Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Iskalnik
 

3. ADVENTNA NEDELJA

 
 

13.12.2020     LETO: XXVII       ŠTEVILKA: 50

GODOVI TEDNA: danes goduje sv. Lucija, muč., v ponedeljek sv. Janez od Križa, v torek sv, Krizina in Antonija, muč., v sredo sv. Albina, muč., v četrtek sv. Lazar iz betanije, v soboto sv. Urban, papež, nedelja bo  4. avetna.

 Letošnji advent je drugačen od drugih, »normalnih« adventov. Bolezen COVID nam preprečuje obiske bogoslužij v cerkvi, pa tudi na drugih področjih je ta bolezen globoko zarezala v naše življenje, v naše gibanje, medsebojne odnose in na mnoga druga področja. In vendarle, kljub omejitvam, kljub temu, da se ne moremo udeleževati bogoslužij v cerkvi, nam ta čas lahko v marsičem pripomore k dobremu, če ga le znamo izkoristiti. Pripomore lahko k lepšemu družinskemu življenju, k razmišljanju o vrednotah, ki so nam zaradi hitenja in mrzlice sodobnega življenja, stopile nekako v ozadje. Ta čas nam lahko pomaga tudi k spoznanju, da je redna, vsakdanja molitev- osebna in družinska- , velika vrednota, po kateri nam Sveti Duh oživlja našo vero in prinaša ljubezen v naše duše in v družino. Pred nami je samo še dvanajst dni adventnega časa, pa v teh dneh, ko se bomo z devetdnevnico pripravljali na prelepi božični praznik, poskrbimo, da bo ta letos, čeprav ne toliko zunanje, zato pa duhovno bogat. Ne bo nam žal!

 Lepa adventna navada je, da v tem času namestimo na adventni venec štiri svečke, ki bogatijo našo predbožično pripravo. Nekje sem prebral, kaj te svečke pomenijo. Prva je znamenje našega upanja na prihod Mesija, druga predstavlja ljubezen in jo nekateri imenujejo tudi betlehemska sveča. Spominja nas na jasli, kamor je Marija položila novorojeno Dete. Tretja svečka bi bila lahko namesto vijolične, rožnate barve in predstavlja veselje ob skorajšnjem Jezusovem rojstvu. Nekateri jo imenujejo tudi »sveča pastirjev«. Tretja adventna nedelja se imenuje »Gaudete« in pomeni »veselite se«. Na četrto adventno nedeljo prižgemo zadnjo svečko.I menuje se »angelska sveča« in pomeni mir, o katerem so prepevali angeli na sveto noč. Ker vsako nedeljo prižgemo eno svečo več, to simbolizira tudi naraščanje pričakovanja božiča. -  Štiri sveče pa lahko simbolizirajo tudi štiri strani neba, štiri letne čase ali štiri mejnike: stvarjenje, učlovečenje, odrešenje in konec sveta. Ker je prižgana sveča vsak trenutek manjša, pa lahko predstavlja tudi minljivost tuzemskega življenja.- Skratka, vse te podobe, ki jih adventne svečke predstavljajo, lahko koristno uporabimo, zlasti, da otrokom na preprost način približamo skrivnosti božiča. Ob tem »odkrivanju božiča«, vam želim veliko veselja!

 V četrtek se bo začela božična devetdnevnica, naj nas v molitvi in razmišljanju božične skrivnosti, uvede v praznovanje božičnega praznika!

 MOLITVENI NAMEN: »za vse brezdomce, da bi jim dobri ljudje  v teh dneh prinesli vsaj nekaj veselja«.

SOBOTA

12.12.

++Jože in Rozalija

3. ADVENT.N.

13.12.

za žive in umrle župljane

PONEDELJEK

14.12.

+Eli Kregar

TOREK

15.12.

+starši Vurušič

SREDA

16.12.

+Marija Oblak

ČETRTEK

17.12.

+Frančiška Jenkole

začetek božične devetdnevnice

PETEK

18.12.

+Andrej Medved

SOBOTA

19.1.2

+starši in brat Matevž Nič

4. ADVENT.N.

20.12.

za žive in umrle župljane

 Ker v času osamitve ni dveh nedeljskih svetih maš, sem moral premakniti že določene mašne namene na sledeče datume: Franc in Milka Šter(1.3.21), Marija Hanžič (3.3.), Marija Šter in Tončka (12.3.), starši Stenovec (15.3.), Francka Bonča (6.3.) in Ferbarjevi (8.3.), Štefka Sešek (18.3.), Marija Oblak (7.1.), starši Barle (20.3.), Jožica Zajec (24.3.).