Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Sre, 25 Nov 2020 ob 00:00

Teden Karitas

Iskalnik
 

20. NAVADNA NEDELJA

 
 

16.8.2020    LETO: XXVII     ŠTEVILKA: 20

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Beatrika, v torek sv. Helena (Alenka), v sredo sv. Janez Eudes, v četrtek sv. Bernard, opat, v petek sv. Pij X., papež, v soboto Devica Marija Kraljica, nedelja bo 21. navadna v cerkvenem letu.

 V tem tednu naj vas spomnimo na dva svetnika, ki sta pomembno prispevala k duhovni podobi Cerkve. To sta bila sv. Janez Eudes in sv. Bernard.

 Janez Eudes je eden izmed velikih preroditeljev verskega življenja v Franciji v 17. stoletju. Začetnik, učitelj in apostol liturgičnega češčenja najsvetejšega Jezusovega Srca, kakor ga je imenoval sv. Pij X..- V zunanjem vedenju je bil vse življenje nekoliko neokreten. Starši so ga poslali v jezuitski zavod v mesto Caen, kjer je začel humanistični in modroslovni študij. Bil je dober učenec in vnet član Marijine kongregacije. Izbral si je duhovniški poklic in ob božiču 1625 imel svojo novo mašo. Čeprav bolehen, je pozneje misijonaril. Z nekaterimi sodelavci je imel nad sto misijonov, ki so trajali po poldrugi mesec ali še več. S škofovim dovoljenjem je ustanovil družbo svetnih duhovnikov, »kongregacijo Jezusa in Marije« za semenišča in  ljudske misijone. Pisal je o vprašanjih apostolata. Njegovi spisi se odlikujejo po preprostosti in srčni toplini. Doživeli so veliko izdaj in bili prevedeni v več jezikov. Njegovo češčenje Jezusovega in Marijinega Srca pa je izjemen prispevek h krščanski duhovnosti. Umrl je leta 1680 v Caenu. Upodabljajo ga kot duhovnika s knjigo in Srcem Jezusovim. Je velik pobudnik češčenja Jezusovega in Marijinega Srca, prvih petkov in prvih sobot.

 Sveti Bernard se je rodil leta 1090 na gradu Fontaines pri Dijonu v Franciji. Njegov oče je pripadal visokemu burgundskemu plemstvu, mati pa je bila Aleta de Montbard. Z dvaindvajsetimi leti se je s tridesetimi tovariši »cvetom burgundskega plemstva« pridružil reformirani veji cistercijanov, pri petindvajsetih letih pa že ustanovil samostan v Clairvauxu in postal njegov opat. Zaslovel je s svojimi gorečimi pridigami, bil je velik zagovornik obnovitvenih prizadevanj v Cerkvi ter borec za cerkveno edinost in mir. Bil je skromen, ponižen in preprost. Trideset let je preživel v celici, kjer je lahko sedel ali stal samo sklonjen. Veliko je premišljeval, bil svetovalec znamenitim osebnostim, a je vedno odklonil vse častne službe, ki so mu jih ponujali, tudi službo škofa. Cistercijani so reformirana veja benediktinskega reda, ki jo je utemeljil sv. Robert, največ pa je k širjenju in organizaciji reda prispeval prav Bernard. Ime imajo po matični opatiji Citeaux v Franciji. Samostanski red je razdeljen na tri enake dele molitve, dela in počitka (ora et labora, moli in delaj).

Kot smo vas že obvestili, letos oratorija zaradi epidemije ne bo.

Kako bo z začetkom verouka, vas bomo še obvestili. Zaenkrat je še preuranjeno sestavljati urnik, ker niti šole še ne vedo, kakšna bodo pravila.

 V torek vabim na kratek sestanek ,po večerni sv. maši, mežnarja in ključarja iz Moš, da se pogovorimo o popravilu križa na zvoniku mošanske cerkve, ki ga je neurje podrlo in vrglo iz vrha zvonika.

 ČIŠČENJE: Valburga, štev. 47 do 60.

 MOLITVENI NAMEN: »za urejene odnose med našimi politiki«

VNEBOVZETJE

15.8.

7: za žive in umrle župljane

9: +Marija Šubic

20. N.N.

16.8.

7: za žive in umrle župljane

9: +Pavla Rozman

PONED.

17.8.

18: +Vinko Mlakar

TOREK

18.8.

18: +Julij in Marija Levpušček

18.30: sestanek mežnarja in ključarjev iz Moš

SREDA

19.8.

7: +Marjan Podviz

ČETRTEK

20.8.

18: +starši in brata Šušteršič

PETEK

21.8.

18: +Darinka Babnik

SOBOTA

22.8.

18: +Rozalija Zaletel

21. N.N.

23.8.

7: za žive in umrle župljane

9: +Marjeta Erznožnik