Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Iskalnik
 

4. ADVENTNA NEDELJA

 
 

20.12.2020       LETO: XXVII    ŠTEVILKA: 51

 »Ko sta se razodeli dobrota in človekoljubnost Boga, našega Odrešenika, nas je rešil, a ne zaradi del pravičnosti, ki bi jih storili mi, marveč po svojem usmiljenju, s kopeljo prerojenja in prenovitve po Svetem Duhu. Tega je po našem odrešeniku Jezusu Kristusu obilno izlil na nas, da bi opravičeni po njegovi milost, postali dediči večnega življenja,v katero upamo.«(Tit 3 4-7).

 Te besede apostola Pavla bomo slišali na božični praznik pri sveti maši. Besede so zelo pomembne, saj nam božični praznik prikaže v vsej svoji globini in lepoti. Božič ni praznik nekih lepih čustev, ampak praznik, ob katerem se spominjamo, da nas Bog, kljub naši grešnosti, ljubi in nas ne bo zapustil. S prihodom Jezusa Kristusa na naš svet, vsa človeška zgodovina nosi to zaznamovanje. Človeška zgodovina, ki je bila, je in bo tako polna greha, zločinov, bolezni in vseh mogočih človekovih zablod, je vendarle z Jezusovim prihodom doživela zarjo odrešenja. Dragi bratje in sestre! Letos, ko ne moremo praznovati božiča tako, kot bi si želeli, naj nas besede apostola Pavla duhovno prevzamejo. Ko bomo božič praznovali v krogu svojih najdražjih v družinah, se še posebno močno prizadevajmo razumeti njegovo vsebino v tej omenjeni globini in veselju. Pastirji v božični noči so tako veselje doživeli ob novici, da se jim je rodil Odrešenik. Brž so pohiteli, ga poiskali in v jaslih prepoznali v ubogem Detetu njega, ki je prišel odrešit svet. Naj to božično veselje v teh dneh prevzame tudi naša srca. Vrzimo za hrbet vsa naša jamranja, vsa naša pritoževanja, našo črnogledost. Naj tudi mi postanemo podobni pastirjem in veselje božiča podelimo med seboj. V teh težkih dneh, ko nas tare nevarnost virusne bolezni, vsak človek še kako potrebuje nekoga, ki ga bo razvedril in pristopil k njemu z veselim obrazom in ljubeznijo. Naj vse nas Božje Dete blagoslovi, da bomo v tem delu za bolj Božjega in s tem tudi za bolj »človeškega« človeka, uspešni.

 Sledijo navodila našega ljubljanskega nadškofa za praznovanje božiča in za obhajanje bogoslužij v naslednjih dneh (zaradi obširnosti Navodil sem napisal samo najbolj izpostavljene točke):

1.zaradi še vedno neugodne epidemiološke slike na področju Ljubljanske Nadšofije, župnikom svetujem, da nimajo bogoslužij z verniki na sveti večer, božič in na nedelje. Svete maše naj obhajajo samo ob navzočnosti najožjih bogoslužnih sodelavcev, verniki pa naj sveto mašo spremljajo preko spleta ali drugih elektronskih medijev.

2. Verniki so povabljeni k skupnemu prejemu obhajila v cerkvi, po prenosu sv. maše na TV  (elektronskih medijih), ali ob drugem primernem času.

3. Ob delavnikih naj bodo v tem času svete maše ob sodelovanju ljudstva. Verniki si morajo ob vhodu in izhodu v cerkev razkužiti roke, si nadeti maske in med posameznimi verniki mora biti po predpisu NIJZ razdalja, 1 oseba na 30 m2. To praktično pomeni, da ste lahko verniki samo v vsaki drugi klopi - po dva (eden desno, drugi levo v klopi). Pripadniki iste družine ste lahko skupaj v klopi, prosim vas, da se usedete v prve klopi.

4. Prepovedano je v teh dneh vsako petje pri sv. maši: pevcev, ljudsko ali duhovnikovo. Svete maše morajo biti brez petja.

5. Božičnice, pa tudi vsa druženja po sveti maši na prostem niso dovoljena.

6. Spovedovanje je dovoljeno. Pri nas bo v tem tednu prilika za sv. spoved vsak dan pol ure pred sv. mašo v cerkvi.

7. Vsak, ki vstopi v sakralni prostor, je sam odgovoren za zaščito  pred morebitno okužbo, tako kot to velja za vstopanje v druge javne prostore.

8. Bolni in ostareli naj svete maše spremljajo po medijih.

 Še nekaj praktičnih nasvetov. Kdor želi naročiti sveto mašo, naj mi telefonira, skupaj bova poiskala termin, denar pa vrzite ob priliki skozi režo v župnišče.

 Kdor želi prejeti sveto obhajilo, naj mi dan prej to sporoči po telefonu.

 Pred cerkvijo imate na voljo kadilo s tableto oglja in Marijanske koledarje.

 Na sveti večer se po domovih zberite k molitvi in blagoslovu doma.

 BLAGOSLOVLJEN IN VESEL BOŽIČ, vam želi vaš župnik Tomaž s sodelavci.

 Voščilo Karitas:  ZAHVALJUJEMO SE VSEM DOBRIM LJUDEM, KI POMAGATE POMOČI POTREBNIM BRATOM IN SESTRAM, TER VAM ŽELIMO BLAGOSLOVLJENE BOŽIČNE IN NOVOLETNE PRAZNIKE.

 

4. ADVENT.N.

20.12.

za žive in umrle župljane

mašuje župnik sam

PONED.

21.12.

18: +Marjan Podviz

TOREK

22.12.

18: +Marija Šubic

SREDA

23.12.

18: po namenu T

SVETI VEČER

24.12.

+Miha Jeraj

sveti večer pred božičem

mašuje župnik sam

BOŽIČ

25.12.

za žive in umrle župljane

mašuje župnik sam

SV. ŠTEFAN

26.12.

+Vinko Mlakar

mašuje župnik sam

SVETA DRUŽ.

27.12.

za žive in umrle župljane

mašuje župnik sam