Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ned, 27 Jun 2021 ob 00:00

Birma 2021

Iskalnik
 

12. NAVADNA NEDELJA

 
 

 21.6.2020        LETO: XXVII        ŠTEVILKA: 25

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Janez Fisher in Tomaž More, mučenca, v torek sv. Jožef Cafaso, v sredo slovesni praznik Rojstvo Janeza Krstnika, v četrtek sv. Viljem – državni praznik »dan državnosti«, v petek sv.Jožefmarija Ecriva, v soboto sv. Ema Krška, nedelja bo 13. navadna v cerkvenem letu.

 Pred nami je v sredo tega tedna  slovesni praznik Rojstvo Janeza Krstnika. V bogoslužju se slovesno spominjamo rojstva dveh oseb, ki sta najpomembnejši v zgodovini odrešenja: učlovečenega Božjega Sina Jezusa (na božič) in njegove deviške Matere Marije (8. Septembra). Poleg teh dveh praznikov pa Cerkev praznuje še Rojstvo Janeza Krstnika, Jezusovega predhodnika, ki je imel kot zadnji prerok stare zaveze in obenem prerok neposrednega Jezusovega prihoda, nenadomestljivo vlogo, saj je s svojo pokončnostjo, živo vero in duhovno prepričljivostjo pripravljal Odrešeniku pot. Njegova vloga ob prehodu iz stare zaveze v novo zavezo je tako pomembna, da je Bog preroku Malahiju petsto let pred Kristusom navdihnil besede: »Glej, pošljem svojega angela, da pripravi pot pred menoj.« Da je ta »angel« prav Janez Krstnik, je potrdil Jezus sam, ko je pridigarja ob Jordanu imenoval največjega preroka in »več kot preroka«. Ob njegovem rojstvu so se zgodila čudežna znamenja, ki so potrdila izjemno vlogo Janeza Krstnika kot tistega, ki je prejel nalogo, da pripravi Gospodu pot. Njegov oče Zaharija je onemel, ker ni mogel verjeti, da bosta z Elizabeto spočela sina. Ko je prišla Marija, nosečega od Svetega Duha, na obisk k svoji teti Elizabeti, se je »od veselja v njenem telesu zganilo dete«, ko je zaznalo  v Marijinem telesu bodočega Odrešenika. – Ko se je Janez rodil, so si mnogi zastavili vprašanje: »Kaj bo iz tega otroka?«. To vprašanje pa si lahko zastavijo tudi danes starši ob rojstvu vsakega otroka. Z vsakim otrokom ima Bog svoj načrt, vsakemu je določena posebna naloga v življenju, ki jo mora izpolniti prav on  in nihče drug. Na to pa ga morajo pripraviti predvsem njegovi starši pa tudi drugi vzgojitelji.

 Dan kasneje, v četrtek, pa bomo Slovenci praznovali enega svojih največjih praznikov, »dan državnosti«.  Praznik obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti  Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna lista o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, sicer slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija 1991, na Trgu republike v Ljubljani. Dva dni kasneje, 27. junija, se je z napadom jugoslovanske »ljudske armade« začela slovenska osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija obranila neodvisnost. Dan državnosti se ne sme zamenjati d dnevom samostojnosti in enotnosti, ki ga praznujemo 26. decembra, ko so bili razglašeni rezultati plebiscita, na katerem je 88,5% Slovencev glasovalo, da Slovenija postane suverena in neodvisna država. -  Tudi kristjani smo del naše družbe in smo ponosni, da živimo v svoji državi. Molimo zanjo, za naše oblastnike pa tudi za vse nas sodržavljane, da bi se med seboj spoštovali, da bi prenehale naše medsebojne razprtije.

 Otroci iz  veroučne šole so pretekli teden opravili sveto spoved in dobili veroučna spričevala. Želimo jim, da bi počitnice preživeli varno  in da ne bi v tem času pozabili »ostati kristjani« (nedeljska sv. maša, molitev).

 ČIŠČENJE: Moše, štev. 1 do 20.

 MOLITVENI NAMEN: »za Božje varstvo naših ostarelih«

SOBOTA

20.6.

18: +Janez Kozjek

12. N.N.

21.6.

7: za žive in umrle župljane

9: +Manca Grajzar

PONED.

22.6.

18: +Marija Oblak ( pritrkovalci)

TOREK

23.6.

18: +Frančiška Jenkole

SREDA

24.6.

7: starši Bonča in brat

ČETRTEK

25.6.

18: +Ivana in Jože Kumer

PETEK

26.6.

18: +Marija Kosec, obletna

SOBOTA

27.6.

18: +Angela Zlate, obletna

13. N.N.

28.6.

7: za žive in umrle župljane

9: +Ivana Stenovec (kot pogrebna)