Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Iskalnik
 

1.ADVENTNA NEDELJA

 
 

29.11.2020            LETO: XXVII         ŠTEVILKA: 48

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Andrej, apostol, v torek sv. Eligij, škof, v sredo sv.Natalija, mučenka, v četrtek sv. Frančišek Ksaver, v petek sv. Janez Damaščan, v soboto sv. Saba (Savo) opat, nedelja bo 2. adventna.

 Z današnjo prvo adventno nedeljo se začenja novo bogoslužno leto. Praznik Kristusa Kralja vesoljstva je postavljen na zadnjo nedeljo cerkvenega leta, želi pa nas spomniti, da je samo Bog, Jezus Kristus alfa in omega človeške in sploh vse kozmične zgodovine. »Bog je svet tako ljubil, da je poslal na svet svojega edinorojenega Sina, da bi nas odrešil.«  Njegov prihod so napovedovali že starodavni preroki, njihove izreke in prerokbe Odrešenikovega prihoda najdemo v večini starozaveznih preroških knjig. Najbolj jasno govori o tem prihodu prerok Izaija. Danes slišimo pri mašnih berilih tele besede: » Gora hiše Gospodove  bo trdno stala kot najvišja med gorami, dvigala se bo nad griči in vsi narodi bodo hiteli k njej.« Ves adventni čas je čas duhovne priprave na božične praznike. Vsak dan nas bodo preroki uvajali pravo razumevanje božične skrivnosti. Letos, po svoje hvala Bogu, ne bo »veselega decembra«, ki razvrednoti skrivnost božičnega praznika. Kajti ta ni v »besnem« nakupovanju, niti v čustva božajočih lepi prizorih po ulicah mest, kjer župani med seboj tekmujejo, katero bo v tem času najlepše okrašeno mesto. Saj ne smemo popolnoma zanikati, da tudi naša čustva potrebujejo neko »hrano« in vzpodbudo, vendar večina ljudi, med njimi tudi kristjanov, ne gre dalje od tod in zanje, na žalost, božič in obdobje v decembru pomenita samo neko zunanje, plitvo veselje, katerega vsebina pa je daleč stran od božične skrivnosti.

 Pandemija nam je vse »pretresla«, ne vedno samo v negativnem smislu, marsikaj lahko v tem času sprejmemo kot možnost za spraševanje naše vesti. Je moje življenje samo posnemanje pozunanjenih (poganskih) impulzov, ki nam jih na zelo iznajdljive načine, servirata razkristjanjena slovenska in evropska družba? Ali pa sem se odločil za spremembo, da spet stopijo v mojem osebnem življenju in v življenju moje družine, v ospredje vrednote, ki sem jih priznal in se zanje odločil pri krstu, birmi in cerkveni poroki (če sem poročen in imam družino). Zato sprejmimo ta čas preizkušenj ob pandemiji virusa COVID 19, kot čas duhovne preobrazbe, ki jo vsi, verniki in duhovniki, tako zelo potrebujemo. Skozi štiri adventne tedne nas bo Božja Beseda v to usmerjala, mi pa v zvesti, vsakodnevni, iskreni , ponižni, goreči, molitvi  prosimo, naj nam ob letošnjem božiču, ki bo drugačen, Božje Dete podari duhovno preobrazbo in s tem tudi novo upanje, da nas spremlja Bog v svoji neskončni previdnosti in ljubezni. Bratje in sestre, imamo lepo priliko, da se spet, kot posamezniki in tudi kot družinske skupnosti, obrnemo nazaj proti Bogu, ki nas kot dobri Oče v priliki o izgubljenem sinu čaka in težko pričakuje našo rešitev. Bodimo pogumni in iznajdljivi, z veseljem tudi drugim, pa čeprav samo po telefonu ali spletu, oznanjajmo in drug drugemu pripravljajmo pravo adventno veselje.

 MOLITVENI NAMEN: »da bi se verni ljudje v adventu spet bolj približali Bogu in z dobrimi deli in poglobljeno molitvijo utrjevali svoj krščanski poklic«

SOBOTA

28.11.

+Starši Jože in Valentina Gregorc

1.ADV.N.

29.11.

za žive in umrle župljane

PONED.

30.11.

+starši Oblak in Krštinc

TOREK

1.12.

+Minka Pipan, obletna

SREDA

2.11.

+Vinko Mlakar

ČETRTEK

3.12.

+Janko Žerovnik

PETEK

4.12.

+Frančiška Babnik, obletna

SOBOTA

5.12.

+Anica Jerala

2.ADV.N.

6.12.

za žive in umrle župljane