Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ned, 27 Jun 2021 ob 00:00

Birma 2021

Iskalnik
 

11. NAVADNA NEDELJA

 
 

14.6.2020     LETO: XXVII     ŠTEVILKA: 24

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Vid, mučenec, v torek sv. Beno, škof, v sredo sv. Albert, duhovnik, v četrtek sv. Marko in Marcelijan, mučenca, v petek slovesni praznik Srca Jezusovega, v soboto Marijino brezmadežno Srce, nedelja bo 12. navadna v cerkvenem letu.

 Slovesni cerkveni prazniki , v katerih se spominjamo dogodkov iz zgodovine odrešenja, se v letošnjem liturgičnem letu v tem tednu končujejo. V petek bomo praznovali še zadnjega od njih praznik Jezusovega Srca. Na vrsti bosta še praznika Rojstvo Janeza Krstnika in praznik prvakov apostolov sv. Petra in Pavla, vendar  ne sodita več v neposredno dogajanje odrešenjske zgodovine.

 Osem dni po prazniku Svetega Rešnjega Telesa in Rešnje Krvi obhaja Cerkev slovesni praznik Srca Jezusovega. Ob tem praznovanju Cerkev skuša prodreti v notranje jedro Kristusove skrivnosti, iz katerega pritekajo vse velika dela v naše odrešenje, posebno še Kristusova daritev na križu. In to je tista ljubezen, ki je bila od vekov skrita v brezdanjih globinah troedinega Boga, ki pa si je privzela našo človeško naravo in nas v Kristusu začela ljubiti tudi s človeškim srcem ter dosegla svoj vrhunec v kalvarijski daritvi, ko so iz prebodene Kristusove strani začele teči reke žive vode, ki odslej nikdar večne bodo usahnile.

 Zgodovina češčenja Jezusovega Srca se začenja z apostolom Janezom, ki se je naslonil n Jezusove prsi (Jn 13, 15) in apostola Pavla, ki je svoje vernike imel rad v Ljubezni Jezusa Kristusa (prim Flp 1, 8). Češčenje Jezusovega Srca so širili srednjeveški mistiki, posebno sv. Bernard, sveti Bonaventura in sv. Bernardin. V tem času so nastale priljubljene pesmi, litanije in podobe Jezusovega Srca. V 14. stoletju je ta pobožnost nekoliko pojenjala, spet pa se je poživila v 16. in 17. stol., za kar ima velike zasluge sv. Janez Eudes, ki ki ga je papež Pij X. imenoval začetnika, učitelja in apostola liturgičnega češčenja Srca Jezusovega, ker je leta 1670 napisal besedilo za molitveno bogoslužje (brevir) in za mašo v čast Srcu Jezusovemu.  -  Papež Leon XIII. je leta 1899 v okrožnici Annum sanctum orisal smisel češčenja Srca Jezusovega in vsebino praznika. V okrožnici je tudi napovedal, da bo za  začetek 20. stoletja ves svet posvetil Srcu Jezusovemu. Odobril je tudi litanije Srca Jezusovega.

  Češčenje Srca Jezusovega se nanaša na tisto, kar je pri Kristusu in sploh pri skrivnosti odrešenja najglobljega, kar zajema iz globin njegove Božje  - človeške ljubezni. Častiti Jezusovo Srce torej pomeni častiti Jezusovo osebo s posebnega vidika njegove odrešenjske ljubezni. Zato je jasno, da ta pobožnost nikakor ne nasprotuje drugim zdravim pobožnostim, ki jih Cerkev priporoča, temveč jih krepi, poglablja in prešinja.

 Na praznik Srca Jezusovega bo samo ena sveta maša, zvečer ob 18. uri.

 LETOŠNJI NOVOMAŠNIKI IZ LJUBLJANSKE NADŠKOFIJE:

ANŽE CUNK, roj. 13.10.1989 iz župnije Kokrica. MARTIN LEBAN, roj. 31.8.1995 iz župnije Jesenice, TILEN OBERWALDER ZUPANC, roj. 28.7.1995 iz župnije Jarše, JANEZ POTISEK, roj. 19.4.1995 iz župnije Dol pri Ljubljani in MATEJ RUD, roj 25.2.1995 iz župnije Šentvid pri Stični.   V diakona bosta posvečena: PETER Čemažar, roj. 5.6.1996 iz župnije Lj. Ježica in BOŠTJAN Dolinšek, roj. 1.1.1996 iz župnije Stranje.

 Molimo za naše novomašnike, ki bodo posvečeni v ljublj. stolnici 29. junija, naj jih Božji Pastir blagoslavlja in jim krepi vero, ljubezen, upanje in pogum, da bodo vse življenje vredno vztrajali na duhovniški poti.

 Slovesnost moje zlate maše bo prenesena na nedeljo, 27. septembra 2020.

ORATORIJ bo v naši župniji izveden v skrajšani obliki. Več  informacij vam bodo posredovali voditelji oratorija.

 Ta teden bodo otroci in mladi med veroučnimi urami opravili sveto spoved.

MOLITVENI NAMEN: »Za Božji blagoslov vsem, ki so v teh dneh žrtvovali svoje delo in življenje za reševanje ljudi pred virusom COVID 19.«

SOBOTA

13.6.

18: +Gregor Logar, obletna

11. N.N.

14.6.

7: za žive in umrle župljane

9: +Franc Zor, obletna

PONED.

15.6.

18: +Ivan Dežman

TOREK

16.6.

18: +Vinko Mlakar

SREDA

17.6.

7: +Elizabeta Govekar

ČETRTEK

18.6.

18: +Franc Ločniškar

PETEK

19.6.

18: +Marija Oblak

SOBOTA

20.6.

18: +Janez Kozjek

12. N.N.

21.6.

7: za žive in umrle župljane

9: +Manca Grajzar