Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Sre, 25 Nov 2020 ob 00:00

Teden Karitas

Iskalnik
 

21. NAVADNA NEDELJA

 
 

23.8.2020      LETO: XVII       ŠTEVILKA: 34

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Jernej, apostol, v torek sv. Ludvik, v sredo sv. Tarzicij, mučenec, v četrtek sv. Monika, mati sv. Avguština, v petek sv. Avguštin, škof, cerkveni učitelj, v soboto Mučeništvo Janeza Krstnika, nedelja bo 22. navadna v cerkvenem letu.

 Novo šolsko leto se bo letos po navodilih pristojnih državnih služb začelo že s 1. septembrom. Slovenska škofovska konferenca je določila, da se bo začetek verouka ravnal po začetku šole. Pri nas bomo začeli z veroukom v ponedeljek, 7. septembra. Urnik letošnjega verouka bo nekoliko spremenjen, ker bomo imeli v oktobru slovesnost prvega svetega obhajila, pripravo nanj pa bo imela katehistinja gospa Milena Štefe.

Kako bo verouk potekal, je seveda zadeva prihodnjega dogajanja v zvezi z pandemijo Korona virusa. Zaenkrat bodo k verouku prišli vsi otroci. Večje skupine bomo razdelili, tako da bo ena skupina v veroučilnici, druga pa istočasno v kapeli. Svete maše imamo v tem času ves teden v cerkvi. Med sedeži  bomo morali ustvariti varnostno razdaljo in obvezno razkuževanje rok. Če se bo epidemiološka slika močno poslabšala, se bomo morali ravnati po šolskem sistemu in imeti verouk na razdaljo po internetu, vendar zaenkrat o tem ne razmišljamo.

 V Cerkvi na Slovenskem opažamo, da je epidemija že zdaj pustila v življenju naših občestev  žalostno sliko, kar se kaže predvsem v velikem upadu nedeljnikov, zlasti otrok in mladine. Zavedajmo se, da strah ni vedno upravičen, dostikrat je samo pretveza za slabotno vero, ki najde takoj razlog, da se ne gre k sveti maši. Bodimo iskreni do sebe in do Boga. V cerkvi bomo še naprej upoštevali vsa navodila pristojnih zdravstvenih služb, nosili maske in si razkuževali roke. Prav tako še vedno velja pravilo, da smemo duhovniki deliti sveto obhajilo vernikom samo na roko. In ne pametujmo,  pri tem bomo tudi pri nas vztrajali. Roke niso nič bolj grešne kot človekov jezik. Morda s to razliko, da se več greha napravi z jezikom kot z rokami. Vsi kristjani smo deležni duhovniške službe. Posvečeni duhovniki po posebnem zakramentu mašniškega posvečenja, vsi ostali verniki pa po krstu. Jezus ni polagal posvečenega kruha pri zadnji večerji apostolom na jezik, ampak je rekel: »Vzemite in jejte ..«. Torej so takrat apostoli VZELI Jezusovo skrivnostno telo s svojimi rokami in ga zaužili. Zaradi drugih razlogov je Cerkev v zgodovini uvedla obhajanje »na jezik«, vendar je po 2. vat. koncilu vsem vernikom dala možnost obhajila »na roko« ali »na jezik«, kakor se kdo želi obhajati. V času pandemije virusa pa je zaradi zdravstvenih razlogov prepovedala obhajanje »na jezik«.  Bodimo razumni, potrpežljivi in s ponižnostjo priznajmo vodstvu  Cerkve, da nam lahko da navodila, kako smemo pristopiti k svetemu obhajilu. Ko se bo bolezen končala, bodo spet obe možnosti v veljavi.

 V nedeljo bomo v župnijski cerkvi obhajali SLOVESNOST ŽEGNANJA.

 ČIŠČENJE: Valburga, štev. 61 do konca (čiščenje zaradi žegnanja!

MOLITVENI NAMEN: »za varen začetek šole in verouka«

URNIK VEROUKA:

PONED.: 13.45 – 14.30       3. razred

               14.45 – 15.30         9. razred

               15.35 – 16.20         7. razred

               16,25 – 17.10         8. razred

TOREK:  17.15 – 18.00         6. razred

SREDA:   14.00 – 14.45         4. razred

                 14.45 – 15.30         5. razred

                 15.35 – 16.20         2. razred      

                 16.20 – 17.00         1. razred

 Vpis k verouku bo med 1. Veroučno uro. Starši prinesite s seboj Družinsko knjižico ali otrokov krstni list!

SOBOTA

22.8.

18: +Rozalija Zaletel

21. N.N.

23.8.

7: za žive in umrle župljane

9: +Marjeta Erznožnik

PONED.

24.8.

18: +Štefka  Tršan

TOREK

25.8.

18: +Franci Gašperlin, obletna

SREDA

26.8.

7:  +Franc Janhar

ČETRTEK

27.8.

18: +Terezija Tršan

PETEK

28.8.

18: +Ivana Stenovec

SOBOTA

29.8.

18: +Franc Jeraj

22. N:N:

30.8.

7: za žive in umrle župljane

9: +Jurij Šmelcer

župnijsko žegnanje