Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ned, 09 Maj 2021 ob 18:30

Šmarnice 2021

Iskalnik
 

5. NAVADNA NEDELJA

 
 

7.2.2021     LETO: XXVIII     ŠTEVILKA: 6

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Hieronim Emiliani, v torek sv. Apolonija, mučenka, v sredo sv. Sholastika, v četrtek Lurška Mati Božja, v petek sv. Evlalija, mučenka, v soboto sv. Jordan, nedelja bo 6. navadna med letom, god sv. Valentina (Zdravka), mučenca.

 Letos bomo praznovali veliko noč že zelo zgodaj, 4. aprila. Samo še deset dni nas loči od začetka postnega časa, pepelnice. Kako bomo letos doživljali postni čas, to lepo pripravo na velikonočne praznike, je še vse pod vprašajem. Trenutno se epidemiološka slika pri nas nekoliko izboljšuje, vendar je še vedno velika nevarnost, da pride do naglega širjenja angleškega ali kakega drugega seva tega virusa. Za te mutirane viruse je znano, da se širijo veliko hitreje od prvotnega. Zato vas moramo ponovno opozoriti, da ne prenehamo z varnostnimi ukrepi za našo zaščito: nošenje obraznih mask, razkuževanje rok in predpisana varnostna razdalja. Včasih, ko so bile cerkve polne, so verniki lahko slišali, da je ogrožanje zdravja in življenja drugega človeka greh, in to lahko zelo težek, smrtni greh. Danes, ko »greha ni več«, kar poudarja sekularizirana (brezverska) družba, za svoja dejanja nikomur ne odgovarjamo, varujemo pa se seveda, da nas ne zasači policija ali inšpekcija. Zato pa se mnogi brezvestneži obnašajo tako, da kljub varnostnim prepovedim prirejajo zasebne zabave, na katerih se dogaja marsikaj, kar je v hudem nasprotju, ne samo s krščansko, moralo, pač pa tudi z osnovnimi moralnimi vrednotami človeštva. Kaj vse se tudi pri nas v Sloveniji dogaja v zakulisju, imate priliko zvedeti iz naših medijev. Verjetno so bili grehi Sodome in Gomore v primerjavi s tem, kar se danes marsikje dogaja, manjše zlo. Ob vsem tem pa se dotični brezvestneži dobesedno norčujejo iz varnostnih predpisov. Obenem pa se sprašujemo, zakaj je ravno Slovenija že toliko časa na prvih mestih najbolj okuženih držav Evrope?! – Ostanimo ljudje z moralo in vestjo!!

 Ob začetku leta je navada, da objavimo STATISTIKO VERSKEGA ŽIVLJENJA ŽUPNIJE. Vedno smo z veseljem ali z žalostjo ugotavljali, kakšne so razlike v podatkih statistike, v primerjavi s prejšnjimi leti. Letos pa si zaradi epidemije, ko nismo imeli javnega bogoslužja, ne moremo ustvariti realne slike, kako je z našim verskim življenjem. Zato so podatki iz lanske statistike »relativni«. Krstov smo imeli 8, k prvemu sv. obhajilu je pristopilo 17 otrok iz 3. razreda, birme nismo imeli, cerkveno poroko so sklenili 4 pari.

 Cerkveno smo pokopali 19 oseb. Vzroki smrti so: srce, rak in COVID (4 primeri), ostalo. Najbolj žalostno je dejstvo, da domači niso poskrbeli, da bi pred smrtjo svojega sorodnika poklicali duhovnika. Še vedno je v ospredju zgrešena miselnost, »da bomo preplašili« resno bolnega. Poskrbeti duhovnika umirajočemu je naša dolžnost, noben izgovor ne vzdrži. Za to žalostno sliko pa je verjetno še bolj v ospredju drug vzrok: pomanjkanje vere. Ko ni več trdne osebne vere in vere v družini, ko ni več ne osebne ne skupne molitve, ne obiska nedeljskih sv. maš, potem je seveda popolnoma jasno, da takim ljudem zakramenti nič ne pomenijo. Ponovno vas prosim, da poskrbite za svoje domače, ki so hudo bolni. V bolnici delujeta bolniška duhovnika, ki ju lahko pokličete po telefonu in bosta poskrbela za podelitev zakramenta svetega bolniškega maziljenja. V bolnici ju oskrbijo z proti epidemiološkim oblačilom in masko. To sta: p. Franc Murko OFM Conv.-bolniški župnik (tel. 031 284 559) in p. Vladimir Rufin Predikaka OFM Conv., bolniški kaplan (051 670 095).

 Obisk nedeljskih svetih maš (ko smo še lahko imeli sv. maše v cerkvi) je bil dobesedno razpolovljen. Povprečje obiskovalcev je bilo nekaj nad 200.

 Ponovno vas obveščamo, da so javne svete maše do nadaljnega od ponedeljka do petka (ob 18. uri) ,ob sobotah in nedeljah zasebne. Vsako nedeljo je podelitev svetega obhajila ob 8.45. uri.

 Jutri bo slovenski kulturni praznik PREŠERNOV DAN. Vsem, ki s pravo kulturo pripomorete k dvigu duhovne zavesti našega naroda, smo hvaležni in se za vas zahvaljujemo Bogu, da vam je dal potrebne darove.

MOLITVENI NAMEN: "za vse bolne in ostarele"

5. N.N.

7.2.

za žive in umrle župljane

PONED.

8.2.

18: +Angela in Janez Jeraj

TOREK

9.2.

18: po namenu T.

SREDA

10.2.

18: za duše v vicah

ČETRTEK

11.2.

18: +Marjan Podviz

PETEK

12.2.

18: +Kumerjevi in Bobnarjevi

SOBOTA

13.2.

 +Veronika Jelar

6. N.N.

7.2.

za žive in umrle župljane