Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ned, 09 Maj 2021 ob 18:30

Šmarnice 2021

Iskalnik
 

3. NAVADNA NEDELJA

 
 

24.1.2021      LETO: XXVIII             ŠTEVILKA: 4

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek Spreobrnitev apostola Pavla, praznik, v torek sv. Timotej in Tit, škofa, v sredo sv. Angela Merici, ustanoviteljica uršulink, v četrtek sv. Tomaž Akvinski, cerkveni učitelj, zavetnik katoliških šol, v petek sv. Valerij, škof, v soboto sv. Martina, dev. mučenka, nedelja bo 4. navadna med letom, god sv. Janeza Boska, velikega ljubitelja mladih.

 Jutri se bo končala molitvena osmina za edinost kristjanov. Razdeljenost med kristjani je pohujšanje za ljudi, ki vidijo Cerkev kot pričevalko medsebojne strpnosti in povezanosti v enoto. Res se je v zgodovini dogajalo marsikaj, kar Cerkvi, ali bolj natančno rečeno, pastirjem Cerkve ni v čast, vendar ne smemo presojati krivde za razkole z očmi današnjega časa. Vsako tako dejanje je povezano z zgodovinskimi okoliščinami, ki jih morajo osvetliti zgodovinarji. Mi, današnji kristjani, zlasti pa papež in vodstva drugih krščanskih Cerkva, imamo sveto dolžnost, da v moči medsebojnega spoštovanja in ljubezni delamo za to, da bi se vsi kristjani med seboj bolj povezali in zlasti ljubili in spoštovali. Končni »rezultat« našega skupnega prizadevanja bo predvsem delo Božje milosti, za to pa si moramo kristjani z delom za edinost prizadevati. Bog naj blagoslovi vse napore, ki jih Cerkve v to delo vlagajo.

 V četrtek, 21. Januarja 21 je na ljubljanski škofiji potekala sklepna seja škofijskega postopka za beatifikacijo božjega služabnika prof. Antona Strleta. Ravno na ta dan bi bil profesor Strle star 106 let. Bil je človek globoke vere in je na njemu lasten način, z dosledno askezo, predano molitvijo in dosledno ljubeznijo do teološke resnice vsem nam v Božjih barvah odkrival lepoto stvarstva in življenja s Kristusom. Nad vsem tem pa je žarel njegov duhovniški lik, ki je kot »alter(drugi) Christus«, živel in razodeval veličino Božje ljubezni v zakramentu evharistije in sprave. Profesor Strle je poučeval veliko generacij slovenskih duhovnikov, med njimi tudi mene. A vse te dragocene ure v predavalnici zbledijo ob prizorih iz uršulinske cerkve Sv. Trojice v Ljubljani, kamor je vsak dan hodil maševat in spovedovat. Postulator postopka za njegovo beatifikacijo dr. Andrej Pirš, ki ga vsi dobro poznamo, saj vedno pred prazniki prihaja k nam spovedovat, je ob zaključku postopka zapisal; » Ko je ostareli profesor, ves izsušen od askeze, prišel na sredino cerkve, je kod spodsekan padel na obe koleni pred Najsvetejšim in se globoko priklonil. Vstajanje je bilo prava muka. Z obema rokama se je oprl ob tla in se potem mukoma, z velikim naporom dvignil. Ta prizor mi bo ostal v spominu do konca življenja. Takrat sem namreč živo začutil profesorjevo globoko vero in spoštovanje do zakramenta svete evharistije ter prvič globoko začutil: človek, ti si svetnik!«

 Škofijski postopek je zaključen, celotno dokumentacijo so zapečateno poslali na Kongregacijo za zadeve svetnikov v Rim. Bog daj, da bi sveti oče  kmalu prištel našega svetniškega profesorja k blaženim. V svojih vsakdanjih molitvah prosimo za to Božjo milost, da bi ta dogodek kmalu doživeli.

 Ta teden se bodo nekateri ukrepi vlade v zvezi s pandemijo COVID 19 sprostili, vendar do danes še nismo prejeli napotkov, kako bo z veroukom.

 Sprostitve bodo minimalne, zato bomo morali še naprej ohraniti varnostne ukrepe: razkuževanje rok, maske in varnostno razdaljo.

 Svete maše bodo še naprej od ponedeljka do vključno petka ob 18. uri v cerkvi, ob sobotah in nedeljah pa jim boste morali prisostvovati doma pred TV sprejemnikom. Sveto obhajilo lahko prejmete vsako nedeljo ob 8.45.  uri v župnijski kapeli.

 MOLITVENI NAMEN: » za profesorja Antona Strleta, da bi ga Cerkev kmalu priznala za blaženega«

3.N.N.

24.1.

za žive in umrle župljane

sv. maša zasebno!

PONED.

25.1.

18: + starši in bratje Šuštaršič

TOREK

26.1.

18: +Janez Govekar

SREDA

27.1.

18: +Janez in Marjana Govekar

ČETRTEK

28.1.

18: +Jenkovi

PETEK

29.1.

18:+Janez in Marija Jenko

SOBOTA

30.1.

+Terezija, Ana in Vinko Bec

sv. maša zasebno!

4. N.N.

31.1.

za žive in umrle župljane

sv. maša zasebno!