Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ned, 09 Maj 2021 ob 18:30

Šmarnice 2021

Iskalnik
 

3. VELIKONOČNA NEDELJA

 
 

18.4.2021    LETO: XVIII     ŠTEVILKA: 16

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek  sv. Leon IX., papež, v sredo sv. Anzelm, cerkv. uč., v četrtek sv. Aleksandra, muč., v petek sv. Jurij, muč., nedelja bo 4. velikonočna, nedelja duhovnih poklicev.

 V skladu z najnovejšimi navodili stroke in vlade, je pod določenimi pogoji dovoljeno imeti sveto mašno bogoslužje v cerkvah. Ti pogoji so znani: nošenje maske v zaprtih prostorih, razkuževanje rok pri vhodu, 1 oseba na 30 m2, razdalja med verniki najmanj 1,5 m. Čeprav si ne znam razložiti, kako je dovoljena samo ena oseba na 30m2 in obenem najmanjša razdalja med osebami 1,5 m, saj po logiki velja ali prvo ali drugo. V naši cerkvi bomo imeli spet redno bogoslužje: ob delavnikih ob 18. uri, razen srede, ko bo sv. maša zjutraj (v cerkvi) ob 7. uri. Ob nedeljah bosta sv. maši spet ob 7. in 9. uri. Spet bomo morali pri vhodu deliti listke, saj več kot 30 oseb (posameznikov) ne sme biti v cerkvi. Izjema so cele družine iz istega gospodinjstva, ki naj zasedejo klopi, lahko tudi takoj v naslednji vrsti. Družina bo pri vhodu dobila en listek, vendar bo veljalo pravilo, 30 oseb v cerkvi. Prosim, držite se teh pravil, kazni za kršitve so hude: župnija plača globo 4.000 ev., župnik, ki je odgovoren pa 400 evrov. To niso prazna strašila, v naši nadškofiji se je že zgodilo, da so po ugotovitvi inšpektorjev, župnije in župniki morali plačati omenjeno globo, ki ni majhna!!

 Danes začenjamo TEDEN MOLITVE ZA DUHOVNE POKLICE. Med duhovne poklice štejemo duhovnike, redovnike in misijonarje. Na nek način tudi vse katehistinje in katehete, ki utrjujejo vero v srcih naših otrok. Geslo letošnjega tedna je »PRIPADAJ, IŠČI IN SE ODLOČI«. Velika pozornost je usmerjena na skupnost kristjanov, na občestvo. To pomeni, da problematika duhovnih poklicev zadeva tako posameznega kristjana kot družine, duhovnike in škofe. Vsi smo v istem poslanstvu in tako tudi skrbi za nove duhovne poklice. Želimo živeti in izpolniti naročilo vstalega in poveličanega Jezusa, naj gremo po vsem svetu in oznanimo evangelij vsemu stvarstvu. Ne gre samo za oznanjevanje evangelija v misijonih, misijonsko področje je že kar naša Slovenija, naše župnije, naše družine. Ko so apostoli poslušali po Jezusovem vstajenju njegova naročila, so bili vedno skupaj. Pripadali so skupnosti apostolov in skupnosti učencev. Skupaj so rasli v veri in odkrivanju novih razsežnosti poslanstva. Sveti Duh jih je potrjeval v skupni molitvi, v bratski skupnosti, v novih potrebah. Skupaj so v Svetem Duhu iskali in se tudi odločali. Kar pomislimo na dogodek ob izbiri apostola Matija, na zbor v Jeruzalemu glede apostolata med pogani in drugo. Ta zgled želimo živeti letos v molitvi za nove duhovne poklice. Kot skupnost čutimo to nalogo Cerkve. Verjamemo tudi, da Gospod kliče vedno dovolj mladih za poslanstvo v Cerkvi. Zato molimo, da bi tisti mladi, ki jih Gospod kliče, to prepoznali v skupnosti vernikov in odkrivali lepe zglede. Molimo zato, da bi mladi pogumno iskali svojo življenjsko pot in se ne prestrašili Gospodovega klica v posvečeno življenje. Molimo tudi zato, da bi znali prav razločevati Božji klic in se tudi jasno odločili. Sodobna miselnost pokaže, kako se mnogi težko dokončno odločijo za poklic, naj bo to za poročenost ali za duhovništvo in redovništvo. Z močjo Božje milosti ter s prizadevanjem krščanske skupnosti- župnij in družin-, bodo mladi dobili moč za prave in dokončne odločitve, za izpolnitev Božje volje.

 V petek bomo obhajali god sv. Jurija, zavetnika v raznih naših stiskah, zlasti pa zavetnika gasilcev. Našim gasilcem kličemo: »pogumno naprej«, naj vas še naprej vodi ljubezen do bližnjega, ki je ravno v vaših vrstah tako nujno potrebna.

 Če bodo odslej dovoljene javne sv. maše, bom na naslednje nedelje ob 9. uri opravil kot pogrebne maše za umrle, za katere še ni bila opravljena pogrebna sv. maša: +Marjeta Lampič, +Justina Božič, +Janez Novak, +Marija Hočevar, +Marija Rozman.   Za sledeče pokojne, ki so umrli v času prepovedi javnega bogoslužja so bile sv. maše že opravljene: +Matija Bilban – 1.2.21, Veronika Jelar- že večkrat, Vincencij Tršan – 3.4.21, +Vera Ferbar-  17.4.21.

 Bog povrni vsem, ki ste v teh dneh nakazali na TRR svoj prispevek za našo župnijo!

 MOLITVENI NAMEN: » Za svetost duhovnikov in redovnikov in za nove duhovne poklice«

SOBOTA

17.4.

18: +Vera Ferbar

3. VEL. NED.

18.4.

7: za žive in umrle župljane

PONED.

19.4.

18: +Boris Žum

TOREK

20.4.

18: +Marjan Kavčič

SREDA

21.4.

7: po namenu Minke

ČETRTEK

22.4.

18: +Marija Rozman

PETEK

23.4.

+Ana in Jurij Rozman

SOBOTA

24.4.

+Manca in Tone Lavrič

4. VEL. NED.

25.4.

7: za žive in umrle župljane

9: +Marjeta Lampič (kot pogr.)