Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ned, 09 Maj 2021 ob 18:30

Šmarnice 2021

Iskalnik
 

5. POSTNA –TIHA NEDELJA

 
 

21.3.2021     LETO: XXVIII      ŠTEVILKA: 12

GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Lea, v torek sv. Turibij, šk., v sredo sv. Dionizij, muč., v četrtek slovesni praznik Gospodovega oznanjenja, v petek sv.Latisa, muč., v soboto sv. Rupert, šk., nedelja bo cvetna nedelja.

 Mnogi starejši se še spominjamo, da so današnjo, tiho nedeljo, v Cerkvi označili kot prvo nedeljo trpljenja. Z njo se je začelo najožje obdobje postnega časa, priprava na velikonočne praznike. Vse oltarne slike, zlasti križi, so se po vsej cerkvi zagrnili z vijoličnimi zavesami. To je imelo simbolični pomen, ustvarjen po evangeljskem poročilu, ki pripoveduje o enem zadnjih Jezusovih srečanj z farizeji in velikimi duhovniki. Jezus jim je tedaj rekel: »Vaš oče Abraham se je vzradostil, da bo videl moj dan; in videl ga je in se razveselil. Judje so mu tedaj rekli: 'še petdeset let nimaš in si videl Abrahama?' Jezus pa jim je dejal: 'Resnično, resnično, povem vam: preden se je Abraham rodil, sem jaz.' Tedaj so pograbili kamenje, da bi ga vrgli vanj, Jezus pa se je skril in odšel iz templja« (Jn 8, 57-59).

 Zagrnjeni oltarji in križi so bili spomin na omenjeni dogodek. Jezus se je moral pred hudobijo Judov skriti, da ga niso že takrat ubili s kamenjanjem, kajti »njegova ura še ni prišla«. Seveda ima zakrivanje oltarja še drug simboličen pomen. Sovraštvo in ostala hudobija v človekovem srcu so tisto »trnje«, ki povzroči, da se mora Gospod umakniti od mene. Greh in Božja svetost nikakor ne moreta biti istočasno v človeku. Postni čas ima prav to nalogo, da v nas sproži najprej spoznanje, da smo vsi grešniki in nato da tudi konkreten korak v smer iskrenega kesanja nad mojimi grehi in smer poboljšanja. Ni vsaka človekova grešnost pred Bogom enaka po svoji negativni teži. Gotovo je bil greh velikih duhovnikov in farizejev nekaj strašnega. Ta je povzročil, da so Jezusa križali in umorili. Vendar je Jezus sam rekel, ko so ga pripeljali k Pilatu: »Nobene oblasti bi ne imel, nad menoj, če bi ti ne bilo dano od zgoraj. Zato ima večji greh tisti, ki me je tebi izročil. Odslej si je Pilat prizadeval, da bi ga oprosti« (Jn 19, 11-12).Pilatova krivda je bila v tem, da je Jezusa obsodil iz strahu pred Judi in iz strahu, da ga bo rimski cesar suspendiral, če bi verjel obtožbam Judov, da ni obsodil nekoga, »ki se je delal judovskega kralja«, kot so si to izmislili Judje. Gospod je imel veliko srečanj z grešniki, vedno, kadar so ti pokazali obžalovanje nad svojimi grehi, jim je odpuščal, vendar vedno pristavil: »odslej ne greši več.« Bog vedno odpušča, odpušča prav vse grehe, še tako težke in tudi take,  ki se jih človek zaradi slabosti ne more rešiti. »Če so vaši grehi rdeči kakor škrlat, bodo beli kakor sneg« (Iz 1,18).

Zato je sveta spoved tako odličen zakrament. Kadar koli jo opravim z željo po spreobrnjenju, mi Gospod vedno opusti. Vse grehe! Tudi tiste, ki se jih sramujem, tiste, ki sem z njimi napravil veliko hudega sebi in bližnjim, vedno je Božja milost močnejša od vsakega mojega greha, kajti Jezus je tudi zame trpel in umrl. Četudi tisočkrat grešim, morda celo v istem grehu, pa pokleknem v spovednici pred Gospoda s kesanjem v srcu, mi Jezus vedno odpusti. Morda kdo pomisli »le kaj si bo spovednik mislil o meni?«. Ravno nasprotno. Spovednik se bo v srcu samo priklonil temu človeku, ki je povedal nekaj, kar mu je šlo zelo težko iz ust. Pokazal je pravo ponižnost pred Bogom in s tem obenem tudi duhovniku , ki je tudi sam grešnik, dal nauk o ponižnosti in pogumu.

 Vse prisrčno vabim, da v teh dneh greste k sveti spovedi, saj je spoved Jezusov velikonočni dar. Pri nas bo tako kot prejšnja leta spovedovanje na cvetno nedeljo popoldan ob 17. uri. Po predpisih pa sme biti naenkrat v cerkvi približno 30 oseb, ki so prišli brez domačih. Ti se naj usedejo v vsako drugo klop, eden levo, drugi desno. Če pride več oseb iz istega gospodinjstva, lahko sedijo skupaj. Ta predpis velja za vse dni, ko bomo imeli bogoslužje v cerkvi. – K spovedi lahko pridete tudi vsak dan ob 17. uri v župnišče!

 Kako bo z udeležbo pri bogoslužju na veliki teden in veliko noč, bomo povedali prihodnjič, saj se lahko medtem zdravstvena situacija poslabša in bomo spet v »lock down«-u (popolnem zaprtju).

 Zunaj imate na voljo oljčne veje, prostovoljne prispevke za primorske cerkve  oddajte v košarico.  

 Ta teden bodo vse sv. maše v cerkvi. Morali pa bomo upoštevati pravila vlade in zdravstvene službe. Ponovno poudarimo: po teh bomo sprejeli vsakič v cerkev 30 oseb, če bodo osebe iz istega gospodinjstva, tudi več. V cerkvi boste posamezniki, kot je že zgoraj omenjeno, sedli v vsaki drugi klopi levo in desno, cela družina pa skupaj v isti klopi in če vas bo še več lahko tudi v klopi za ali pred vami vedno pa mora biti med vami in drugimi obiskovalci ena klop prazna. Ne pozabite na maske in na razkužitev rok pri vhodu. – Za vse vernike, ki, na žalost, zaradi prevelikega števila, ne boste mogli v cerkev, predlagamo,da počakate zunaj pred cerkvijo in vas bom prišel obhajat, že pred sv. mašo. Če vas bo 10, boste vsi naenkrat prejeli sv. obhajilo, če pa vas bo več, ostali počakajte, morda kar v avtomobilu in ko bo prva skupina obhajana, pristopite tudi vi. Pred vhodom v cerkev bomo vse dni delili listke, ki jih bo toliko, kolikor je dopustno število oseb v cerkvi. – Na žalost ne gre drugače, upajmo, da ti ukrepi ne bodo  večno trajali.  Vse pa, »AD MAIOREM DEI GLORIAM«, vse v večjo slavo Božjo, kot je zapisal nesmrtni glasbenik J.S.Bach v svoj osebni grb.

MOLITVENI NAMEN: »za vse kristjane, da bi v teh dneh spet našli pot k Bogu«

TIHA NED.

21.3.

za vse žive in umrle župljane

PONED.

22.3.

18: +Manca in Lovro Grajzar

TOREK

23.3.

18: +Ivan Podviz

SREDA

24.3.

18: +Jožica Zajec

ČETRTEK

25.3.

18: za zdravje in blagoslov –

                          Rokavec

PETEK

26.3.

18: za zdravje

SOBOTA

27.3.

18: +Ana in Jurij Rozman

CVET.NED.

28.3.

7: za vse žive in umrle župljane

9: po namenu  17: po namenu

17: spovedovanje