Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Čet, 27 Feb 2020 ob 19:30

Molitvena skupina

Iskalnik
 

2. BOŽIČNA NEDELJA

 
 

5.1.2020    LETO: XXVII      ŠTEVILKA: 53

  GODOVI TEDNA: v ponedeljek slovesni praznik Gospodovega razglašenja – Sveti trije kralji, v torek sv. Rajmund, v sredo sv. Severin, v četrtek sv. Julijan, mučenec, v petek sv. Gregor Niški, v soboto sv. Pavlin Oglejski, v nedeljo praznik Jezusovega krsta.

 Praznik Gospodovega razglašenja se v zahodni tradiciji imenuje tudi praznik Svetih treh kraljev, s čimer sv. trije kralji vsebinsko dopolnjujejo dogodek Gospodovega razglašenja. Sam praznik so poleg 25. decembra (božič) uvedli na začetku 4. stol. In sicer najprej na Vzhodu in nato še na Zahodu. Z besedo »epifanija« so začeli označevati predvsem prihod modrih iz Jutrovega (vzhoda), saj pomeni prikazanje, oziroma razglašenje. Pisec Matejevega evangelija ne navaja števila oseb, pač pa pravi, da so prinesli trojen dar: zlato, kadilo in miro in od tod tudi sklep, da so bili darovalci trije. Njihova imena v evangelijih niso zapisana, v različnih inačicah pa so znana iz treh legend. Imena iz zadnje so se razširila na Zahodu in se glasijo: Gašper, Miha in Boltežar (Kaspar, Melhior, Baltazar).

 Jezus se je najprej razodel pastirjem, nato pa kljub svojemu uboštvu in nebogljenosti tudi trem zastopnikom poganskih narodov. Modri so namreč že v prvi Cerkvi veljali za predstavnike poganskega sveta, saj so bili v njih na nek način h Kristusu pritegnjeni vsi narodi zemlje. To pomeni tudi začetek misijonskega poslanstva Cerkve. Modre je po izročilu in svetopisemskem besedilu vodila zvezda, ki jih je privedla k Jezusu. Jezusa so molili in ga priznali za mesijanskega Kralja, ter ga razglasili med svojimi rojaki. -  Večer pred praznikom je po izročilu tretji sveti večer, zato je na Slovenskem v navadi blagoslov domov -kropljenje  z blagoslovljeno vodo in kajenje s kadilom. Stara navada je tudi, da na predvečer praznika ponekod napišejo nad hišne duri : +G+M+B+  in letnico (letos 2020).

Praznik Gospodovega razglašenja sicer ni zapovedan, je pa velik po svoji vsebini, zato vas lepo vabimo, da se udeležite prazničnega bogoslužja, ki bo ob 7. uri zjutraj in ob 18. uri zvečer. Vabimo otroke, da pridete k sv. maši napravljeni v trikraljevska oblačila (krona, živopisana ogrinjala).

 V torek bo po sveti maši januarsko srečanje sodelavk Župnijske Karitas.

 Letošnje cerkvene jaslice so izjemno lepe in domiselne, vsem njihovim mladim ustvarjalcem se prisrčno zahvaljujemo za ves trud, ki ste ga v to delo vložili. Hvala vam!

  Pri ofru na božič smo zbrali za cerkvene potrebe  nad 3.000,00 evrov. Hvala vam vsem, ki ste s tem lepim zneskom podprli delovanje naše župnije.

 ČIŠČENJE: Hraše, številke od 33 do 44.

 MOLITVENI NAMEN:  »Za širjenje krščanske vere in za vse misijonarje«

SOBOTA

4.1.

18: +Franc Irt

2. BOŽIČ.NED.

5.1.

7: za žive in umrle župljane

9: +Alojzij Kosec

GOSPOD.RAZGL.

6.1.

7: +Janez Šebenik

18: +Franc Miklavčič

TOREK

7.1.

18: +Tončka Vengust

srečanje sodelavk Karitas-a

SREDA

8.1.

7: +Olga Konjar

ČETRTEK

9.1.

18: +starši Leopold in Marija

                                 Narat

PETEK

10.1.

17 (Hraše): +Vinko Mlakar, 7.d.

18: +starši Sešek in Vurušič

SOBOTA

11.1.

18: +Jurij Šmelcer

JEZUS.KRST

12.1.

7: za žive in umrle župljane

9: +Potokarjevi in Brešanovi