Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ned, 09 Maj 2021 ob 18:30

Šmarnice 2021

Iskalnik
 

4. NAVADNA NEDELJA

 
 

31.1.2021    LETO: XVIII     ŠTEVILKA: 5

 GODOVI TEDNA: danes god sv. Janeza Boska, prijatelja mladine, v ponedeljek,sv. Brigita Irska, v torek Svečnica –praznik, v sredo sv. Blaž, škof, v četrtek sv. Oskar, v petek sv. Agata, mučenka, v soboto sv. Pavel Miki in japonski mučenci, nedelja bo 5. navadna med letom.

 Božično obdobje se je sicer uradno končalo s praznikom Jezusovega krsta, vendar nas bo bližnji praznik, v torek, s svojo duhovno vsebino, spet vrnil v dobo Jezusovega otroštva. Svečnica je spomin na zapoved Mojzesove postave, ki so jo izpolnjevali  vsi verni Judje. Po določenih dnevih so morali starši prinesti svojega otroka-dečka v tempelj in vsaka mati je morala tja priti na očiščevanje. Temu predpisu se je podredila tudi Jezusova mati. Evangeliji poročajo o srečanju Marije in Jezusa v templju  s starčkom Simeonom. Ta je vzel malega Jezusa v svoje naročje in izpovedal preroške besede, da je ta otrok »luč v razsvetljene poganov«. Jezus je sam sebe imenoval »Jaz sem luč sveta«. Kdor hodi za njim, ima v sebi Luč, ki mu sveti na poteh življenja. – Starodavna navada je, da ta dan pri bogoslužju duhovnik blagoslovi sveče, ki jih držijo navzoči verniki v rokah in kjer je mogoče v procesiji in med petjem vstopijo v cerkev k bogoslužju. V navadi je tudi preprostejši obred, ko je ta blagoslov brez procesije. V današnjih zmedenih časih bodimo verni ljudje Jezusu hvaležni, da imamo vero vanj, ki nam edini more podati prave smernice za naše življenje. Kristjan v vsakem trenutku vsako svojo misel, besedo in dejanje, najprej osvetli z evangelijem, ki mu usmeri življenje na pravo pot Resnice. Tudi v teh težkih časih, ki jih doživljamo, zaupajmo Jezusu, samo on je lahko z vso Božjo avtoriteto rekel; »Jaz sem Pot, Resnica in Življenje.«

 STATISTIČNI PODATKI IZ ŽIVLJENJA NAŠE ŽUPNIJE za leto 2020:

KRSTI: 7 + 1(krščen v drugi župniji).

3 otroci so iz zakonske zveze, 4 iz izven zakonske, 1 nezakonski;

Imena so razmeroma klasična: Lucija, Elizabeta, Tia, Mark, Ema, Oskar, Sofija, Nikolaj;

K PRVEMU SV. OBHAJILU je pristopilo 17 otrok: 9 deklic in 8 dečkov. Otroci gredo prvič k sv. obhajilu v 3. razredu.

BIRME lani nismo imeli.

POROČILI so se 4 pari. Najmlajši ženin je star 26 let, najmlajša nevesta pa 25 let. Vsi poročeni so katoličani.

POGREBOV je bilo lani 19: 9 moških, 10 žensk. Najstarejši moški je bil star 92 let (Jurij R.), najstarejša ženska 97 let (Ivana S.). Previdenih z zakramenti  za umirajoče je odšlo v večnost 7 oseb, neprevidenih nagle smrti 4 (od tega 3 COVID), neprevidenih, ker za to niso poskrbeli 8 oseb. Mora nas skrbeti, da je toliko vernih župljanov umrlo neprevidenih, za kar nosijo krivdo najprej njihovi domači. Še vedno imajo mnogi strah poklicati duhovnika, češ, da bo to pretreslo umirajočega. Nasprotno, mnogim umirajočim je odveza od grehov in podelitev sv. maziljenja še zadnje upanje, dostikrat sicer ne za podaljšanje zemeljskega življenja, vedno pa za večnost, v katero bodo skoraj vstopili.

Vzroki smrti: rak 2, starostna oslabelost 3, COVID 3, srce 5, ostalo 6.

Število OBISKOVALCEV  NEDELJSKIH SV. MAŠ je zaradi Covida zelo upadlo, kar je razumljivo. V času, ko smo še lahko normalno imeli nedeljske sv. maše v cerkvi, smo našteli vsega približno 200 vernikov. Tudi župnija trpi zaradi finančnih težav, saj so se tako rekoč ustavili vsi redni dohodki:nedeljske puščice in ofri. Zato ste naprošeni, da, če le morete, da namesto tega darujete za župnijo na naš TRR: NLB SI56 0202 1025 3127 814. Že vnaprej, hvala vam!

Edina skupina, ki v tem času še dokaj redno deluje, je ŽUPNIJSKA KARITAS. Vsem ženam in voditeljici se za požrtvovalno delo lepo zahvaljujemo in kličemo nanje Božji blagoslov.

Trenutno vas vabimo, da ob nedeljah, ko ni javnega bogoslužja, pridete k svetemu obhajilu, ob 8.45. uri.

Ob pogrebih se je nabralo veliko mašnih namenov, ki jih (vseh) ne moremo opraviti v župniji, zato sem moral te namene oddati drugim duhovnikom: Anton Govekar, Angela Verlič(2), Marija Burgar (3), Franc Zor (7), Franc Janhar (2), Elizabeta Govekar (8), Vinko Mlakar (5),  Frančiška Jenkole (2), Marija Oblak (4), Marjan Podviz (4).

Kdor želi naročiti sveto mašo, naj me pokliče po telefonu 041 693 888. Denar boste dali v kuverto in jo vrgli skozi režo v vratih župnišča.

SOBOTA

30.1.

+Terezija, Ana in Vinko Bec

sv. maša zasebno

4.N.N.

31.1.

za žive in umrle župljane

PONED.

1.2.

18: +Matija Bilban

TOREK

2.2.

18: Alojz Kosec, obletna

SREDA

3.2.

18: za vse bolnike s Covidom

ČETRTEK

4.2.

18: Marija in Cita Levart

PETEK

5.2.

18: Veronika Jelar

SOBOTA

6.2.

+Nadija Kosmač

sveta maša zasebno

5. N.N.

7.2.

za žive in umrle župljane

sveta maša zasebno