Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Iskalnik
 

JEZUSOV KRST

 
 

10.1.2020          LETO: XXVIII      ŠTEVILKA: 2

GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Pavlin Oglejski, škof, v torek sv. Tatjana, mučenka, v sredo sv. Hilarij, škof, v četrtek sv. Odon (Oton), v petek sv. Pavel, puščavnik, v soboto sv. Marcel, papež, nedelja bo 2. navadna med letom.

 Z današnjim praznikom Jezusovega krsta se zaključuje obdobje božičnega časa. Jutri se začenja »čas med letom«, ki nas bo uvedel v naslednji sveti čas posta, priprave na največji krščanski praznik, veliko noč.

 Praznujemo spomin na dogodek, ko je Janez Krstnik krstil Jezusa v reki Jordan. Dogodek sam smo (bomo) slišali v današnjem evangeljskem poročilu, ki ga je napisal evangelist Marko, spremljevalec apostola Pavla na njegovih misijonskih potovanjih. – Krst je bil pomembna prelomnica  v Jezusovem življenju. Pred krstom je Jezus živel precej neopazno kot obrtnik v Nazaretu, po krstu pa je začel z javnim delovanjem; zbral je skupino učencev, njim in širši javnosti je oznanjal svoj nauk, ozdravljal bolne in svojo Božjo naravo potrjeval s tem, da je delal čudeže. Krst je že od nekdaj simbol očiščenja. Voda človeku (simbolično) izmije grehe. Jezus ni bil grešen, saj kot Božji Sin to ni mogel biti, bil pa je v vsem, razen v grehu, enak nam. Zato ima njegov krst drugačen, teološki pomen: s tem se je Jezus solidariziral z grešniki in se jim postavil za zgled. Jezusov krst je osnova za krst, ki ga podeljuje Cerkev. Ob krstu se je zgodila tudi ena izmed razglasitev Jezusa za Božjega Sina. Prva taka razglasitev se je zgodila že, ko je angel oznanil Mariji, da bo spočela Božjega Sina, druga ob Jezusovem rojstvu in poklonu Svetih treh kraljev, pozneje pa še pri Jezusovi spremenitvi vode v vino na poročni gostiji v Kani galilejski. Morda najbolj markantna razglasitev Jezusa kot Božjega Sina se je zgodila na gori Tabor,  trem apostolom Petru, Jakobu in Janezu: »Ta je moj ljubljeni Sin, njega poslušajte« (Mr 9,7). V katoliški Cerkvi praznujemo praznik Gospodovega razglašenja ločeno od praznika Jezusovega krsta. V pravoslavnih Cerkvah pa večinoma oba praznika praznujejo na isti dan. -  Današnji praznik je seveda tudi spomin, da smo bili kot kristjani krščeni, večinoma že kot otroci, in takrat postali Božji otroci. Jezusova daritev na križu nam je izbrisala izvirni greh in če je bil kdo krščen v kasnejšhi letih življenja, tudi vsi osebni grehi. Poskrbimo, da bo posvečujoča Božja milost, ki smo jo ob krstu prejeli vedno navzoča v naših srcih. Če pa se le kdaj zgodi, da jo z velikim grehom izgubimo, nam je Gospod omogočil, da jo spet prejmemo nazaj pri dobri sveti spovedi. Bogu hvala za vse te njegove izraze ljubezni do nas, ubogih ljudi.

 Nevarni virus se kar noče umakniti iz našega življenja. Nasprotno, strokovnjaki  so ugotovili, da je bilo po novem letu največje število okuženih, od začetka pandemije meseca marca preteklo leto. Zato vas prosim, da navodila in ukrepe medicinske stroke in vlade, jemljemo z vso resnostjo. Pri vhodu v cerkev si moramo nadeti maske, si razkužiti roke in ohranjati medsebojno razdaljo (en človek na 30 m2). Praktično to pomeni, da mora biti vsaka druga klop prazna in da v klopi lahko sedita samo dva človeka (eden desno, drugi levo). To ne velja za člane istih gospodinjstev.  – Pri nas opažam, da se v cerkvi kar držite omenjenih navodil. Slabše pa je pred cerkvijo. Že večkrat sem opazil(po sv. mašah ob delavnikih), da se po sv. maši zbirate v krogu pred cerkvijo, brez upoštevanja ukrepov glede medsebojne razdalje. Naj vas spomnim, da je upoštevanje ukrepov vprašanje morale, torej grešimo pred Bogom, če se vedemo lahkomiselno in ukrepov ne upoštevamo. Če z lahkomiselnostjo okužimo drugega človeka, je to greh.  Za upoštevanje varovanja je odgovoren župnik in župnija. Kazen tega neupoštevanja pa je velika: župnik plača kazen 400 evrov, župnija pa 4.000,00. To kazen v tej višini so morali plačati na Brezjah. Inšpektorji so že obiskali tudi nekatere slovenske župnije in zaradi neupoštevanja izrekli globe, ki so jih tudi iztirjali.

MOLITVENI NAMEN: »da bi otroci, ki so prejeli sv. krst, mogli duhovno rasti v veri svojih staršev«

JEZUSOV KRST

10.1.

za vse žive in umrle župljane

sv. maša zasebno

PONEDELJEK

11.1.

18: +Drakslerjevi

TOREK

12.1.

18: +Marjan Podviz

SREDA

13.1.

18: +Tine Hafner

ČETRTEK

14.1.

18: +Jože Mohar

PETEK

15.1.

18: +starši Ribič in Gruden

SOBOTA

16.1.

+Žavbijevi

sv. maša zasebno

2. N.N.

17.1.

za žive in umrle župljane

sv. maša zasebno