Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Iskalnik
 

2. POSTNA NEDELJA

 
 

8.3.2020      LETO: XXVII       ŠTEVILKA: 10

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Frančiška Rimska, v torek 40 mučencev iz Armenije, v sredo sv. Benedikt, škof, v četrtek sv. Justina, v petek sv. Kristina, mučenka, v soboto sv. Matilda, nedelja bo 3. postna.

 Na pepelnico smo slišali Jezusov govor o postu njegovih učencev. Na prvo mesto Jezus postavlja prizadevanje za miloščino, za dobra dela. O tem smo razmišljali v prejšnjih Oznanilih. Na drugem mestu Jezus omenja molitev. V torek 1. postnega tedna smo v evangeliju brali o molitvi očenaš. V njej so nam podane vse smernice, kako naj molimo, kaj naj naša molitev vključuje, kaj v molitvi spada na prvo mesto. »Pri molitvi ne blebetajte kakor pogani, mislijo namreč, da bodo uslišani zaradi svojih mnogih besed…vaš Oče namreč ve, kaj potrebujete, preden ga prosite.« Ali je torej sploh smiselno moliti, če Bog že vnaprej vse ve in vse pozna? Kristjan se zaveda, da v molitvi ne razkriva Bogu nekaj, kar Bog ne bi vedel in ne poznal, ampak se s ponižnostjo in vdanostjo v Božjo voljo popolnoma podreja Božjim odločitvam, zato postavlja »zgodi se tvoja volja« prav na začetek svoje molitve. Človek je premajhen in ni sposoben razumeti vseh skrivnosti, ki jih Bog pozna. Pri tem naj omenimo, da Bog gleda na našo daljavo, človek pa samo »korak« pred seboj. Večkrat smo že slišali iz ust marsikaterega globoko vernega človeka, da »sedaj bolje razume, da ga Bog v njegovi prošnji ni uslišal«. Včasih molimo zelo sebično, vse se mora zgoditi po naših željah in prevečkrat mislimo samo nase in na svoje potrebe. Moramo pa poudariti, da je trpljenje, ki nam ga Bog dopusti skrivnost, ki jo nikdar z razumom ne bomo mogli doumeti. Samo človeku z globoko vero, razsvetljeno z milostjo Svetega Duha, je to omogočeno.

 Molitev očenaša nas tudi uči, da na prvo mesto v svojih molitvah ne smemo postavljati svojih prošenj, ampak češčenje Boga, ki je naš Stvarnik in neskončna ljubezen. Kadar se bomo »dokopali« do takega pristopa v molitvi, bomo bolj razumeli, da je molitev zelo potrebna in učinkovita, vendar ne vsaka. Samo vdana in v veri poglobljena,zaupna molitev, nas notranje bogati, nas osvobaja sebičnosti in nikoli ne razočara. Jezus nam je zgled take molitve, ko je na Oljski gori molil k svojemu Očetu: »Oče, če je mogoče, naj gre ta kelih trpljenja mimo mene, vendar ne moja, ampak tvoja volja naj se zgodi.« Vse naše molitve naj imajo ta »predznak«.

 Jutri, v ponedeljek, bo po sv. maši seja župnijskega pastoralnega sveta.

 KARITAS: Škofijska Karitas vabi v četrtek, 12. marca 2020 na tradicionalni izobraževalni večer za sodelavke(ce) Župnijskih Karitas in ostale, ki jih ta tematika zanima. Večer bo potekal na Brezjah, s pričetkom ob 18. uri.

Dr. Janja Milič, psihiatrinja in psihoterapevtka, bo predavala na temo »Partnerski odnos in odvisnost od alkohola.«

 POGOVOR ZA DUŠO«: Kot vsak drugi torek v mesecu, se bomo tudi tokrat dobili po sv. maši v prostorih Karitasa. Lepo vabljeni, da z nami preživite prijeten večer.«

 Križev pot bosta prihodnjo nedeljo pri pravili prvi dve skupini birmancev.

 ČIŠČENJE: Smlednik, številke od 46 do 60.

 MOLITVENI NAMEN: »za vse odvisnike od alkohola«

SOBOTA

7.3.

18: + starši in brat Šušteršič

2. POST.N.

8.3.

7: za žive in umrle župljane

9: +starši Grabec

14: Križev pot na Kalvariji

PONED.

9.3.

18: +France in Dani Barbo

seja ŽPS

TOREK

10.3.

18: +Frančiška Jenkole

srečanje skupine »Pogovor za

                     dušo«

SREDA

11.3.

7: +Janez Šebenik

ČETRTEK

12.3.

18: +Vinko Mlakar

Brezje: predavanje za sodelavke(ce) Karitas-a

PETEK

13.3.

18: +Andrej Oblak

SOBOTA

14.3.

18: +Janez Šetina, obletna

3. POST.N.

13.3.

7: za žive in umrle župljane

9: +Darinka Babnik

14: Križev pot na Kalvariji