Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Čet, 27 Feb 2020 ob 19:30

Molitvena skupina

Iskalnik
 

4. ADVENTNA NEDELJA

 
 

22.12.2019      LETO: XXVI         ŠTEVILKA: 51

 Godovi tedna: v ponedeljek sv. Janez Kancij, v torek Sveti večer (Adam in Eva), v sredo slovesni, zapovedani praznik Gospodovega rojstva, božič, v četrtek sv. Štefan, prvi mučenec, v petek sv. Janez, apostol in evangelist, v soboto sv. nedolžni otroci, v nedeljo praznik Svete Družine. 

 Pred nami so najlepši dnevi cerkvenega leta. Božič in ob njem vsa adventna duhovna priprava res prinaša v srca vseh vernih kristjanov pravo veselje, »ki ga svet ne more dati«, in pravi mir, saj je samo Jezus edini vir pravega miru. V prvi sveti božični noči so ta mir oznanjali angeli pastirjem, ko so jim na betlehemskih pašnikih peli »Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so mu po volji.« Natančen datum Jezusovega rojstva ni znan, čeprav je njegovo rojstvo zgodovinsko dejstvo. Po tem dogodku od 6. stol. naprej štejemo tudi človeško zgodovino. Papež Julij I. (337-352) je za datum Jezusovega rojstva določil 25. december. Čas rimskega solsticija je bil že v predkrščanskih časih obdobje praznovanja in festivalov. Cerkev se je temu prilagodila in obdobju okoli solsticija, ko se dnevi začenjajo daljšati, dala novo vsebino. Ob prihodu nove luči v naravo, kristjani praznujemo novo Luč, ki ne bo nikoli ugasnila. Kakor koli, natančen datum Jezusovega rojstva za krščanske veroizpovedi danes ni več bistvenega pomena, pač pa je glavna njegova vsebina. Božji Sin se je učlovečil in prišel na svet, da bi človeštvo odrešil njegovih grehov.  – Z Jezusovim rojstvom Bog postane del  zgodovine človeštva. Leto njegovega rojstva deli zgodovino na dvoje: pred in po Kristusu. S trenutkom, ko se je Božji Sin učlovečil, se je svet spremenil. Prišla je Luč, da bi premagala moralno noč človeštva, prišlo je življenje, da bi se zoperstavilo »kulturi smrti«, prišla je Pot, da bi pokazala ljudem, ki tavajo v tej »dolini solz«, smer, ki pelje v nebesa.

 Sveti oče Frančišek vošči vsem kristjanom in vsem ljudem dobre volje, da bi v Novorojenem Bogu našli mir in smisel življenja.

 Naši škofje so nam poslali voščilo: »Božično praznovanje z vrhuncem sredi noči in v času zimskega sončnega preobrata, ko se tema najdaljših noči začenja umikati svetlobi dneva, nam sporoča: Bog ne zapušča sveta! Ostaja z nami kot Luč, kot Odrešenik! Dokler bo obstajal svet, ne bo nikoli prenehala aktualnost angelove vesele novice iz betlehemske noči: »Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Kristus, Gospod. Samo On je in ostane Pot izhoda iz »dežele smrtne sence«. Vsem vam, dragi bratje in sestre v župnijskih občestvih, vsem duhovnikom, redovnicam, redovnikom, zdomcem, zamejcem, slovenskim misijonarjem in posebno najbolj preizkušanim bratom in sestram, voščimo obilje Božjega kruha, ki naj vaše življenjsko okolje v letu 2020 spreminja v sodobno hišo kruha za vse bližnje, ki so lačni pristne ljubezni.«

 Tudi mi, ki delamo v dobro naše župnije, še zlasti vaš župnik Tomaž, župnijski svet, kateheti in sodelavke naše župnijske Karitas, vam voščimo blagoslovljene božične praznike.

  Danes ob 17. uri bo spovedovanje in sv. maša.

  V torek bo sveti večer pred božičem. Po domovih se bomo zvečer zbrali k molitvi in blagoslovu doma s kadilom in blagoslovljeno vodo.  Prva božična sv. maša bo ob 20. uri, druga opolnoči, na sveti dan pa bodo ob 9. in 10.30. uri.

  Tudi letos bo med nami gospod nadškof in apostolski nuncij pri Evropski skupnosti, dr. Ivan Jurkovič. Gotovo ste brali ali videli, da mu je ljubljanska univerza podelila priznanje »častni diplomat«. V času osamosvajanja Slovenije se je za našo domovino zelo zavzel pri svetem očetu Janezu Pavlu II.. Tudi njegov vpliv je bil pomemben, da smo dobili svojo lastno državo. Za vse njegovo delo »ljubezni do domovine«, smo mu iz src hvaležni.

 Pri vseh sv. mašah bo OFER za cerkvene potrebe.

 Na Štefanovo bodo sv. maše ob 7., 9. in 10. uri (v Hrašah).Tam bo po sveti maši BLAGOSLOV KONJ in drugih živali.

 V nedeljo bo med svetimi mašami BLAGOSLOV OTROK.

 V nedeljo zvečer bo imel naš župnijski pevski zbor »Sveti Urh«, v naši cerkvi koncert. Vsi smo lepo vabljeni!

  ČIŠČENJE: Hraše, štev 21. do 32.

  MOLITVENI NAMEN: »Za vse bolne in drugače prizadete brate in sestre.«

SOBOTA

21. 12.

18: +Jurij Šmelcer

4. ADV. NED.

22.12.

7: za žive in pokojne župljane

9: +Marija Burgar  17: po namenu

spovedovanje in vmes sv. maša

PONED.

23.12.

18: +Tit Ukmar

TOREK

24.12.

20: +Franc Janhar

sveti večer

BOŽIČ

25.12.

24: +Ana Grajzar

9: +Minka in Janez Debeljak

10.30: po namenu

ŠTEFANOVO

26.12.

7: po namenu

9: +Štefka Tršan 10: po namenu

PETEK

27.12.

18: +Janez Šebenik

SOBOTA

28.12.

18: +Andrej Medved, obletna

SV. DRUŽINA

29.12.

7: za žive in umrle župljane

9: +Vehovčevi in Oblakovi

blagoslov otrok

koncert pevskega zbora »Sv. Urh«