Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Pon, 06 Apr 2020 ob 20:00

Vabilo k molitvi

Čet, 09 Apr 2020 ob 00:00

VELIKI ČETRTEK

Pet, 10 Apr 2020 ob 00:00

VELIKI PETEK

Sob, 11 Apr 2020 ob 00:00

VELIKA SOBOTA

Ned, 12 Apr 2020 ob 00:00

VELIKA NOČ

Pon, 13 Apr 2020 ob 00:00

Srečanje ŽPS

Iskalnik
 

JEZUSOVO DAROVANJE – SVEČNICA

 
 

2.2.2020          LETO: XXVII           ŠTEVILKA: 5

 GODOVI TEDNA:  v ponedeljek sv. Blaž, škof, mučenec, v torek sv. Gilbert, v sredo sv. Agata, dev., mučenka, v četrtek sv. Pavel Miki in drugi japonski mučenci, v petek sv. Koleta (Nika), v soboto sv. Hieronim, cerkveni učitelj, nedelja bo 5. navadna med letom.

 Danes v Cerkvi praznujemo praznik Gospodovega darovanja, svečnico. Prvotno ime praznika je bilo »Marijino očiščevanje«, kajti po Mojzesovi postavi je morala vsaka mati, ki je rodila sina, štirideseti dan po porodu priti v tempelj, tam darovati in se tako«očistiti«. Temu predpisu se je podredila tudi Marija, Jezusova mati. Ona je Jezusa spočela in rodila deviško, zato je obred očiščevanja ni obvezoval, vendar se mu je podvrgla. Kakor v vsem, se je tudi v tem pokazala za Gospodovo deklo in izpolnila Božjo postavo.

 Spomin na ta dohodek je prva Cerkev v Jeruzalemu obhajala že ob koncu 4. stoletja. Praznovanje je vključevalo tudi spomin na srečanje s starčkom Simeonom in prerokinjo Ano v jeruzalemskem templju. V ljudskem praznovanju je stopilo v ospredje proslavljanje Kristusa, ki ga je Simeon v svojem hvalospevu imenoval »luč v razsvetljenje poganov«. Na besede starčka Simeona se sklicuje starodavni bogoslužni običaj blagoslavljanja sveč, ki se razvije v procesijo s svečami. Po obredu blagoslavljanja sveč je praznik znan kot svečnica, oziroma praznik luči. Hrepenenje po svetlobi je med prvobitnimi značilnostmi človeške narave, piše slovenski etnograf Niko Kuret. Cerkev, ki je na ta dan uvedla blagoslov sveč in obhod z gorečimi svečami, je upoštevala človeško naravo in starodavno izročilo, šego je povzdignila v svet nadnarave, v cerkven obred, kjer goreča sveča predstavlja podobo Mesije, ki razsvetljuje človeštvo in mu razodeva smisel sveta in življenja.

 Svečnica je tudi praznik Bogu posvečenega življenja v Cerkvi, praznik redovnikov in redovnic. Pri njih gre za stalno obliko življenja, v kateri verniki po delovanju Svetega Duha izraziteje hodijo za Kristusom.

 Jutri, v ponedeljek, bo sveta maša v cerkvi. Med njo bomo pristopili k starodavnemu blagoslovu svetega Blaža. Duhovnik ta blagoslov podeli, ko moli: »Na prošnjo svetega Blaža, škofa in mučenca, naj te Bog reši bolezni v grlu in vsakega drugega zla. Amen«. Sveti Blaž je bil škof v Mali Aziji, v njegovem življenjepisu je zapisano, da je napravil več čudežev. Eden med njimi je bil, da je dečka čudežno rešil ribje kosti, ki se mu je zapičila v grlo. Zato je v molitvi blagoslova prošnja, »naj te na prošnjo sv. Blaža, Bog reši bolezni v grlu …«.

 Otroci so pri misijonski adventni akciji zbrali 340,00 evrov. Denar smo že oddali na Misijonsko središče Slovenije. Hvala otrokom za misijonski dar.

 Danes ob 10.30 bo kosilo za jasličarje, v gostišču Jezero.

 V petek, ki bo prvi v mesecu februarju, bom obiskoval ostarele po domovih.

 V soboto bomo praznovali slovenski kulturni praznik »Prešernov dan«. Ne pozabimo, da je kultura najlepše spričevalo naroda. Spomnili se bomo, tudi v molitvi, vseh naših kulturnih ustvarjalcev, ki na različnih področjih kulture pomagajo graditi naš slovenski »jaz«. Gospod pa naj podari večno nagrado tudi vsem našim pokojnim kulturnikom.

 MOLITVENI NAMEN: »za naše stare starše«

SOBOTA

 1.2.

18: +Mihaela Jenko, obletna

JEZUS.DAR.

2.2.

7: za žive in umrle župljane

9: +Dare Oseli

PONED.

3.2.

18: +Viktorija Šter

TOREK

4.2.

18: za zdravje

SREDA

5.2.

7: +Janez Šebenik

ČETRTEK

6.2.

18: +Ivanka Barle, obletna

PETEK

7.2.

18: +Dolfe Zupančič, obletna

SOBOTA

8.2.

18: +Nani Kosmač

5. N.N.

9.2.

7: za žive in umrle župljane

9: +Angela Jeraj