Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ned, 09 Maj 2021 ob 18:30

Šmarnice 2021

Iskalnik
 

30. NAVADNA NEDELJA

 
 

25.10.2020          LETO: XXVII           ŠTEVILKA: 43

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Lucijan, v torek sv. Sabina Avilska, v sredo sv. apostola Simon in Juda, v četrtek sv. Ermelinda, v petek sv. Marcel, v soboto sv. Volbenk, v nedeljo slovesni praznik vseh svetnikov.

 Gotovi vsi občutimo, kako nas ukrepi zaradi širjenja epidemije virusa COVID 19 čedalje bolj zapirajo v naše domove. Zdravstvene službe z vlado si z vso zavzetostjo prizadevajo, da bi epidemija začela pojenjati in da bi lahko spet začeli živeti normalno, vsakdanje življenje.  Pa za enkrat tega še ni na vidiku. Tudi naše versko življenje je prešlo iz cerkva v  naše domove, saj so vsi verski obredi za enkrat prepovedani. Zato pa smo toliko bolj zadolženi, da nam kljub temu, da ne moremo k sveti maši, vera ostane živa, tako v vsakem posamezniku, kot tudi v naših družinah.

 V času ko se mesec oktober končuje in ves november, je lepa in stara navada, da se spomnimo naših rajni in zanje molimo. Letos teh molitev za rajne ne moremo izvesti v cerkvi, zato pa nanje ne pozabite doma. Že kar nekaj vernikov je prineslo za molitve, vse te vaše namene bom molil od jutri dalje pri vsaki sveti maši (v normalnih razmerah smo molili v te namene ob nedeljah in praznikih). Nameni bodo v vsaki številki Oznanil tudi objavljeni. Kdor želi, lahko svojo željo za molitev napiše na papir in ga vrže skozi špranjo na vhodnih vratih župnišča.

 Zakaj moliti za rajne?  Ker o nikomer, razen o razglašenih svetnikih in blaženih, ne moremo biti gotovi o njihovem stanju ob smrti in po smrti,  v molitvi  spregovorimo z Bogom tudi o usodi naših dragih rajnih in mu jih znova priporočamo ali pa se zanje zahvaljujemo. Tega pravzaprav ne potrebuje Bog, ki ga gotovo ni treba spominjati na nič, ampak mi, da lažje ohranjamo občestvo z rajnimi, ki so prestopili v povsem nov način bivanja.  Svetopisemsko sporočilo pa je tudi zelo jasno, da Bog želi, da pri nekaterih stvareh sodelujemo, da nas želi imeti pri njih za sodelavce in da določenih dogodkov ne bo, če z njim ne bomo sodelovali. Celo tako veliko dejanje, kot je npr. stvarjenje novega človeka, je Bog povezal s sodelovanjem s človekom, z očetom in materjo. Zato ni nič nenavadnega, če želi naše sodelovanje tudi pri dokončnem podarjanju večnega življenja človeku, ki sicer pripada samo Bogu. Ali ni nadvse častno, da smo lahko pri tako veliki stvari soudeleženi?! Obisk grobov naših rajnih je nekaj plemenitega in dobrega. Je kot nek dotik naših dragih, saj je grob kraj, kjer počivajo njihovi posmrtni ostanki. Seveda pa je mnogo bolj primerno in potrebno, da se za rajne darujejo svete maše. Te oblike pobožnosti  molitve za naše pokojne in darovanja zanje za svete maše , na žalost, nismo uspešno prenesli mlajšim generacijam. Starši morajo s svojimi otroki spregovoriti tudi o teh stvareh: o smrti, posmrtnem življenju, o naši dolžnosti, da za rajne molimo. Če se to v družini uresničuje vsak dan v skupni molitvi za njihove rajne in še posebej za vse pozabljene duše v vicah, otrok pridobi to vedenje in gre to z njim tudi v življenje. Zato, dragi bratje in sestre, v teh dneh v družinah molite za svoje rajne in zanje darujte za svete maše. Ljubezen do naših rajnih ne moremo več izkazovati drugače kot z molitvijo in naročilom svetih maš za pokoj njihovih duš.

 MOLITVENI NAMEN: »v čast in priprošnjo vsem slovenskim mučencem«                              

SOBOTA

24.10

+Franc Kne

30. N.N.

25.10

za žive in umrle župljane

Pokojni: Andrej in starši Medved, starši Čebašek in sestre, st. Sešek, Vurušič in sorodniki, Kraljevi in Pergerjevi

PONED.

26.10.

+Janko Žerovnik

Zoretovi in Zormanovi, Ivan Zorman, Alojzij in Marija Kosec, Marija Rosulnik, Marija Čad, Mario Grašič

TOREK

27.10.

+Franc Jeraj

Franc in st. Kalan, st. Knific, sestra Mira, st. Ribič in st. Gruden, Marjan Podviz, Mernikovi,

SREDA

28.10.

po namenu T

Moharjevi in Debeljakovi, Franc in Angela Gašperlin, družina Kosmač, druž. Potočnik, Jože in Jeli Grebenc

ČETRTEK

29.10.

+Jožica Zajec

Baničevi in Nani Kosmač, Janez Jenko, st. Ferbar in Gantar

PETEK

30.10.

+Ivana Stenovec in Andrej

SOBOTA

31.10.

+Matjaž Miklavčič

VSI SVETI

1.11.

za žive in umrle župljane

molitve  na pokopališču letos odpadejo !!