Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Iskalnik
 

4. POSTNA NEDELJA

 
 

22.3.2020         LETO: XXVII      ŠTEVILKA: 12

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Rebeka, v torek sv. Katarina, redovnica, v sredo slovesni praznik Gospodovega oznanjenja, v četrtek sv. Lara, mučenka, v petek sv. Rupert, škof, v soboto sv. Vojan (Bojan), nedelja bo 5. postna – tiha nedelja.

 Letošnji postni čas doživljamo tako, kot bi si nikoli ne želeli. Kaj takega, kar nas je zadelo, pa ne samo nas, cel svet, bi lahko pripisali samo kakšnim strašljivim filmom. In vendar se je uresničilo nekaj, pred čemer se noben človek ne more skriti. Človekova zmožnost razmišljanja in ustvarjanja vedno novih tehnologij je sicer res vredna občudovanja. Znanstveniki se resno ukvarjajo z raziskovanjem Marsa in drugih planetov, torej gledamo z optimizmom v makro kozmos, ne moremo pa rešiti sami sebe, če pogledamo v mikro kozmos (virusi, bakterije, glivice). Očitno je v teh dneh pri znanstvenikih, ki se ukvarjajo z mikrobiologijo, mikroskop vedno na mizi, saj preko njega lahko marsikaj vidijo in ugotovijo. Mimogrede, meni osebno je zelo odvratna slika koronovirusa ki jo vsak dan vidimo pri TV poročilih. Pa imajo novinarji verjetno prav, saj ravno ta odvraten stvor morda le koga opozori, da upošteva navodila državnih institucij, ki se trudijo, da bi širjenje tega stvora čimbolj omejili.

 Zato vas tudi jaz lepo prosim in opozarjam, da se držimo navodil, ki nam jih posreduje ministrstvo za zdravje in njegove službe. V preteklem tednu je bil izrečen odlok, da se v javnosti ne smemo več družiti. Tudi dva človeka  se ne smeta družiti. Na žalost se virus prenaša z dotiki, predvsem pa s slino in tudi »aerosolno«, po zraku. Sam večkrat, kadar sonce sije pod primernim kotom v sobo, vidim, koliko drobnih kapljic človek že samo z navadnim govorjenjem »posuje«  v svojo okolico. Zato strokovnjaki zahtevajo odmik od sočloveka (v javnosti) vsaj 1,5 metra, še bolje 2 metra. S tem se obvarujemo okužbe po zraku, okužbe od teh drobnih kapljic, ki jih vsak človek pri govorjenju »meče« v zrak.

 Vem, da je za vse nas verne huda preizkušnja, ker javno ne moremo imeti   svete maše. Prav je, da v teh dneh spremljate sv. mašo po radiu, Tv ali po spletu. Sam vsak dan ob 8.15. uri mašujem v kapeli, po vaših namenih, ki so v Oznanilih. Počutim se osamljenega, vendar pa z veseljem ugotavljam, da se za mene zanimate, prejel sem kar nekaj telefonskih klicev, ko me župljani sprašujete, kako je z mano. Hvala Bogu, zaenkrat še nimam težav z virusom, v molitvi pa prosim tudi za vse vas, da bi tudi vi ostali zdravi. Hvala vam! – Naj vas seznanim tudi s tem, da vsak večer ob 20. uri za 3 minute zazvoni naš veliki zvon. Namen tega je, da bi se v vseh družinah takrat zbrali k molitvi k Bogu in Materi Božji in sv. Roku (zavetniku proti kužnim boleznim) in prosili za milost prenehanja te hude preizkušnje. Zaupna molitev je vedno sila, ki je potrebna, da se nas bo Bog usmilil in rešil. – Zato, dragi bratje in sestre. Latinski pregovor pravi »gratia suponit naturam«, milost predpostavlja naravo. Naredimo vse, kar nam državna oblast zapoveduje, obenem pa srčno prosimo za Božje usmiljenje. Morda je ta kriza potrebna, da se bo svet spreobrnil, da v ospredju ne bo več »imeti«, ampak »biti«, nespodobnega grabljenja, ki preprečuje človeku, da bi gradil v sebi boljši svet, svet duhovnosti, za nas kristjane svet evangeljskih svetov, ponižnosti in ljubezni.

 V sredo bo praznik Gospodovega oznanjenja, ki ga bomo, na žalost, morali praznovati zasebno, vsak na svojem domu.

 Na praznik Sv. Jožefa se je začel teden Družine. Molimo, da bi v naših družinah otroci dobili dobro vzgojo in pristen zgled vernosti svojega očeta in mame.

MOLITVENI NAMEN: »da bi nas Gospod rešil te hude preizkušnje, v kateri se nahaja ves svet«

SOBOTA

21.3.

+župnika Lamovšek in Hostnik

4. POST.N.

22.3.

+Mirko Gantar, obletna

PONED.

23.3.

-Franc in Frančiška Jenko (iz Žej)

TOREK

24.3.

+Manca Grajzar

SREDA

25.3

+Janez Barle, obletna

praznik Gospodovega razglašenja

ČETRTEK

26.3.

+Franc Zor

PETEK

27.3.

+Angela Verlič

SOBOTA

28.3.

+Jurij Rozman

TIHA N.

29.3.

+Iris Spanjol