Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Sre, 25 Nov 2020 ob 00:00

Teden Karitas

Iskalnik
 

26. NAVADNA NEDELJA

 
 

27.9.2020      LETO: XXVII  ŠTEVILKA: 39

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Venčeslav, mučenec, v torek sv. nadangeli Mihael, Gabrijel in Rafael, v sredo sv. Hieronim, v četrtek sv. Terezija Deteta Jezusa, v petek sv. angeli varuhi, v soboto sv. Gerard, opat, nedelja bo 27. navadna, rožnovenska nedelja.

 V tednu, ki ga danes začenjamo, bo spet kar nekaj pomembnih godov svetnikov. Cerkev ljudi, ki so se v življenju izkazali kot zvesti Jezusovi učenci , nekateri od njih so svojo ljubezen do Jezusa izkazali z mučeništvom, na slovesen način proglasi za blažene in ko so izpolnjeni določeni pogoji, tudi za svetnike.

 V torek bo god svetih nadangelov, MIHAELA, GABRIJELA IN RAFAELA. Nadangel Mihael je že od nekdaj češčen angel, v stari zavezi kot varuh izvoljenega ljudstva, v novi zavezi varuh Cerkve, zavetnik umirajočih. V praborbi med dobrimi in napuhnjenimi  angeli je bil zastavonoša in vodnik nebeške vojske. Njegovo ime pomeni »kdo kakor Bog«. V Sloveniji je kar nekaj cerkva posvečenih sv. Mihaelu, tudi naša podružnična cerkev v Mošah.

 Nadangel Gabrijel  je v najtesnejši zvezi z učlovečenjem Božjega Sina. Gabrijel po slovensko pomeni »božja moč« Sam se je predstavil Zahariju, ko mu je naznanil Janezovo rojstvo: »Jaz sem Gabrijel, ki stojim pred Bogom.« Gabrijel je angel učlovečenja druge Božje osebe. Mariji je šest mesecev po obisku pri Zahariju napovedal, da jo je Bog izbral za človeško mater svojemu Sinu. Tudi razložil ji je, kako se bo to zgodilo.

 Rafael pomeni »božje zdravilo«. O njem govori Tobijeva knjiga. V podobi lepega mladeniča je spremljal Tobijevega sina na poti v daljno mesto. Tam je mladi Tobija na Rafaelov nasvet zasnubil Raguelovo hčer Saro. Spremljal je mladoporočenca po vrnitvi na Tobijev dom. Povedal je sinu, kako naj mazili očetove oči, da bo spregledal. Ko so ga hoteli poplačati, se je nadangel predstavil: »Jaz sem namreč Rafael, eden izmed sedmih angelov, ki stojimo pred Gospodom« (Tob 12,15).

  V četrtek pa bomo praznovali god sv. Terezije Deteta Jezusa. O njej lahko rečemo, da je ljubljenka vseka katoliškega sveta, razglašena tudi za zavetnico misijonov. Njeno življenje je bilo že od nežnih otroških let zaznamovano s svetostjo. Iz njenih spisov, ki jih je veliko napisala tudi v mladostni  dobi , veje duh svetosti, še posebno predanost Jezusu,Svetemu Duhu in Mariji. Ko je vstopila v karmeličanski red (zaradi mladosti je morala prositi papeža za dovoljenje), pa ni bila deležna pohvalnih besed. Ostri samostanski duhovnik je rekel: »Želim, da bi samostanski družini ne bilo treba pozneje obžalovati, da je sprejela tako mlado priglašenko.«Bila je tudi sicer vse redovno življenje zapostavljena. Njena svetost je globoko skrita v tem na zunaj tako preprostem življenju. Svoje življenje je opisala v knjigi Povest duše,  ki je prevedena tudi v naš slovenski jezik. Umrla je 30. septembra 1897, za svetnico pa je bila razglašena leta 1925, za cerkveno učiteljico pa 19. oktobra 1997.

 Ta teden bomo obhajali prvi četrtek, petek in soboto, dneve, ko bomo v molitvi goreče prosili za nove duhovne poklice, svetost duhovnikov, na prvi petek in soboto  obnovili posvetitev Jezusovemu in Marijinemu Srcu.

Na prvi petek bom obiskoval bolne in ostarele po domovih.

 V četrtek bomo začeli z rožnovensko pobožnostjo v čast materi Božji. Vsak dan bomo pol ure  pred sv. mašo molili pred izpostavljenim Najsvetejšim sveti rožni venec in na koncu pred sv. mašo prejeli še blagoslov z Najsvetejšim. Lepo vabljeni, da tudi doma v tem mesecu vsak dan zmolite vsaj eno desetko rožnega venca in jo darujete za določen namen.

 V nedeljo bomo praznovali žegnanjski praznik v Mošah . Sveta maša bo tam ob 10. uri. Vsem vernicam in vernikom iz Moš in Dragočajne želimo lepo praznovanje.

ČIŠČENJE: Hraše, od št. 21 do 42.

MOLITVENI NAMEN: »za vse vzgojitelje naše mladine«

SOBOTA

26.9.

18: +Robert Jeraj

26. N.N.

27.9.

7: za žive in umrle župljane

9: +Franc Janhar

PONED.

28.9. 18:

18: starši Stenovec

TOREK

29.9.

18: +Janko Žerovnik

SREDA

30.9.

7: po namenu T

ČETRTEK

1.10.

18: +Olga Konjar

PETEK

2.10.

18: +Elizabeta Govekar

SOBOTA

3.10.

18: +Vinko Fujan

27. N.N.

4.10.

7: za žive in umrle župljane

9: +Frančiška Rozman

10: (Moše): po namenu

žegnanje v Mošah-Dragočajni