Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ned, 09 Maj 2021 ob 18:30

Šmarnice 2021

Iskalnik
 

4. VELIKONOČNA NEDELJA

 
 

25.4.2021       LETO: XXIII       ŠTEVILKA: 17

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek Marija, Mati dobrega sveta, v torek sv. Hozana Kotorska, v sredo sv. Peter Chanel, v četrtek sv. Katarina Sienska, cerkv. učiteljica, v petek sv. Jožef Cottolengo, v soboto sv. Jožef Delavec, praznik, nedelja bo 5. velikonočna – mednarodni praznik dela.

 Skrb za duhovne poklice je ena glavnih nalog Cerkve, skozi vsa stoletja. Jezusovo naročilo »prosite Gospoda žetve, naj pošlje delavcev na svojo žetev » se v vseh časih sliši, zlasti na 4. velikonočno nedeljo, ki jo imenujemo tudi nedeljo duhovnih poklicev. V Sloveniji poteka pred njo teden molitve za duhovne poklice. Seveda ni samo današnja nedelja namenjena tej molitvi, za duhovne poklice smo kristjani vedno dolžni prositi in moliti. Apostol Pavel govori  o Kristusovi skrivnosti in pravi: »ta zaklad pa imamo v glinastih posodah« (2 Kor 4,7,). Kajti moč Boga, sila Boga je tista, ki rešuje, ki zdravi, ki postavlja na noge. Je pa tudi edina moč, ki lahko tudi v naših časih, ki niso naklonjeni duhovnim poklicem, podeli mladim fantom in dekletom milost, da se zanje odločijo.

 Kriza poklicev vse bolj trka na vrata naše krajevne Cerkve. Zavedati se moramo pomembnosti poklicne pastorale. K skrbi za duhovne poklice je poklicana najprej družina. Če ta živi po vrednotah krščanske vere, postane zibelka duhovnih poklicev. To je zelo pogojeno s tem, da člani družine redno molijo, se ob nedeljah udeležujejo bogoslužja, se pogovarjajo med seboj v duhu evangelija, skrbijo za utrjevanje medsebojnih odnosov v ljubezni in odpuščanju, skratka, če je v njihovi družini evangelij temelj vsega njihovega  življenja. Dandanes je življenje drugačno kot pred desetletji. Mladi imajo mnogo več priložnosti medsebojnega komuniciranja, družba, v kateri živimo pa je vse prej kot naklonjena krščanskim vrednotam. Zato se kaj hitro lahko zgodi, da mladi obrnejo hrbet domači vzgoji, saj hočejo živeti »moderno«, kot njihovi neverni prijatelji. Kako pomembna je prava, prečiščena krščanska vzgoja v domači družini, ki ne temelji samo na nekih tradicionalnih vrednotah, ampak na življenju po teh vrednotah danes in tukaj. Kristjan, naj bo mlad ali star, ne sme čutiti svoje vere kot neko breme, ampak kot svobodo, ki mu daje jasno in veselo spoznanje za to, da je »Jezus Pot, Resnica in Življenje«, da je brez vere Vanj življenje kakor cesta brez smerokazev in brez semaforjev, na kateri se izgubimo in v vsakem trenutku lahko doživimo nesrečo. – Zato naj, dragi starši, vaše družinsko življenje omogoča otrokom, da bodo ob vašem zgledu in dobri besedi občutili vašo živo in globoko vero v Jezusa. Ni potrebno ničesar drugega. Duhovni poklic je milost in če ga je Bog položil v srce vašemu otroku, ga bo ta sprejel kot dar, če bo v vaši družini uresničeno, kar sem malo prej povedal.

 V soboto bomo praznovali praznik sv. Jožefa Delavca. Z njim želi Cerkev ovrednotiti naše človeško delo, ki mora biti sodelovanje z Božjimi načrti. Delo krepi človeka, vendar da se to res lahko dogaja, morajo vsi, delodajalci in delavci pri tem sodelovati z odgovornostjo in vestnostjo. Še vedno se dogaja, da delavci ne dobijo za svoje delo zadostnega plačila in  da je veliko brezposelnih, ki jih dan in noč skrbi, kako bodo preživeli. Naj sv. Jožef izprosi, da bo slovenska družba (država) po vseh močeh usmerila svoje delovanje na reševanje teh socialnih problemov, s katerimi se morajo tudi v naši domovini spoprijemati številni naši bratje in sestre.

 V soboto se bodo začele tudi »šmarnice«, vsakoletna pobožnost v čast Materi Božji. Kot vsako leto bomo tudi letos pri sv. maši brali šmarnično berilo, letos »K Mariji na izlet«, delo ga. Tadeje Roblek. Desetletna Metka in Tomaž nas bosta seznanjala z vsemi glavnimi Marijinimi božjepotnimi cerkvami pri nas v Sloveniji. Po sv. maši bodo litanije v čast Materi Božji. Koliko vernikov se bo lahko zbralo vsak dan v cerkvi, je na žalost nedorečeno. Po sedanjih pravilih zelo malo. Še vedno bomo morali držati predpisano razdaljo, nositi maske in  si razkuževati roke.

 Leto obhajamo 30 letnico ustanovitve Slovenske Karitas. Več o tem boste lahko zvedeli v Družini in Radiu Ognjišče.

 MOLITVENI NAMEN: »Prošnja sv. Jožefu, da izprosi blagoslov nad vsem našim delom«

SOBOTA

24.4.

18: +Manca in Tone Lavrič

4. VEL.NED.

25.4.

7: za žive in umrle župljane

9: +Marjeta Lampič- kot pogrebna

PONED.

26.4.

18: +Vinko Tršan

TOREK

27.4.

18: +Marija Čad, obletna

SREDA

28.4.

7: +Frančiška in Franc Buh

ČETRTEK

29.4.

18: za Božji blagoslov (Podobnik)

PETEK

30.4.

18+druž. Zor, Mici Rozman

SV.JOŽ.DEL.

1.5.

18: +druž. Štilec, Stenovec

začetek šmarnične pobožnosti

5. VEL.NED.

2.5.

7: za žive in umrle župljane

9: +Justina Božič – kot pogrebna