Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ned, 09 Maj 2021 ob 18:30

Šmarnice 2021

Iskalnik
 

1.POSTNA NEDELJA

 
 

21.2.2021      LETO: XXVIII     ŠTEVILKA: 8

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek Sedež apostola Petra, v torek sv. Polikarp, šk.,muč., v sredo sv. Matija, apostol, v četrtek sv. Valburga – zavetnica naše podružnične cerkve v Valburgi, v petek sv. Aleksander (Branko), šk., v soboto sv. Gabrijel Žalostne Matere Božje, nedelja bo 2. postna.

 Vstopili smo v postni čas, čas duhovne prenove človeških src, ki verujejo v Jezusa Kristusa Odrešenika. Današnji evangelij se začne z naslednjimi besedami: »V tistih dneh je Duh odvedel Jezusa v puščavo. V puščavi je bil štirideset dni in satan ga je skušal.« Tokrat pustimo ob strani satana in njegove skušnjave, osredotočimo se samo na začetni stavek: »Duh je odvedel Jezusa v puščavo.« V njem je pomemben poziv na začetku postnega časa. Jezus je bil pri krstu v Jordanu uveden v svoje mesijansko poslanstvo, da ponese veselo oznanilo ubogim, da ozdravlja potrta srca in oznanja Božje kraljestvo. Vendar se ni podvizal, da bi kar koli od tega storil takoj. Nasprotno, poslušen navdihu Svetega Duha se je umaknil v puščavo, kjer je ostal štirideset dni v postu, molitvi, premišljevanju in boju. Vse to se dogaja v globoki samoti in molku. – V zgodovini so bili mnogi moški in ženske, ki so se odločili za posnemanje Jezusa v njegovem umiku v puščavo, začenši s sv. Antonom Puščavnikom. Začeli so se ustanavljati številni samostani z znanim programom »ora et labora« - moli in delaj, ki so odločilno prispevali h kulturnemu in agrarnemu razvoju Evrope. Sveti Benedikt je bil zato razglašen za prvega zavetnika Evrope.  Toda vabilo k hoji za Kristusom v puščavi ni namenjeno le menihom in puščavnikom. V drugačni obliki je namenjeno vsem. Menihi in puščavniki so izbrali določen puščavski kraj, mi pa si moramo vzeti vsaj določen čas za puščavo.

 Preživeti nekaj časa v puščavi pomeni ustvariti nekaj praznine in molka okoli nas, zopet odkriti pot našega srca, umakniti se hrupu in zunanjim obremenitvam, da bi vzpostavili stik z globljimi izviri našega bitja. Postni čas je priložnost, ki jo Cerkev ponuja brez razlike vsem, da bi iz njega napravili čas puščave v okolju, v katerem živimo, ne da bi se morali umakniti v samotišče. Na tem svetu ne poznamo le zastrupljanja z ogljikovim dioksidom, poznamo tudi zastrupljanje z vsemi vrsti greha, zlasti zastrupljanje z medsebojnim nezaupanjem in sovraštvom. Tega tudi v našem narodu ne manjka, na žalost vedno več ga je. In kaj mi lahko storimo? Rezultati seveda niso v naši moči, o tem bo odločal Bog. V naši moči pa je, da ponovno postavimo sekiro na naše razvade, neupravičena sumničenja, na naše potvorbe Božjih zapovedi. Kakšnih medsebojnih odnosov ne smemo imeti, se lahko učimo iz našega javnega življenja, dostikrat tudi iz našega parlamenta. Ne smemo pristati na potvorbe resnic, žaljenje in natolcevanje. To kar žali človeka, žali tudi Boga. In če žalimo Boga, se nam ne more, niti osebno, niti kot narodu, pisati dobro. O tam nam jasno sporoča zgodovina izvoljenega ljudstva, skozi kakšne travme in katastrofe so morali iti, ker so se obrnili stran od Boga. Vsak od nas mora ta »duhovni remont« začeti pri sebi in ne kazati na napake drugih. Samo tako bo mogoče stopiti, osebno in v okviru naroda, na novo pot medsebojne strpnosti, odpuščanja in s tem na pot vsestranskega napredka. Vse se bo torej začelo v posameznem človeku, ki se bo tudi v letošnjem  postnem času prepustil, kot Jezus v puščavi, delovanju Božjega Duha. Bog daj, da bi to razumeli !!!

 Verouk na daljavo pri nas dobro poteka, kar so zatrdi naši veroučitelji. Za enkrat še ne vemo, kdaj bo spet verouk v učilnici. Vsi predpisi: nošenje mask, daljava med osebami, razkuževanje pred vhodom v cerkev pa še vedno do nadaljnega ostanejo v veljavi!!!

 V četrtek bo v Valburgi »patrocinij«, god zavetnice cerkve. Zaradi epidemije tam ne bo svete maše, bomo pa v župnijski cerkvi molili za naše »Valburžane«, da bi ostali zdravi, na duši in telesu.

 MOLITVENI NAMEN: »Da bi postni čas vsi vzeli 'zares' »

1.POST.NED.

21.2.

za žive in umrle župljane

sv. maša zasebno

PONED.

22.2.

18: +Frančiška Vrbek

TOREK

23.2.

18: Robi Jeraj

SREDA

24.2.

18: po namenu T.

ČETRTEK

25.2.

18: +Manca Grajzar

patrocinij v Valburgi

PETEK

26.2.

18: +Eli Kregar

SOBOTA

27.2.

+Franc Zor

sv. maša zasebno

2. POST. NED.

28.2.

za žive in umrle župljane

sv. maša zasebno