Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Iskalnik
 

2. NEDELJA PO BOŽIČU

 
 

3.1.2021         LETO: XVIII       ŠTEVILKA: 1

 Godovi tedna:  v ponedeljek sv. Angela, redov., v torek sv. Simeon, puščavnik, v sredo slovesni praznik Gospodovega razglašenja- sv. Trije kralji, v četrtek sv. Rajmund, v petek sv. Severin , v soboto sv. Julijan, v nedeljo praznik Jezusovega krsta.

 Pretekli petek smo vstopili v novo leto, 2021. po Jezusovem rojstvu. Kaj vse smo v preteklem letu doživeli, so nam v teh dneh zelo podrobno pisali, pripovedovali po raznih medijih razni strokovnjaki, politiki, pa tudi »šarlatani«, ki se ob kriznih trenutkih radi igrajo z ljudsko lahkovernostjo. Vsekakor pa lahko rečemo, da je bilo preteklo leto za marsikoga zelo težko. Veliko naših sorodnikov, prijateljev in znancev je zaradi COVID virusa moralo zapustiti ta svet in oditi v večnost. Gospod naj jim da večni pokoj! Toda, življenje gre dalje! Bolj kot to, da gledamo nazaj, je sedaj potrebno, da imamo v mislih in načrtih našo bodočnost. Tako vsak osebno zase, za svojo družino, država za cel narod, verni ljudje pa za vse nas kristjane, župljane, kako bomo kljub neugodnim razmeram, poglabljali naš odnos do vere v Odrešenika Jezusa Kristusa, našo ljubezen do Božje Matere, in ne nazadnje ljubezen in zvestobo svoji duhovni, razširjeni družini, naši župnijski skupnosti. Sveti Pavel pravi svojim vernikom v Filipah: »Pozabljam, kar je za menoj in se iztegujem proti temu, kar je pred menoj, ter tečem proti cilju po nagrado, h kateri nas od zgoraj kliče Bog v Kristusu Jezusu..« (Flp 3, 13).

 Bog vedno pozablja naše grehe, naše malomarnosti, našo malovernost, saj je Bog ljubezni, kar je pokazal s tem, da je na svet poslal svojega edinorojenega Sina, ki je postal v Marijinem telesu človek, nam enak v vsem, razen v grehu. Kako je moglo biti navzoče v Odrešeniku Jezusu Kristusu Božje in človeško, je in bo vedno ostala nam nerazumljiva Božja skrivnost. Nekaj pa le lahko ob njej dojamemo, kar nam nudijo Jezusove besede  , ki jih je zapisal v svojem evangeliju apostol Janez: »Bog namreč svojega Sina ni poslal na svet, da bi svet sodil, ampak da bi se svet po njem rešil. Kdor vanj veruje, se mu ne sodi, kdor pa ne veruje, je že sojen, ker ne veruje v ime edinorojenega Božjega Sina.« (Jn 3, 17,18).

 Zatorej, dragi bratje in sestre, ne objokujmo preteklosti, raje se polni vere v Božjo moč malega betlehemskega Otroka obrnimo naproti novim izzivom v novem letu. Kakšni bodo, ne vemo, vendar spomnimo se na tri božanske kreposti, na »vero,upanje in ljubezen.« Starejše generacije naših deklet in žena, so ta znamenja naše vere nosile na zlati verižici, obešeni okoli vratu. Tudi danes bi bilo lepo in primerno, če ob krstu, prvem obhajilu ali pri birmi, dobijo otroci v dar ta znamenja. Vsem nam, ki verujemo v Jezusa pa naj nam bodo v poduk: Bolj ko se bomo prizadevali za svojo rast v veri, bolj bo v nas navzoča milost upanja in bolj bomo sposobni svojo vero pokazati tudi v dejanjih, v delih ljubezni do bližnjega. Hvala vsem nesebičnim dobrim ljudem, ki ste v teh težkih preizkušnjah sami sebe darovali v delu za bolne ostarele v naših domovih. Ne bo vam izostala Božja nagrada, morda ravno tam, kjer jo najmanj pričakujete.  Še enkrat vam želim blagoslovljeno, zdravo in upanja, veselja polno novo leto 2021. po Gospodovem rojstvu.

 V torek bo tretji sveti večer, ne pozabite na blagoslov svojih domov!

 Kako bo z veroukom, še ne vemo, vsekakor čakamo na odločitve, ki niso v naši moči. Tudi bogoslužje bo do nadaljnega potekalo tako, da bodo svete maše, dostopne za vernike, ob delavnikih, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa jih bom opravil sam zasebno. Kdor bi želel opraviti sveto spoved ali prejeti sveto obhajilo, naj mi sporoči po telefonu. Preteklo nedeljo ste nekateri prišli po (zasebni) sveti maši v kapelo, ob 8.45. Naj ta termin ostane še naprej!

 MOLITVENI NAMEN: »za Božji blagoslov v novem letu.«

2. NED. PO BOŽ.

3.1.

za žive in umrle župljane

sv maša zasebno

PONEDELJEK

4.1.

18: po namenu Lazar

TOREK

5.1.

18: +Rozalija Zaletel

GOSPOD.RAZGL.

6.1.

+Janez Šetina

sv. maša zasebno

ČETRTEK

7.1.

18: +Marija Oblak

PETEK

8.1.

18: +Jurij Šmelcar in starši

                     Lipovšek

SOBOTA

9.1.

+družina Boljtežar

sv. maša zasebno

JEZUSOV KRST

10.1.

za žive in umrle župljane

sv. maša zasebno