Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ned, 09 Maj 2021 ob 18:30

Šmarnice 2021

Iskalnik
 

VSI SVETI

 
 

1.11.2020      LETO: XXVII           ŠTEVILKA: 44

 GODOVI TEDNA:  jutri spomin vernih rajnih (verne duše), v torek sv. Viktorin Ptujski, v sredo sv. Karel Boromejski, v četrtek sv. Zaharija in Elizabeta, starši Janeza Krstnika, v petek sv. Lenart, v soboto sv. Ernest, nedelja bo 32. navadna, zahvalna nedelja.

 31. navadno nedeljo, ki bi naj bila danes, nadomešča slovesni praznik vseh svetnikov, ki se letos obhaja na današnjo nedeljo.  Najprej so ta praznik obhajali v Rimu, prva pričevanja za to so že zelo stara, iz časov okoli leta 800. Misel o prazniku vseh svetih, ne samo mučencev, ki so se jih spominjali že v prvih krščanskih stoletjih, je dobila oprijemljiv izraz, ko je papež Gregor II. okoli leta 740 pri sv. Petru v Rimu posvetil posebno kapelo v čast Odrešeniku, njegovi Materi, apostolom, mučencem in vsem svetnikom. Gregor IV. pa je leta 827 ukazal, naj se 1. novembra v vesoljni Cerkvi slovesno praznuje spomin vseh svetnikov. Kot razlog, zakaj je uvedla Cerkev ta praznik, navajajo predvsem dvoje. Prvi razlog je:  število svetnikov je tako naraslo, da ni bilo več mogoče spominjati se vsakega posebej pri bogoslužju. Drugi razlog pa je ta: na praznik vseh svetnikov naj bi popravili, kar med letom na praznike svetnikov po nemarnosti opustimo.

 Današnji praznik je predvsem praznik majhnih, preprostih, neznanih svetnikov, ki so »utonili« v množici svetih. Vsak dan v letu imamo v koledarju imena svetnikov, ki jih je Cerkev kot take uradno razglasila, danes  pa se spominjamo tistih milijonov mater, ki so se posvetile ob svojih otrocih in družinah, med štirimi stenami doma, tiste množice mož, ki so zvesto izvrševali svojo službo v tovarni, v pisarni, za prodajalno mizo, na polju, tistih številnih študentov in mladih delavcev, ki jih je Bog poklical sredi najlepših načrtov in sredi dela, pa so bili pripravljeni na srečanje z njim, tistih nepreglednih množic starih, zapuščenih, bolnih, zapostavljenih ljudi, ki so v preskušnjah dozoreli za nebesa, tistih živčnih ljudi, ljudi nagle jeze z mnogimi slabimi lastnostmi, ki so si iz dneva v dan, od spovedi do spovedi prizadevali, da bi popravili svoj značaj. Med svetniki so tudi naši prijatelji, naši najožji sorodniki. Vsi tisti, ki so živeli v istem svetu kot mi in v enakih okoliščinah kot mi, pa so znali v vsem iskati in najti Boga. Priklonimo se jim danes s prošnjo, naj nam njihov vzor in njihova molitev pred Bogom pomaga, da bomo tudi mi nekoč skupaj z njimi v nebesih prepevali večno slavo svetemu Bogu.

 Jutri v ponedeljek bo spomin vseh tisti, ki so umrli, pa zaradi človeških slabosti še ne morejo gledati svetega Boga v nebesih. Zato jim je bila po smrti dana še ena možnost, da v časnem trpljenju v vicah zadostijo za svoje napake in pomanjkljivosti. Nauk Cerkve je, da jim mi, še živeči, moremo s svojimi molitvami in zlasti s tem, da zanje darujemo za svete maše, pomagamo skrajšati ta čas trpljenja v vicah.

 Zaradi nevarne bolezni, v kateri se je znašel ves svet, tudi mi, v teh dneh (tudi danes in jutri) ne bo javnih bogoslužij. Danes bom, po nasvetu naših škofov, zasebno blagoslovil grobove na našem pokopališču. Blagoslov bo takrat, ko bo zvonilo z vsemi zvonovi. Zvečer bo spet zvonilo, kot običajno na ta praznik, to zvonenje pa naj nas po družinah zbere k skupni molitvi za naše rajne. Navada je, da se ta večer moli vse dele rožnega venca, če pa zaradi raznih upravičenih razlogov to ni mogoče, molite vsaj kakšno desetko .Darujte to molitev za svoje rajne, ki so še v vicah in jim vaša molitev lahko pomaga na poti proti blaženemu gledanju Boga v nebesih.

 Vabim vas, da sodelujete pri sveti maši doma, po televiziji (TV SLO 1, Eksodus) ali po radiu Ognjišče. To sodelovanje po medijih sicer ni enako, kot v cerkvi, ko smo fizično zbrani  pri sv. maši, je pa gotovo lep, koristen »nadomestek«. Želim vam, da bi te praznike, kljub »abstinenci fizične prisotnosti pri bogoslužju«, ki jo v teh dneh doživljamo, doživeli lepo, z velikim duhovnim veseljem.

 Verouk bo še naprej potekal »na daljavo«, otroci bodo dobili kateheze  po internetu. Opozarjamo, naj otroci skrbno delajo naloge!

 Nedelja v prihodnjem tednu bo zahvalna.

MOLITVENI NAMEN: »za najbolj pozabljene duše v vicah«

SOBOTA

31.10.

+Matjaž Miklavčič

VSI SVETI

1.11.

za žive in umrle župljane

(zasebni blagoslov grobov) POKOJNI:

Valentina in Jože Gregorc, Ana in Katarina Gregorc, starši Ivana in Maks Bonča, Valentin Bonča

VERNE DUŠE

2.11.

za vse verne rajne

+Lazarinijevi

Gregorčevi, jerajevi, Rozmanovi iz Valb.,st.starši Bonča iz Zbilj, st. Burgar, Marinka Hanžič

TOREK

3.11.

+Miha Jeraj

Žerovčevi, Matjaževi, pozabljene duše v vIcah ,Robi, Janez in Angela Jeraj

SREDA

4.11.

+Ivanka Zajec, obletna

Janez Šetina in starši, st. Križaj,

st. Rugelj in Logar, Gregor in Drago Logar, Zorovi iz Dragočajne

ČETRTEK

5.11.

+Ana in Franc Brešan

Marija in Julij Levpušček, Mici Zorman,Potokarjevi, Brešanovi, Bučarjevi, Ločniškarjevi

PETEK

6.11.

+Drago Logar

starši in vsi Jeralovi, Kimovčevi, Fran Mlinar, st. Rozman, Matjaž Miklavčič, Frančiška in Jože Šilar

SOBOTA

7.11.

+Franc Irt

Franc Jenko in starši iz Smled., Beti Burgar in Janez iz Valb., Podvizovi in Tehovnikovi, žup. Lamovšek, Barletovi

32. N.N. zahvalna 8.11.

za žive in umrle župljane

Milan in Roman Kosec, st. Maček in Kosec, st. Tršan, in Milan Dežman, Rakovi iz Hraš, Frjanovi, Manca Srebrnjak