Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ned, 09 Maj 2021 ob 18:30

Šmarnice 2021

Iskalnik
 

4. POSTNA NEDELJA

 
 

14.3.2021        leto: XXVIII          številka: 11

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Ludovika, v torek sv. Hilarij Oglejski, v sredo sv. Patrik, v četrtek sv. Ciril Jeruzalemski, v petek sv. Jožef, Jezusov rednik in mož Device Marije – slovesni praznik, v soboto sv. Klavdija, nedelja bo 5. postna – tiha nedelja.

 Danes obhajamo »papeško nedeljo«, obletnico izvolitve sedanjega svetega očeta Frančiška za rimskega škofa in naslednika apostola Petra v vrhovni oblasti Jezusove Cerkve. Papež Frančišek je bil za papeža izvoljen leta 2013, kot prvi sveti oče, ki je prišel iz »drugega konca sveta«, kot se je na dan izvolitve sam predstavil. Zaradi postnega časa bo zunanja slovesnost papeške nedelje v mesecu juniju. Molimo za svetega očeta, naj mu Gospod podeli potrebnih milosti, da bo Sveto Cerkev še naprej vodil skozi viharje in negotovosti našega časa.

 V petek bo slovesni praznik svetega Jožefa. Z apostolskim pismom »Patris corde (z Očetovin srcem)«, ki je izšlo l. 2020 na praznik Brezmadežne, se papež spominja 150. Letnice razglasitve sv. Jožefa za zavetnika vesoljne Cerkve. Od 8. decembra lani, pa do 8. decembra letos, poteka posebno »leto svetega Jožefa«. »Kot ljubljeni oče, oče v nežnosti, poslušnosti in sprejemljivosti, oče ustvarjalnega poguma, delavec vedno v senci«: s temi besedami papež Frančišek nežno in ganljivo opisuje svetega Jožefa. Sveti Jožef je namreč konkretno izrazil svoje očetovstvo, ko je iz svojega življenja naredil darovanje samega sebe v ljubezni, postavljeni v služenju Mesiju. Zaradi te svoje vloge »stičišča«, ki združuje Staro in Novo zavezo, ga je krščansko ljudstvo vedno imelo rado. V njem je  »Jezus videl Božjo nežnost, tisto, zaradi katere sprejemamo svojo slabost, kajti skozi in kljub naši slabosti se uresničuje večina Božjih načrtov. »Samo nežnost nas bo rešila delovanja Zlobnega«, poudarja papež »in ob srečevanju Božjega usmiljenja, zlasti v zakramentu sprave, lahko doživimo resnico in nežnost, ker nas Bog ne obsoja, ampak nas sprejema, nas objema, nas podpira in nam odpušča.« Sv. Jožef je »kot oče v sprejemanju«, ker sprejme Marijo brez predhodnih pogojev. Ta gesta je, kot pravi papež, še posebej danes, v tem svetu, v katerem je očitno psihološko, verbalno in fizično nasilje nad žensko. Sv. Jožef je imel »ustvarjalni pogum«, ki se pokaže predvsem v težavah. Znal je problem spremeniti v priložnost, ker je vedno dajal prednost zaupanju v Božjo Previdnost. Spoprijemal se je s konkretnimi problemi svoje družine, tako kot vse družine na svetu. V tem smislu je sv. Jožef v resnici poseben zavetnik tistih, ki morajo, prisiljeni zaradi nesreč in lakote, zapustiti domovino, zaradi vojn, sovraštva, preganjanja, bede. Papež nadalje pravi, da se »očetje ne rodijo, očetje postanejo«, ker sprejmejo skrb za otroka, ko prevzamejo odgovornost za njegovo življenje. Biti oče ni »nikoli uveljavljanje posedovanja«, ampak znamenje, ki nas napoti na višje očetovstvo, na nebeškega Očeta.

 O vseh teh vidikih velikega svetnika svetega Jožefa, bomo razmišljali v petek,  ob njegovem prazniku. Priporočimo se mu, naj bo naš vzor in zavetnik, zlasti ob prihodu naše poslednje ure.

 Z veroukom v učilnici bomo ta teden začeli tudi v naši župniji. Potekal bo v dvorani KUD-a. In sicer: v ponedeljek, 15.3.21 se bo začel verouk od 3. do vključno 6. razreda. V ponedlejek, 22.3.21 se bo začel verouk od 7. do 9. razreda. Verouk za 1. In 2. razred pa bo do nadaljnega potekal na daljavo.  – Vsi otroci morajo imeti maske, pri vhodu pa si bodo morali razkužiti roke in se truditi ohranjati medsebojno razdaljo (1,5 m).

 V načrtu imamo za vse veroučence tudi sveto spoved, ki bo v tednu pred cvetno nedeljo, v času veroučnih ur.

  Svete maše imamo do nadaljnega še vedno: od ponedeljka do vključno petka v cerkvi, sobotne in nedeljske pa brez vernikov. Kako bo z bogoslužjem na veliki teden in veliko noč, bomo še videli. To bo odvisno od epidemioloških pogojev, ki jih postavlja NIJZ in vlada RS.

 MOLITVENI NAMEN: »za vse nas, da bi kljub nenavadnemu načinu življenja, lepo doživeli velikonočne praznike«

4. POST. NED.

14.3.

za žive in umrle župljane

sv. maša zasebno

PONED.

15.3.

+Ivanka Stenovec, obletna

TOREK

16.3.

+Veronika Jelar

SREDA

17.3.

+za duše v vicah

ČETRTEK

18.3.

+Štefka Sešek

PETEK (sv. Jožef)

19.3.

+Janez in Angela Jeraj

SOBOTA

20.3.

+starši Barle

sv. maša zasebno

TIHA NED.

21.3.

za žive in umrle župljane

sv. maša zasebno