Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ned, 09 Maj 2021 ob 18:30

Šmarnice 2021

Iskalnik
 

2. POSTNA NEDELJA

 
 

28.2.2021     LETO: XXVIII     ŠTEVILKA: 9

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Albin, šk., v torek sv. Neža Praška, v sredo sv. Kunigunda, v četrtek sv. Kazimir, v petek sv. Hadrijan. muč., v soboto sv. Fridolin (Miroslav), opat, nedelja bo 3.postna.

 Postni teden po prvi postni nedelji je za nami, kako smo ga preživeli? Mnogi ljudje vidijo v postnem odrekanju motivacijo za hujšanje, za izboljšanje zdravja, zlasti holesterola, glukoze, krvnega pritiska (ker jejo manj jedil z veliko vsebnostjo maščob). Lahko bi rekli, vse lepo in prav. Vendar, to ni namen postnega časa. Vse našteto je samo »ujčkanje« našega fizičnega telesa, pri tem pa ne naredimo nič, da bi nam post pomagal zdraviti tudi mnogo bolj pomembno plat človekove osebnosti, našega duhovnega življenja. Odrekanje mora krepiti našo voljo, da ne pademo v skušnjavo, kadar ta pride, saj molimo v očenašu, Gospodovi molitvi »,in ne vpelji nas v skušnjavo«. Te Jezusove besede bodo verjetno dobile nov prevod in se bodo glasile »in ne dopusti, da pademo v skušnjavi«. Mnogi pravijo, da Bog ne vpeljuje človeka v skušnjavo, skušnjavo človeku servira hudobni duh z željo, da bi ga odvrnil od Boga in potopil v gnojnico greha. Seveda vsako odrekanje, vsakršna krepitev naše volje je brezuspešno, če nam ne prihaja naproti Bog s svojo milostjo. Samo v njegovi moči lahko pričakujemo, da se bo v nas nekaj spremenilo na »bolje«. Zato pa ne pozabimo, da sta miloščina in molitev prav tako pomembna, kot odrekanje hrani in drugim stvarem.

 Kristjan doživlja svoj postni čas v skladu z Božjo besedo, ki jo slišimo na postne nedelje. Danes v prelepem prvem berilu slišimo o Abrahamovi daritvi. Ker je očak Abraham na prvo mesto v svojem življenju postavil Boga in njegovo voljo, se ni pomišljal izvršiti najtežjega, Bogu darovati svojega lastnega sina. Nekateri pravijo: »kako je mogel Bog zahtevati nekaj, kar je kasneje po Mojzesu prepovedal v svoji 5. zapovedi 'ne ubijaj'? To zgodbo moramo postaviti v kontekst tedanje dobe. Ta je pri poganskih ljudstvih poznala daritve otrok božanstvu. Abraham je poznal te navade, zato se mu ni zdelo to, kar je od njega Bog zahteval »bogokletno«. S to svojo odločitvijo, da postavi Božjo voljo na prvo mesto tudi v tej težki zahtevi, je dokazal Bogu popolno ponižnost in poslušnost. S tem, da je Gospod ustavil Abrahama, da tega dejanja ni izvršil, pa je za vse čase povedal, da je človeško življenje sveto in da se nikdar ne sme z njim na kakršen koli način manipulirati. Ne v vojni, ne pri splavih, ne pri evtanaziji, ne pri zločinih. Samo Bog je gospodar človeškega življenja. Abraham tega še ni imel razčiščenega, ker je izhajal iz poganskega okolja, vendar je s to odločitvijo dokazal, da postavlja Božjo voljo na prvo mesto pred vsem drugim. Nagrada, ki si jo je s tem zaslužil je bila velika: »ker si to storil in nisi odrekel svojega sina, svojega edinca, te bom zares obilno blagoslovil in silno namnožil tvoje potomstvo, kakor zvezde na nebu in kakor pesek, ki je na morski obali« (1 MZ 22).Abraham in Izak sta tako postala predpodobi Očeta in Sina Jezusa Kristusa, ki je resnično na krvav način daroval svoje življenje v spravo za naše grehe.

 Naj nas Abrahamova vera prevzame, da bomo tudi mi na prvo mesto v svojem življenju postavili Božjo voljo. To velikokrat ni lahko, saj tudi mi živimo v »poganskem okolju«, ki Boga ne priznava in se obnaša, kakor da je človek bog.

 Še vedno ukrepi ob pandemiji niso sproščeni do take mere, da bi imeli lahko nedeljsko bogoslužje javno. K svetemu obhajilu lahko  ob nedeljah pristopite ob  8.45. uri v župnišču. V kapeli so lahko samo štiri osebe, ostali počakajte na hodniku ali zunaj.

 Ob čestitkah k mojemu imenovanju za častnega kanonika se vsem, ki se tega veselite, prisrčno zahvaljujem. Sam nisem niti najmanj pričakoval, da mi bo g. nadškof izkazal to čast. Vendar pa sem globoko prepričan, da ste k temu pripomogli tudi vi, saj pravi pregovor »kakršni farani, tak njihov župnik«. Ostanimo še naprej na poti medsebojnega razumevanja in ljubezni.

2. POST. NED.

28.2.

za žive in umrle župljane

sv. maša zasebno

PONED.

1.3.

18: +Franc in Milka Šter

TOREK

2.3.

18: +Manca in Lovro Grajzar

SREDA

3.3.

18: +Marija Hanžič

ČETRTEK

4.3.

18: +Veronika Jelar

PETEK

5.3.

18: +stari starši Rakovec in Gore

SOBOTA

6.3.

+Francka Bonča

sv. maša zasebno

3. POST. NED.

7.3.

za žive in umrle župljane

sv. maša zasebno