Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ned, 09 Maj 2021 ob 18:30

Šmarnice 2021

Iskalnik
 

28. NAVADNA NEDELJA

 
 

11.10.2020      LETO: XXVII       ŠTEVILKA: 41

GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Maksimilijan Celjski, mučenec, v torek sv. Koloman, v sredo sv. Kalist I., papež-mučenec, v četrtek sv. Terezija Avilska, cerkvena učiteljica, v petek sv. Hedvika, v soboto sv. Ignacij Antiohijski, škof-mučenec, nedelja bo 29. navadna, misijonska nedelja.

Eden najpomembnejših, če ne celo najpomembnejši dogodek v otrokovem otroštvu je PRVO SVETO OBHAJILO. Kdor se zna vživeti v otrokovo dušo, gotovo sprevidi, da je potrebno ob tem dogodku otroku omogočiti, da mu bo prvo sveto obhajilo ostalo  kot najlepši spomin vse življenje. Celo slavni Napoleon je zapisal v svoji beležki, ki so jo raziskovalci našli na otoku Svete Helene, kjer je kot izgnanec doživljal preostanke svojega življenja, »najlepši dan mojega življenja je bil dan mojega prvega svetega obhajila«. Otrok je zmožen pristnega , pravega veselja, ki ga ne kali nobena dušna umazanija, je kot nepopisan list, na katerem je prvo sveto obhajilo dogodek, ki presega vse drugo. To otrokovo razpoloženje za dobro, njegovo otroško veselje, je treba podpreti in mu omogočiti v vseh institucijah, ki se ukvarjajo z otrokovo vzgojo in izobraževanjem. Na prvem mestu je za to poklicana osnovna celica človeške družbe, družina. Ob mamici in očku, ki sta prva oznanjevalca evangelija v svoji družini, prva duhovnika v »eklezioli« (mali družinski cerkvici), mora otrok dobiti prve, najbolj osnovne vzpodbude za svojo rast v veri in za vso nadaljno vzgojo. Zato je vera matere in očeta tako bistveno pomembna. Otroku, ki vidi svoja starša moliti, ki skupaj z njima ob nedeljah prihaja k sveti maši, ki se veseli cerkvenih praznikov, nabiranja mahu, izdelovanja in postavljanja jaslic, praznovanja velike noči v pravem duhovnem razpoloženju in drugih cerkvenih praznikov (god, vsi sveti, Marijini prazniki …), se bo vse to za vedno vtisnilo v spomin kot najlepši del njegovega življenja, tudi v kasnejših letih bo to podlaga njegovi osebni veri. Čeprav bodo morda prišli trenutki, ko bo iz teh ali onih razlogov kdo od otrok stopil na napačno pot, moramo imeti vero, da mu bo Bog po bo iskreni in vztrajni molitvi staršev, župnije in drugih vernih ljudi, dal milost spoznanja in spreobrnjenja. Če se mu bo slovesnost prvega svetega obhajila globoko vtisnila v njegovo dušo in srce, bo to v njem ostalo kljub kasnejšim padcem in življenjskim polomijam. Dragi starši, verujmo v to in napravimo v teh dneh vse,  da bi otrok z vašo (in tudi našo) pomočjo poglobil svojo vero in ljubezen do Odrešenika Jezusa Kristusa, njegove Matere Marije in vsega, kar nam naša vera daje. Želim vam lepo, doživeto praznovanje!

To pišem v trenutkih, ko je vlada izdala odločbo, da se zaradi vedno številčnejših okužb z virusom COVID 19, lahko zbira samo do 10 ljudi, kar velja tudi za sv. maše. Naši škofje so zaprosili NIJZ, da glede sv. maš napravijo izjemo, saj se do danes še ni zgodila infekcija med verniki v cerkvah, pa tudi zato, ker ste obiskovalci svetih maš disciplinirani in si pri vhodu v cerkev razkužujete roke in nosite maske. Upajmo, da bomo slovesnost prvega svetega obhajila mogli izpeljati, drugače pa, »vis maior« - višja sila!

  Prvoobhajanci ste vabljeni, da ves teden prihajate k sveti maši, če se le da v spremstvu vaših staršev ,če bo to mogoče!. Če pa bo situacija drugačna, vas prosimo, da doma vsak večer skupaj s svojim prvoobhajancem(ko) molite in se  v prošnjah obrnite k Jezusu in Mariji, naj pomaga otroku utrditi vero in ljubezen do Jezusa, navzočega v sveti evharistiji,  dodajte pa tudi prošnjo, naj nas Božja Previdnost reši tega nesrečnega virusa, ki ogroža človeštvo.

 V nedeljo, ki bo misijonska, bo pri vseh sv. mašah puščica za misijone!

ČIŠČENJE: Hraše štev. od 33 do 43.

MOLITVENI NAMEN: » Za dar vere v naših družinah«

SOBOTA

10.10.

18: +Stane Verlič

28. N.N.

11.10.

7: za žive in umrle župljane

9: +Frančiška Jenkole 10: za prvoobhajance

PRVO SV. OBHAJILO

PONED.

12.10.

18: +Franc Miklavčič, obletna

TOREK

13.10.

18: +Janez Šubic

SREDA

14.10.

7: +Vinko Mlakar

ČETRTEK

15.10.

18: +Marija Šubic

PETEK

16.10.

18: +Vinko Kristan

SOBOTA

17.10.

18: +Stanislava Gomboša

29. N.N.

18.10.

7: za žive in umrle župljane

9: +Franc in Justina Rozman

misijonska puščica