Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ned, 09 Maj 2021 ob 18:30

Šmarnice 2021

Iskalnik
 

33. NAVADNA NEDELJA

 
 

 15.11.2020         LETO: XXVII              ŠTEVILKA: 46

GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Marjeta Škotska, v torek sv. Elizabeta Ogrska, v sredo Posvetitev bazilik sv. Petra in Pavla, v četrtek sv. Matilda, v petek sv. Edmund, v soboto Darovanje Device Marije, nedelja bo zadnja v cerkvenem letu, slovesni praznik Kristusa Kralja vesoljstva.

 Danes vstopamo v predzadnji teden bogoslužnega obdobja »čas med letom«, v nedeljo pa je pred nami praznik Kristusa Kralja. V skladu z najnovejšimi predpisi in omejitvami ((prepovedano  vsakršno zbiranje ljudi na javnih krajih), bo tudi ta praznik izzvenel brez javnega bogoslužja. Samo Bog ve, kakšni bodo letos božični in novoletni prazniki. V tem pogledu se, po moji presoji, ne smemo nadejati, da bo kako drugače kot sedaj. Bolezen, ki se širi po celem svetu, ki se zelo hitro širi in razrašča, zahteva skrajno omejitev vsakršnih prilik, ki ji omogočajo nagel razrast. Pa vendarle, zaradi tega ne smemo postati malodušni, ne sme nas objeti stresno razpoloženje, verjeti moramo, da nam bo Bog v svojem usmiljenju spet naklonil drugačne čase. Gotovo pa ni brez pomena, da v tej bolezni iščemo odgovor, zakaj Bog to dopušča? Ne moremo razumeti Božjih skrivnosti, vendar lahko najdemo, vsaj nekaj odgovorov. Prvi je, da se je to, kar mi danes doživljamo, dogajalo že velikokrat v zgodovini človeštva. Če razumevamo Sveto pismo, zlasti staro zavezo, tam najdemo veliko podobnih situacij. Vse pa so bile, bolj ali manj, posledica človekovega oddaljevanja od vere v Boga, življenja brez temeljnih vrednot in velikega egoizma (sebičnosti), ne samo posameznikov, tudi egoizma velikih, razvitih narodov, med katere (čeprav majhni po številu) spadamo tudi mi. Samo če pomislimo, kako so dobrine tega sveta razdeljene med ljudi, vidimo lahko pravo sliko sodobnega poganstva, kjer je dopuščeno uživati življenje samo nekaterim (ki se valjajo v milijardah), drugi pa lahko zaradi lakote in bolezni umirajo, »nič zato«, »mar sem jaz varuh svojega brata« (1Mz). Seveda ne smemo takoj reči, da je ta virus, ki obvladuje ves svet Božja kazen. Bog ne kaznuje, kaznuje se človek sam, če zapusti Božjo pot. Nekdo ki »rine« v nemogočem vremenu v gore, pa se tam hudo poškoduje, ne more za to kriviti Boga. Sam je kriv, zakaj pa je kljub svarilom meteorologov šel na to pot.

 Rad bi pa se ustavil še ob eni misli. Kaj je Cerkev? V tej situaciji, ki jo doživljamo, si odgovorimo na to pomembno vprašanje. Cerkev niso zidovi, Cerkev ni samo bogoslužje, Cerkev ni samo takrat uresničena, ko vse župnijske dejavnosti potekajo nemoteno. Cerkev smo mi vsi verni, ki smo bili krščeni in s tem v Svetem Duhu postali Kristusovo telo, kot nas uči apostol Pavel. Družini rečemo v krščanskem izrazoslovju »ekleziola«, kar pomeni Cerkev  v malem. Na to usmerimo v teh dneh svoj pogled in razmišljanje. Res se ne moremo udeleževati bogastva v naši cerkvi v Smledniku, zato pa toliko bolj poskrbimo, da bo ta naša mala Cerkvica – družina, vedno bolj postajala »kraj Boga med nami«. V teh dneh imamo lepo priložnost, da se spet vpeljemo v naše skupnosti redno družinsko molitev. Zlasti zvečer, da se vsi zberemo ob prižgani sveči in pred podobo Jezusa in Marije. Da spet odkrijemo lepoto in vrednost rožnega venca, ki ga je Marija, kjerkoli se je prikazala, tako zelo priporočala. Morda pa nam je Bog poslal to preizkušnjo tudi za to, da obnovimo svoje družinsko življenje in spet na prvo mesto postavimo naš odnos do Boga, molitev.

Bog daj, da bi se to v naših družinah zgodilo in Sveti Duh naj vam pri tem duhovnem dograjevanju družine pomaga s svojo milostjo.

 Doma ne pozabite na možnost sodelovanja pri sveti maši ob TV sprejemniku. Čeprav to sodelovanje ni popolno, kot v cerkvi, ko smo fizično navzoči pri bogoslužju, je vendar v tem času vsaj majhen nadomestek. Skrbi pa nas duhovnike, da se nekateri, bolj »slabotni v veri« ne bi oddaljili od bogoslužja, ko bo spet normalen čas. Da ne bi kdo rekel, »saj je biti pri maši doma pred TV sprejemnikom , prav tako dobro«. Temu ni tako, varujmo se takih misli, saj zelo kažejo na pomanjkanje prave vere in razumevanja skupnosti Cerkve.

 ČIŠČENJE: ker ni bogoslužja v cerkvi, za enkrat ne bomo določali, kdo v teh tednih čisti cerkev, zelo pa prosimo, da se vsak teden nekdo žrtvuje in pride v cerkev pogledati rože, obrisati prah (če je potrebno) in odstraniti nadležne »smrdljivce«. Že vnaprej, lepa hvala!

 MOLITVENI NAMEN: »za vse uboge, ki nimajo denarja za svoje najosnovnejše potrebe«

SOBOTA

14.11.

+Andrej Oblak, obletna

MOLITVE ZA NAŠE RAJNE:

druž. Mohar in Kristan, Zorovi, Dobnikarjevi, Zlatetovi, st. in brat Bonča

33. N.N.

15.11.

za žive in umrle župljane

st. in brat Košir, st. Jenko, st. Rozman, Pavla in Frančiška Rozman iz Hraš, Jenez in Marija Jenko

PONED.

16.11.

+starši Globočnik in Vinko

Kumerjevi in Bobnarjevi, Marija in janez Jenko, st. in brat Zvone Ciperle, st. in bratje Košir, stari st. in sorod. Komljanc

TOREK

17.11.

+Marija Podviz

Marija in Franc Janhar, sruž. Štern, st. Košir in Jekovec, svakinje in svaki, Jerca Jekovec in Anton Pavlič

SREDA

18.11.

+Franc Jeraj

ČETRTEK

19.11.

+Marija Šubic

PETEK

20.11.

+Marjan Podviz

SOBOTA

21.11.

+Ferbarjevi

KRIST.KRALJ

22.11.

za žive in umrle župljane