19. NAVADNA NEDELJA

 
 

8.8.2021     LETO: XXVIII      ŠTEVILKA: 32

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Terezija Benedikta od Križa, v torek sv. Lovrenc, diakon, mučenec, v sredo sv. Klara, v četrtek sv. Ivana Šantalska, v petek  sv. Poncijan in Hipolit, mučenca, v soboto sv. Maksimilijan Kolbe, duhovnik, mučenec, v nedeljo slovesni, največji Marijin praznik: Marijino vnebovzetje.

 V tednu pred nami je kar nekaj pomembnih godov svetnikov, ki nam s svojim zvestim življenjem po veri v Jezusa Kristusa, svetijo kot svetle luči. Jutri praznujemo god sv. Terezije Benedikte od Križa, redovnice. Njeno civilno ime je bilo Edith Stein, leta 1987 je bila v Kollnu proglašena za svetnico mučenko, enajst let kasneje , 11. oktobra 1998, pa jo je papež Janez Pavel II. skupaj s sv. Katarino Siensko in sv. Brigito Švedsko postavil za sozavetnico Evrope. Edith Stein je bila profesorica filozofije, pri svoji filozofskih preučevanjih se je osredotočala predvsem na človeka in smisel njegovega obstoja. Pojem človeka je opredelila z vidika svobode in s tem povezane odgovornosti. Lotila se je tudi preučevanja razmerja med družbo in posameznikom ter njegovega položaja v tem razmerju. Njeno znanstveno delo ima velik pomen tudi za današnjo Evropo, ki vedno bolj izgublja svojo identiteto (istovetnost) in gre čedalje bolj v smer brezverstva, oziroma poganskega načina doživljanja človeškega življenja.

 Sveti Lovrenc, ki bo godoval v torek, je bil eden od sedmih diakonov v času papeža Siksta II.. Ker je leta 258 cerkveno premoženje, ki mu je grozila zaplemba razdelil med siromake, ga je dal cesar Valerijan prebičati, nato pa na žareči rešetki mučiti do smrti. Sv. Lovrenc je zavetnik ubogih, gasilcev, in še vrsti drugih poklicev. Priporočajo mu verne duše v vicah in ga prosijo za dobro letino. Utrinke perzeidov ( na nočnem nebu), ki okoli njegovega godu letijo na naš planet, so ljudje poimenovali »svetega Lovrenca solze«. Te naj bi pretakalo nebo zaradi strašne smrti mučenca. V Sloveniji mu je posvečenih 50 cerkva.

 Od četrtka do nedelje bomo imeli tridnevnico pred Marijinim praznikom.

 O širjenju virusa, njegove različice delta, nas pristojne zdravstvene in državne službe neprestano opozarjajo, naj ostanemo previdni, naj vzdržujemo medsebojno razdaljo, si razkužujemo roke in zlasti, da vsi, ki tega še niste storili, pristopite k cepljenju. Zdravstveni strokovnjaki pravijo, da bi širjenje virusa omejili le, če bi bila precepljenost prebivalstva v Sloveniji vsaj 80 odstotna. Torej, ponovno vas prosim: ne nasedajte raznim teorijam »zarote«, ki skušajo prikazati cepljenje v negativni luči. Zaupajmo strokovnjakom, predvsem pa se prepustimo Božji ljubezni, ki nas tudi na tak način, s cepljenjem, čuva in varuje.

 ČIŠČENJE IN KRAŠENJE: Smlednik, štev. 31 do 46.

 MOLITVENI NAMEN: »za Evropo, da bi ohranila svoje prvotne krščanske temelje,  ki so ji bili vseskozi največja vrednota«

SOBOTA

7.8.

18.30: +Štefka Sešek

19. N.N.

8.8.

7: za žive in umrle župljane

9: +Jože in Ivana Kumer, obletna

PONED.

9.8.

18.30: +Mirko Mohar

TOREK

10.8.

18.30: +Marija in Andrej Potočnik

SREDA

11.8.

7: po namenu T

ČETRTEK

12.8.

18.30: +Matevž Kumer

začetek tridnevnice pred Vnebovzetjem

PETEK

13.8.

18.30: +starši in dva brata Jarc

SOBOTA

14.8.

18.30: +Ivan Podviz

MAR.VNEBOVZ.

15.8.

7: za žive in umrle župljane

9: +Franc Zor

Vnebovzetje, največji Marijin praznik