6. NAVADNA NEDELJA

 
 

 16.2.2020      LETO: XXVII      ŠTEVILKA: 7

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Silvin, škof, v torek sv. Flavijan, v sredo sv. Bonifacij, v četrtek sv. Leon Sicilski, v petek sv. Irena, v soboto Sedež apostola Petra, praznik, nedelja bo 7. navadna med letom, pustna nedelja.

 Čas od praznika Jezusovega krsta do pepelnice se imenuje »predpostni čas«. Nekateri mu rečejo tudi »pustni čas«. Ta čas na nek način pomeni že začetek velikonočne dobe. Predpostne nedelje so tri.V nedavni preteklosti so se pari poročaliv tem času, saj so spoštovali cerkveno zapoved, da naj se slovesne poroke ne sklepajo v postnem času. Danes je glede sklepanja porok nekoliko drugače. Ni več zakonsko določene omejitve, ki bi prepovedovala sklepanje porok v času posta, zaželjeno pa je vendarle, da naj postni čas ne bo čas porok, če pa že so, naj v omenjenem času ne bodo bučne.

 Namen predpostnega časa je, da nas spomni, da naša človeška narava ni zmožna hitrih in nenadnih duševnih sprememb in zato je čas pred začetkom posta čas priprave na dneve spokornosti, ki se začnejo na pepelnično sredo. Človek je nagnjen k temu, da v soočenju z drugimi zakriva samega sebe z raznovrstnimi navideznimi maskami, da  bi pred drugimi izpadel boljši, kakor je v resnici. Mnogi namreč zapravijo veliko časa za spraševanje o tem, kaj si mislijo o njih drugi. Pomislimo samo, kolikokrat v življenju uporabimo besede kot so »kaj bodo rekli sosedje, sodelavci …?« Po takih vprašanjih res lahko rečemo, da smo ljudje »igralci«, ki prevzemamo različne vloge, s katerimi mislimo, da bomo pred drugimi prikazali sebe v boljši luči. Tudi pustne maske spadajo na to področje, čeprav so otroci v njih prav simpatični in prijetni. Manj to velja za odrasle. Seveda pa nimamo nič proti maskam, ki so tudi pri nas v Sloveniji postale etnološka narodna značilnost, narodno blago. Vse je v redu, dokler ostane veselje pravo »veselje« in ne vodi v greh ali blatenje in poniževanje sočloveka.

 Na pepelnično sredo se čas pusta konča, takrat bomo stopili pred duhovnika, ki nas bo posul s pepelom in izgovoril tiste resne besede »pomni človek da si prah in da se v prah povrneš.« Naj nam torej predpostni čas pomaga, da se pripravimo na spokorne in svete dneve, v katerih bomo lahko po odpovedih, dobrih delih in bolj poglobljeni molitvi, spet zaživeli bolj poglobljeno duhovno življenje. Življenje je kratko, zato ne kaže zamuditi priložnosti, ki nam jih Cerkev daje pri bogoslužju in z drugimi vsebinami postnega časa.

 V soboto, 22.2.2020 bo v Velesovem dekanijska duhovna obnova za župnijske sodelavke(ce)  Karitas. Začela se bo ob 9.30., končala pa ob 14. Uri s kosilom.

 Radio Ognjišče, Slovenska Karitas in Misijonsko središče Slovenije, vabijo na pustni ples z dobrim namenom, na PUSTNO SOBOTNO ISKRICO.  Začetek bo ob 12. uri. Na letošnjem rajanju maškar bodo nastopili Modrijani in Pedenjped, za male in velike.

 Umrl je p. Leopold Grčar, frančiškanski duhovnik iz Brezij, znani slovenski jasličar, duhovni spremljevalec in spovednik Pogreb je bil na Brezjah, v četrtek, 13.2.20. Naj počiva v miru!

 MOLITVENI NAMEN: »prošnja za Božje usmiljenje ob širjenju nevarnega virusa.«

SOBOTA

15.2.

18: +Štefka Tršan

6. N.N.

16.2.

7: za žive in umrle župljane

9: +Albina in Anton  Zajc

PONED.

17.2.

18: +Ivan in Ivanka Špenko

TOREK

18.2.

18: +Jakob Jarc

SREDA

19.2.

7: +Ivanka Gregorc

ČETRTEK

20.2.

+Kumerjevi in Bobnarjevi

PETEK

21.2.

18: +Jurij Šmelcer

SOBOTA

22.2.

18: +Alojz Žavbi

-duhovna obnova za Karitas v Velesovem

-Pustna sobotna iskrica

7. N.N.

23.2.

7: za žive in umrle župljane

9: +Julijana in Jernej Mohorič