Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Iskalnik
 

1. POSTNA NEDELJA

 
 

1.3.2020       LETO: XXVII       ŠTEVILKA: 9

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Neža Praška, v torek sv. Kunigunda, v sredo sv. Kazimir, v četrtek sv. Hadrijan, mučenec, v petek sv. Julijan, v soboto sv. Perpetua in Felicita, mučenki, nedelja bo 2. postna.

 V sredo smo pri sv. maši na pepelnico iz Jezusovih usta slišali, kako naj preživljamo postni čas: v dobrih delih, molitvi in postenju. Na prvo mesto Jezus postavlja DOBRA DELA, zato o teh nekaj misli. Brez njih nobena druga postna vaja- ne molitev ne postenje ne pomeni veliko. Svet je danes razdeljen med bogate in revne. To ne ugotavljamo samo na ravni držav ali narodov, ampak se moramo zavedati, da ljudje, ki živijo v pomanjkanju, hodijo mimo nas, živijo v naših okoljih. Apostol Jakob pravi, naj se ne varamo, zakaj »vera brez del je mrtva«. Veliko je priložnosti, ko lahko pomagamo človeku v stiski. Ne smemo gledati samo na Karitas ali Rdeči križ, češ, saj sta za to delo usposobljeni ustanovi. Res sta, vendar pa so karitativne organizacije odvisne od posameznikov, ki se zavedajo, da brez njihove podpore ne morejo ničesar storiti. V primerih splošnega pomanjkanja sicer res priskočijo na pomoč nacionalne in mednarodne ustanove, vendar njihova pomoč, kot vemo iz medijev, še zdaleč ne zadošča za rešitev teh velikih problemov. V Afriki in Aziji so marsikje ljudje na robu preživetja. Vsaka pomoč, ne samo od državnih ustanov, tudi od posameznikov je dobrodošla. Tudi v našem narodu so ljudje, ki so potrebni pomoči. Zadaj na polici imate polno položnic, preko katerih lahko vsak od nas daruje svoj dar, za domače in svetovne probleme. Botrstvo je tudi ena od možnosti, da pomagamo šolarjem v tretjem svetu. 15 evrov, ki pri nas skoraj ne pomenijo nič, v Etiopiji  ta denar zadošča za cel mesec šolanja enega otroka.

 Stiske so seveda še mnoge druge, ne samo v pomanjkanju materialnih dobrin. Ni potrebno o tem veliko govoriti ali pisati, v postnem času odprimo evangelije in premišljujmo Jezusov govor na gori, zlasti BLAGRE. Sram nas mora biti, kako malo storimo na tem področju. Odprimo oči in srce! Postni čas nas vzpodbuja, da spregledamo in se odzovemu Jezusovemu vabilu, naj na prvo mesto v postnem času postavimo dobra dela,»miloščino«, in drugo  pomoč človeku v stiski. Bodimo iznajdljivi!

 Zaradi nevarnosti širjenja »koronavirusa«, je Slovenska škofovska konferenca podala navodila, ki jih moramo upoštevati v naših župnijah:

1.za vse katoličane veljajo splošna navodila za preprečevanje virusnih okužb, ki so objavljena na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja (https://www.nijz.si/).

2.Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.

3.Z rokami se ne dotikamo oči, nosu in ust.

4.V primeru, da zbolimo oziroma imamo že prve znake obolelosti, ostanemo doma.

5.Upoštevamo pravila higiene kašlja.

6.Redno si umivamo roke z milom in vodo.

  V CERKVAH IN PRI BOGOSLUŽJU:

7.duhovniki naj izpraznijo kropilnike z blagoslovljeno vodo

8.Pri pozdravu miru se opusti stisk rok

9.vernike prosimo, da obhajilo spoštljivo prejemajo samo na roko.

 Jutri, v ponedeljek bo po sv. maši (ob 18.30) SESTANEK S STARŠI BIRMANCEV. Prosimo, da se ga starši zagotovo udeležite!

 KARITAS: V sredo, 4.3. se od 17. ure dalje dobimo v prostorih Karitas, kjer bomo izdelovali velikonočne čestitke, ter imeli redno mesečno srečanja. Veseli bomo, da se nam pridružite vsi, ki radi ustvarjate.

 Današnjo molitev križevega pota (ob 14. uri na Kalvariji) bodo pripravili člani ŽPS), prihodnjo nedeljo pa BRALCI BOŽJE BESEDE.

  V soboto, 21. marca 2020 , bo v Šentvidu pomladansko srečanje Župnijskih pastoralnih svetov. Začetek bo ob 9., zaključek pa ob 13. uri (s kosilom).

 Teden pred nami je prvi v mesecu, v petek dopoldan bom obiskoval ostarele in bolne na domovih.

 MOLITVENI NAMEN: »da bi se vsak od nas ta teden prizadeval za dobra dela«

SOBOTA

29.2.

18: +Leopoldina Kozjek, obletna

1.POST.N.

1.3.

7: za žive in umrle župljane

9: +Tatjana Globočnik in Anton Novak

PONED.

2.3.

18: za zdravje

18.30: sestanek s starši birmancev

TOREK

3.3.

18: +Karolina Gašperšič, obletna

SREDA

4.3.

7: +Tit Ukmar

17: izdelovanje čestitk (Karitas)

ČETRTEK

5.3.

18: +Lojze Mohar, obletna

PETEK

6.3.

18: +Marija Rosulnik

SOBOTA

7.3.

18: +starši in brat Šušteršič

9: srečanje ŽPS v Šentvidu

2.POST.N.

8.3.

7: za žive in umrle župljane

9: +starši Grabec