznik, Marijino vnebovzetje. V jeruzalemski Cerkvi so ga začeli obhajati že kmalu po koncilu v Efezu, leta 431 po Kr. in ga povezovali z Marijinim odhodom s tega sveta. Čeprav Marijino vnebovzetje sodi med najstarejše Marijine praznike, je papež Pij XII. versko resnico o vnebovzetju device Marije slovesno razglasil šele leta 1950 z apostolsko konstitucijo »Munificentissimus Deus«. Številne cerkve po svetu, od mogočnih katedral do vaških in božjepotnih cerkvi, izpričujejo stoletno vero, da je bila Marija z dušo in telesom vzeta v nebo.

 Pri nas v Sloveniji je posvečenih veliko župnijskih, podružničnih, zlasti pa božjepotnih cerkva in kapelic, zato je Marijino vnebovzetje v našem verskem izročilu globoko zakoreninjeno. Katoliška in pravoslavna Cerkev ta praznik obhajata na isti dan. – Ob prazniku številni Slovenci romajo v Marijina svetišča. Romanja imajo globlji verski pomen zato, ker verujoče spominjajo, da je naše celotno zemeljsko življenje pravzaprav romanje, katerega cilj je večno življenje v nebesih. Marijino vnebovzetje pomeni poklon ženi, saj je Bog Marijo, ženo in mater, poveličal v nebesih. Cerkev s praznovanjem tega praznika poudarja dostojanstvo in poklicanost vsake žene.  -  Marijino vnebovzetje je praznik upanja, saj nam govori, da je ena izmed nas ljudi, Marija, dosegla polnost življenja, ki ga kristjani vidimo v večnosti.  Praznovanje nas tudi spomni, da sta v našem življenju pomembni tako materialna kot duhovna komponenta, tako večno kot zemeljsko in da se oba prepletata. Delo za duhovno ne pomeni zanemarjanja materialnega. Po krščanski tradiciji velja prav nasprotno: ko se trudimo za zemeljski napredek, si s tem že pripravljamo večno bivanje.  Mariji je to na odločni način uspelo. – Danes se po naših cerkvah obnavlja izročitev Materi Božji. To opravimo lahko s posebno molitvijo ali z lepo slovensko preprosto molitvijo »O Gospa moja«. -  Praznik je zapovedan, letos tega ni potrebno naglašati, saj je vsaka nedelja zapovedan Gospodov dan.

 Jutri, v ponedeljek, se bo v naši župnij začel ORATORIJ, 16. po vrsti.  Kot vsako leto, vas tudi letos prosimo, da ste v tem tednu posebej pozorni na otroke s svojimi vozili. Poleg tega naprošamo vse župljane, zlasti starše, da spečete pecivo ali prinesete sadje, saj so tako otroci kot animatorji veseli kakršnihkoli dobrot. Otroci naj se jutri (v ponedeljek) zberejo na župnijskem travniku do 17. ure. Z oratorijskim dogajanjem bomo v ponedeljek zaključili ob 19. uri. Ostale dni, oratorijski dan začenjamo ob 9. uri in zaključimo do 16. ure. Oratorij bo trajal do petka, v soboto bo še zaključna zahvalna sveta maša in ostalo.

 Mašnih namenov, ki ste jih prinesli, se je nabralo že do zadnje tretjine novembra. Na letošnjem dopustu sem opravil svete maše, katerim še ni bil določen datum (največ jih je bilo sprejetih ob pogrebih): +Marija Rozman (6 namenov), za zdravje in dober namen(Rozman)  (2), +Frančiška in Stane Jenkole (1), dve po namenu neimenovanega darovalca (3), +Franc Zor (1).

 MOLITVENI NAMEN: »v čast Materi Božji vnebovzeti«

SOBOTA

14.8.

18.30: +Ivan Podviz

MAR.VNEBOVZ.

15.8.

7: za žive in umrle župljane

9: +Franc Zor

PONED.

16.8.

18.30: +Marko Konjar

začetek Oratorija

TOREK

17.8.

18.30: +Alojz Starc

SREDA

18.8.

7: za zdravje

ČETRTEK

19.8.

18.30: po namenu

PETEK

20.8.

18.30: +Jurij Šmelcer in starši

                     Lipovšek

SOBOTA

21.8.

18.30: +Vera Ferbar

zaključek Oratorija

21. N.N.

22.8.

7: za žive in umrle župljane

9: +Marija Rozman