Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ned, 09 Maj 2021 ob 18:30

Šmarnice 2021

Iskalnik
 

27. NAVADNA NEDELJA

 
 

 4.10.2020        LETO: XXVII         ŠTEVILKA: 40

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Marija Favstina, v torek sv. Bruno, ustanovitelj kartuzijanov, v sredo Rožnovenska Mati Božja, v četrtek sv. Pelagija, v petek sv. Dionizij, škof-mučenec, v soboto sv. Florencij, mučenec, nedelja bo 28. navadna v cerkvenem letu.

 Danes obhajamo rožnovensko nedeljo. O samem prazniku Rožnovenske Matere Božje boste našli veliko podatkov na internetu, mnogi starejši ste seveda za ta znanja prikrajšani, če ne obvladate rokovanja z njim. Zato naj vam navedemo samo nekaj misli ob tem prazniku. Mesec oktober je kot maj posvečen nebeški Materi Mariji. V maju Marijo častimo s šmarnično pobožnostjo, v oktobru pa z molitvijo rožnega venca. Ta pobožnost je zrasla iz otroške vere preprostih src, pred približno sedemsto leti. Povsod so se je z ljubeznijo oprijeli verniki vseh slojev in vse je obogatila, saj je to čudovita šola življenja s Kristusom, pod Marijinim vodstvom. Praznik sam je nastal po čudoviti zmagi kristjanov nad Turki, leta 1571 v bitki pri Lepantu. Mnogoštevilnejša turška vojska je bila tam poražena, očitno na Marijino priprošnjo.  Izprosila jo je zaupna, množična molitev svetega rožnega venca, ki se je vila iz tisočih src tedanjih kristjanov Evrope. V spomin na to zmago je papež Pij V. določil, naj se vsako leto odslej obhaja praznik »Marije Zmagovalke«, njegov naslednik Gregor XIII. pa je spominski dan preimenoval v praznik »naše ljube Gospe rožnega venca«.

 Tako kot je molitev rešila Evropo pred islamsko nevarnostjo takrat, jo lahko reši tudi danes. Toda, ali je evropsko krščanstvo še zmožno nagniti Božjo Previdnost, da obvaruje evropske vrednote, med katerimi je krščanska vera prva in najbolj temeljna? Na to vprašanje ne bi dajali odgovora, odgovor naj si vsak, ob duhovni in kulturni sliki današnje Evrope, najde vsak sam. Kristjani, ki se zavedamo, da je moč vztrajne in globoke molitve velika, bomo še posebej v tem mesecu oktobru, mesecu rožnega venca, vsak dan v krogu župnije, v krogu naših družin in tudi osebno kot posamezniki, zvesto in redno molili rožni venec kot priprošnjo za Marijino pomoč v teh zmedenih nevarnih časih, ki jih doživljamo.

 Danes bomo ob 10. uri v Mošah s sveto mašo počastili spomin na obletnico posvetitve cerkve sv. Mihaela. Vsem vernikom Moš in Dragočajne iskreno čestitamo k prazniku.

 V torek bo ob 18. uri pred in med sveto mašo DUHOVNA PRIPRAVA ZA STARŠE PRVOOBHAJANCEV IN PRVOOBHAJANK.  Pripravo bo imel prof. dr. Rafko Valenčič, ki vam bo med sv. mašo tudi na voljo za sv. spoved. Po končani sveti maši bomo otrokom razdelili bele obleke.

 V sredo bodo med veroučno uro PRVOOBHAJANCI OPRAVILI PRVO SVETO SPOVED.

 V soboto ste starši prvoobhajancev VABLJENI NA ČIŠČENJE CERKVE. Začetek bo ob 8. uri zjutraj.

 SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA BO v nedeljo, danes teden (11.10.), in sicer ob sveti maši, ki bo ob 10. uri. Odločili smo se, da bo zaradi CORONA virusa slovesnost prvega sv. obhajila pri posebni sv. maši, ki se je bodo smeli udeležiti le prvoobhajanci in njihovi najožji domači (starši, bratje, sestre, stari starši). Vsi ostali verniki boste lahko prišli k sveti maši v soboto zvečer ali v nedeljo ob 7. in 9. uri. Zaradi nevarnih razmer po slovesnosti ne bo skupnega zajtrka.

 Prvo sveto obhajilo je za otroke velika in duhovno globoka slovesnost. V tem tednu ste starši še posebej nagovorjeni, da ustvarite v svojih družinah dneve priprave. Ta naj bo predvsem duhovna. S svojimi otroki podelite njihova pričakovanja in predvsem v tem tednu res vsak večer opravite skupno družinsko molitev, pri njej naj otrok aktivno sodeluje (prošnje, naj bo prvi molilec). Prvo sveto obhajilo naj otroku pomaga najti globoko povezavo z Jezusom, ki nas ima tako rad, da biva med nami pod podobo Božjega Kruha, svete hostije. Zato bo zelo primerno, če boste ob tej priložnosti skupaj z otrokom tudi vi, dragi starši, pristopili k svetemu obhajilu. Seveda boste predhodno opravili  tudi sveto spoved. Če niste cerkveno poročeni, pa se ne morete , je prav, da otroku razložite, zakaj ne morete k svetemu obhajilu. Lahko mu rečete, da boste zanj skušali biti še naprej dobri in skrbni starši in mu tudi obljubite molitveno podporo v njegovi rasti v veri. V teh kočljivih stvareh je vsekakor potrebno imeti pred seboj Jezusovo misel »Ne sodite, da ne boste sojeni!« Vsem že vnaprej želim, da bi ta teden prinesel v vaše družine veliko veselja in radosti!

 Čas je že, da lahko prinesete za molitve in biro.

 ČIŠČENJE (izredno!): starši prvoobhajancev

 MOLITVENI NAMEN: »za prvoobhajance in njihove družine«

SOBOTA

3.10.

18: +Vinko Fujan

27. N.N.

4.10

7: za žive in umrle župljane

9: +Frančiška Rozman

10 (Moše): po namenu

10: žegnanje v Mošah (Dragočajni)

PONED.

5.10.

18: +Jože in Frančiška Šilar

TOREK

6.10.

18: +Miha Košir

18: duhovna priprava s spovedovanjem za starše prvoobhjajancev

SREDA

7.10.

7: +Brigitina mama

14: prva sv. spoved

ČETRTEK

8.10.

18: +Jože Zajec, obletna

PETEK

9.10.

18: +Marija Grajzar

SOBOTA

10.10.

18: +Stane Verlič

8: čiščenje cerkve s starši prvoobhajancev

28. N.N.

11.10.

7: za žive in umrle župljane

9: +Frančiška Jenkole

10. Za prvoobhajance

10: slovesnost prvega svetega obhajila