Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Iskalnik
 

2. ADVENTNA NEDELJA

 
 

6.12.2020       LETO: XXVII     ŠTEVILKA: 49

 GODOVI TEDNA: danes goduje sv. Nikolaj (Miklavž), priljubljeni svetnik otrok, jutri sv.. Ambrož, škof, cerkveni učitelj, v torek slovesni praznik Marijinega brezmadežnega spočetja, v sredo sv. Bernard Jezusov, redovnik, v četrtek sv. Judita, svetopisemska žena, v petek sv. Damaz I., papež, v soboto sv. Amalija, mučenka, nedelja bo 3. adventna, god sv. Lucije, mučenke.

 Čeprav trenutno živimo v posebnih okoliščinah, čas vseeno hitro teče in božični praznik s svojo bogato duhovno vsebino in z veseljem, ki nam ga prinaša, se nezadržno bliža. Letos, kot sem že omenil, je ta čas adventa morda lahko bolj poln pravilne usmeritve, saj nam zaradi razmer ne more nuditi tistih zunanjih »veselj«, ki so sicer prijetne za vid, uho in tip, pa toliko manj za poglobljeno pripravo na ponovni, milostni prihod Božjega Sina v našo človeško revščino. Družine so v teh trenutkih zdravstvenih težav zaradi corona virusa, tako rekoč edine ustanove, kjer verni ljudje živimo in poglabljamo svojo vero. Jezusovo rojstvo, njegova smrt in vstajenje, so najpomembnejši temelji človeške zgodovine. To simbolično priznava ves svet, saj se po Jezusovem rojstvu štejejo leta naše zgodovine, sedanjost in prihodnost. Prav smešno je, kako se pri nas navajajo leta »po našem štetju«, medtem, ko ves kulturni svet govori o času »pred ali po Kristusu« .Naše štetje se je začelo z Jezusovim rojstvom, pa če je to komu všeč ali ne, to je dejstvo, ki se ga ne da izpodbiti.

 V adventu pred nami na poseben način stoji Božja Mati Marija, ki je s svojo nenadkriljivo vero in brezmadežno lepoto, omogočila Božji Previdnosti, da je na svet prišla Druga Božja oseba, v podobi nemočnega človeškega bitja. Sveti Pavel zato pravi, da nam je bil Jezus Kristus v vsem enak, razen v grehu (vsakršna človeška slabost  je pri Bogu povsem izključena). Druga Božja oseba pa se ne bi mogla roditi iz grešne matere, saj greh in neskončna Božja svetost nista združljivi. Cerkev zato veruje, da je bila Božja Mati Marija spočeta v materinem telesu sv. Ane, brez madeža izvirnega greha. Slovesni praznik Marijinega brezmadežnega spočetja, ki ga bomo v torek v tem tednu obhajali (drugi največji Marijin praznik), slavi ravno to versko resnico. Ker pa prazniki niso nikdar samo slavljenje neskončnih Božjih del, ampak tudi sporočilo za nas, kako naj svoje življenje usmerjamo , nam tudi praznik Brezmadežne nudi zanesljivo Božje sporočilo, da mora vsak človek hrepeneti po tisti brezmadežni lepoti, ki smo je postali deležni pri zakramentu svetega krsta. Na žalost pa smo ljudje samo slabotna bitja, tako ranljivi in dovzetni za vse napade in skušnjave hudega duha, da nam greh svetost krstne milosti umaže in nam včasih celo zapre pot do Boga. Adventni čas je čas ponovne duhovne preobrazbe. V tem času se spet zavzeto potrudimo, da bo naša duša spet očiščena grehov in svobodna za posest miru in veselja. Nič ni bogatejšega od veselega srca, ki v sebi nosi čistost, mir in trdno vero. Čeprav bo za marsikoga v tem času težko pristopiti k sveti spovedi, to dejanje spokornosti lahko na duhovni način opravimo sami v iskreni prošnji po odpuščanju naših grehov in podaritvi milosti, po kateri bomo spet lahko zaživeli v polnosti in lepoti svoje vere. Naj nam Brezmadežna Mati Božja pri tem duhovnem naporu stoji ob strani s svojo čudovito podobo svetosti in priprošnjo pri njenem Sinu.

 Ne pozabimo na duhovno oblikovanje naših adventni večerov. Za nekaj časa ugasnimoTV sprejemnik in v krogu svoje družine, morda pred prižganima svečama na adventnem vencu in pred podobo Marije, molimo vsaj kakšen del rožnega venca in druge večerne molitve.

 Danes goduje sveti Miklavž, priljubljeni dobrotnik otrok. Naj nas njegov svetniški lik prepriča, da ne smemo živeti samo zase, ampak tudi za druge.  Skromno darilo, še bolj pa nasmešek in veselje, ki ga prinesemo k trpečemu človeku ali starki (starčku), da mu s tem pokažemo svojo pozornost do njega, lahko postaneta velika opora v križu, ki ga mora trpeči človek nositi. Godu svetega Miklavža pa so seveda najbolj veseli naši otroci, zato jim ob  današnjem godu svetnika želimo obilo radosti.

 Ponovno vas obveščam, da lahko prejmete sveto obhajilo. Po trenutnih odločbah lahko pridete samo posamezniki. Kdor želi sveto obhajilo prejeti, naj me en dan prej pokliče! Po domovih ne smem hoditi, razen v skrajnem primeru.

 MOLITVENI NAMEN: »za vse, ki jih kriza virusa dela malodušne in jim poglablja brezciljnost življenja«

SOBOTA

5.12.

+Anica Jerala

2.ADVENT.N.

6.12.

za žive in umrle župljane

PONED.

7.12.

+Marta Zver

BREZMADEŽNA

8.12.

+Janko in Lojzka Kosec

slovesni praznik

SREDA

9.12.

+Štefka Tršan in Janez Trebušak

ČETRTEK

10.12.

+Silva Goljevšček

PETEK

11.12.

+Ivan Podviz

SOBOTA

12.12.

+Jože in Rozalija

3. ADVENT.N.

13.12.

za žive in umrle župljane