Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Sre, 25 Nov 2020 ob 00:00

Teden Karitas

Iskalnik
 

24. NAVADNA NEDELJA

 
 

 13.9.2020      LETO: XXVII    ŠTEVILKA: 37

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek Povišanje sv. Križa – praznik, v torek Žalostna Mati Božja, v sredo sv. Kornelij in Ciprijan, mučenca, v četrtek sv. Robert Bellarmino, v petek sv. Jožef Kupertinski, v soboto sv. Januarij, mučenec, nedelja bo 25. navadna med letom, v Valburgi žegnanje.

 Praznik povišanja Svetega Križa nas vsako leto spomni na orodje našega odrešenja, na Jezusov križ, na katerem je naš Odrešenik s svojo smrtjo opravil naše odrešenje. Skoraj 300 let je bil Gospodov grob in križ globoko zakopan v zemlji. Ko je cesar Konstantin dal kristjanom svobodo je njegova mati Helena dala kopati tam, kjer je moral biti Gospodov grob in križ. Razkrili so grob in našli križ. Konstantin je dal nad Gospodovim grobom sezidati cerkev Kristusovega vstajenja in cerkev Svetega križa, ali kakor navadno pravimo cerkev Božjega groba. Cerkvi sta bili med seboj povezani, sta bili posvečeni 13. septembra 335. V veličastni cerkvi Božjega groba (Svetega križa) so naslednji dan, to je 14. septembra prvič izpostavili relikvijo svetega križa v slovesno češčenje. Od tedaj naprej so vsako leto na ta dan praznovali »povišanje Svetega križa«. Tako je posvečenje dvojne cerkve skupaj z izpostavitvijo ostankov Jezusovega križa bilo povod za najstarejši praznik v čast Svetemu križu.

 Kmalu so ta praznik obhajali tudi v Carigradu, v Rimu ga je uvedel v 7. stoletju papež Gregor Veliki. Praznik nas spodbuja, naj z živo vero častimo podobo križa, veliko znamenje krščanstva. Na križu je trpel sam Božji Sin Jezus Kristus. Na njem je umrl On, ki ga je Bog  dal za nas vse, ki je vstal od mrtvih in sedaj pri Očetu prosi za nas. Praznik nas spominja, da je Božja Ljubezen tako velika in močna, da je izničila lastnega Sina, da bi bili mi odrešeni. To nas vodi do spoznanja, da je ljubezen vedno, združena z žrtvijo. Ljubezni je lastno, da se žrtvuje, da trpi, da se izniči. Praznik povišanja Svetega križa nas vabi, naj bi se radi ozirali na križ, saj nam bo pogled nanj odkrival edine resnične vrednote. Križ nam govori, da je na začetku vsega ljubezen. Govori nam, da je ljubezni lastno, da se žrtvuje. Križ nam govori, da samo nesebično žrtvovanje rodi ljubezen in vodi v življenje: »Če hoče kdo hoditi za menoj, naj se odpove sam sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj. Kdor namreč hoče svoje življenje rešiti, ga bo izgubil. Kdor pa svoje življenje zgubi zaradi mene, ga bo našel« (Mt 16)

 Takoj naslednji dan (v torek) bomo praznovali god Žalostne Matere Božje. Marija, ki je stala pod križem, na katerem je umiral njen Sin in ki ga je sprejela mrtvega v svoje naročje, je bila v tistih trenutkih  najbolj povezana z vrhuncem Sinovega odrešenja. »Marija sedem žalosti«, tako poje starodavna pesem, posvečena Marijinim žalostim. Največ sledov češčenja Marije sedem žalosti je na naših tleh pustilo 14. In 15. stoletje. Obstaja več cerkva posvečenih Žalostni Materi Božji, največja je stiška bazilika, najbolj znamenita božja pot pa je Žalostna gora pri Mokronogu. Nekoliko kasneje sta bili zgrajeni božjepotni cerkvi  na Žalostni gori nad Preserjem pri Ljubljani in ena izmed treh cerkva pri Treh farah pri Metliki.

 V tem tednu bodo med običajno veroučno uro otroci opravili sveto spoved.

 Če je kdo zamudil termine za vpis otroka k verouku, lahko to napravi kar pred veroučno uro. Starše opozarjamo, da veljajo enaki varnostni predpisi kot v šoli tudi za verouk!!

 V nedeljo bodo žegnanjski praznik praznovali verniki iz Valburge. Sveta maša bo tam ob 10. uri. Vsem iz Valburge želimo lepo in doživeto praznovanje.

ČIŠČENJE: Hraše, štev 1 do 20. Ne pozabite, prosim, očistiti hodnik v župnišču, pa tudi kapelo, da se ne bodo v njej zaredili pajki.

MOLITVENI NAMEN: »Za neverne v naši župniji, da bi jih Božja milost privedla do vere v Odrešenika Jezusa Kristusa«

SOBOTA

12.9.

18: +Marjetka Zajec

24. N. N.

13.9.

17: ta žive in umrle župljane

9: +Meta Erznožnik

PONED.

14.9.

18: +Slavka Popit

TOREK

15.9.

18: +starši Stenovec, Štilec in Alojz Štilec

SREDA

16.9.

7: +Marjan Podviz

ČETRTEK

17.9.

18: +Miha Jeraj

PETEK

18.9.

18: +Frančiška Jenko

SOBOTA

19.9.

18: +Štefan Čebašek, obletna

25. N.N.

20.9.

1: za žive in umrle župljane

9: +Julijana in Jernej Mohorič