Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Pon, 06 Apr 2020 ob 20:00

Vabilo k molitvi

Čet, 09 Apr 2020 ob 00:00

VELIKI ČETRTEK

Pet, 10 Apr 2020 ob 00:00

VELIKI PETEK

Sob, 11 Apr 2020 ob 00:00

VELIKA SOBOTA

Ned, 12 Apr 2020 ob 00:00

VELIKA NOČ

Pon, 13 Apr 2020 ob 00:00

Srečanje ŽPS

Iskalnik
 

3. NAVADNA NEDELJA

 
 

 26.1.2020         LETO: XVII       ŠTEVILKA: 4

GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Angela Merici, ustanoviteljica uršulink, v torek sv. Tomaž Akvinski, cerkveni učitelj, zavetnik katoliških visokih šol,  v sredo sv. Valerij, v četrtek sv. Martina, mučenka, v petek sv. Janez Bosko, ustanovitelj salezijancev, v soboto sv. Brigita Irska, v nedeljo praznik Jezusovega darovanja v templju – svečnica.

 Včeraj se je končal teden molitve za edinost kristjanov. V svoje vsakodnevne molitve vključimo tudi prošnjo, da bi vsak od nas kristjanov na tem področju prizadevanja za edinost nekaj dobrega storil. Če drugega ne moremo,  molimo, da bi se Jezusova želja vendarle uresničila.

 Današnja nedelja je »svetopisemska nedelja«. Škof dr. J. Smej je ob tej priliki zapisal: »Ivan Cankar piše v svojem delu Podobe iz sanj, kako je prišla k njemu smrt in mu rekla, naj pove zadnje besede. Cankar je odgovoril: »Mati domovina, Bog.« Zdi se, da Cankarju Biblija ni bila knjiga, zapečatena s sedmimi pečati. Recimo, da bi k tebi, ki to bereš, prišla Božja poslanka. Brez napovedi, brez trkanja, kakor pač ima navado. Vprašala bi te le: »Brat (sestra), kje je tvoje Sveto pismo? »Odgovori bi bili zelo različni. Prvi odgovor: Moje Sveto pismo je še zmeraj v knjigarni. Nisem utegnil kupiti ga (ker moramo prej kupiti druge reči)? Drugi odgovor: »Moje Sveto pismo je , le poglejte, tu na polici med drugimi knjigami, je prav takšno, kakor da je danes prišlo iz tiskarne!? Kupili so mi ga prijatelji, ker da se za izobraženca ne spodobi imeti praznih knjižnih polic. Tam mora biti beletristika in seveda tudi Biblija? Sveto pismo je reklo: Danes me je služkinja vzela s police, pobrisala z mene prah in me postavila nazaj na polico? Danes me je šolarček vzel v roke. Slišal je namreč, da so v Bibliji lepe slike. Ker jih ni našel, me je razočaran pustil na mizi. Gospodinja, ki je prišla pospravljat sobo, me je vrnila na svoje mesto. Danes, 26. januarja 2020 še zmeraj samevam na polici, dokler se spet na meni ne nabere dovolj prahu. Tretji odgovor: Moje Sveto pismo mi je pri srcu le toliko, kolikor je leposlovna knjiga. Iščem in si izpisujem »cvetke« iz Prerokov, Psalmov, Visoke pesmi ..

Četrti odgovor: Moje Sveto pismo. Preučujem ga samo z znanstveno. Uporabljam vsemogoče komentarje, da bi me imeli za znanstvenika. Berem ga celo v grščini in latinščini. Peti odgovor: Moje Sveto pismo. Nenehno mi je pri roki. Je velik pripomoček prave molitve. Zares. Sveto pismo je hrana duše, čisti, neusahljnivi studenec življenja, kot to poudarja dogmatična konstitucija o Božjem razodetju. Zadnji odgovor: Moje Sveto pismo ni samo v tvarni obliki, je predvsem v srcu. Trudim se , da bi vsaj malo veljale zame besede sv. Hieronima, naslovljene Napotianu: »z nenehnim branjem Svetega pisma in z vsakdanjim premišljevanjem je svoje prsi naredil za Kristusovo knjižnico.« Kateri od teh odgovorov bi bil najbližji mojemu in tvojemu odgovoru?  (škof dr. Jožef Smej).

 ČIŠČENJE (zaradi pospravljanja jaslic): Hraše, od štev. 44 do konca.

MOLITVENI NAMEN: »Da bi Božja beseda, shranjena v Svetem pismu, bila kompas v življenju vsakega kristjana«

SOBOTA

25.1.

18: +Ivanka Gregorc

3. N.N.

26.1.

7: za žive in umrle župljane

9: +starši Banič

PONED.

27.1.

18: +Klemen Iskra, obletna

TOREK

28.1.

18: +Ivan in Ivanka Špenko

SREDA

29.1.

7: +Elizabeta Govekar

ČETRTEK

30.1.

18: +Ivan Burgar, obletna

PETEK

31.1.

17(Moše): +Jurij Rozman, 7- dan

18: +Ana Ločniškar (iz Smled.)

SOBOTA

1.2.

18: +Mihaela Jenko, obletna

SVEČNICA

2.2.

7: za žive in umrle župljane

9: +Dare Oseli