Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Čet, 27 Feb 2020 ob 19:30

Molitvena skupina

Iskalnik
 

3. ADVENTNA NEDELJA

 
 

15.12.2019     LETO: XXVI    ŠTEVILKA: 50

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv.Albina, muč., v torek sv. Lazar iz Betanije, v sredo sv. Gacijan, škof, v četrtek sv. Urban III., papež, v petek sv. Evgen, muč., v soboto sv. Peter Kanizij, nedelja 4. adventna.

 V torek se bo v Cerkvi začela osemdnevnica pred božičem, ki nas bo s svojim posebnim bogoslužjem in duhovno vsebino pripravila na bližnje božične praznike. Uradno se začne priprava na božič z osemdnevnico, torej v torek. V slovenskih župnijah je navada, da začnemo pripravo z devetdnevnico, torej že en dan prej, letos torej jutri, v ponedeljek.

 Bogoslužna priprava v obliki devetdnevnice vernikom želi približati hrepenenje in pričakovanje Gospodovega rojstva. Pomembno vlogo in slovesni ton v tem času pri bogoslužju dajejo posebne antifone , imenovane tudi »O« odpevi, ki so odpevi pred Marijinim slavospevom Magnificat. Antifone razlagajo prispodobe iz bogate svetopisemske simbolike, ki napoveduje Jezusovo rojstvo. Njihov namen je pospešiti in spodbuditi veselo pričakovanje. V osmih dneh  se vrstijo naslednje antifone, pri čemer se vsaka izmed njih začne z odpevom: O Modrost, O Gospod in Voditelj, O korenina Jesejeva, O ključ Davidov, O Vzhajajoči, O Kralj narodov ter O Emanuel.

 Liturgična priprava torej ne govori o devetdnevnici, ampak traja osem dni in se začne 17. decembra. Zgoraj omenjene antifone pozna Cerkev že iz časa Amalarija iz Metza. Iz zgodovine razvoja bogoslužja vemo, da je rimski obred poznal le sedem »O« antifon, medtem ko so druge Cerkve poznale podobne antifone in tudi več kot rimska Cerkev, celo devet ali dvanajst. Rimske antifone pripisujejo papežu Gregorju Velikemu (540-604 po Kr.) in tvorijo v akrostihu od zadaj naprej zanimivi besedi »era cras« (v bodoče bo ..ali jutri bo…) izraz upanja, ki ga sedaj vsebuje antifona za zadnji dan devetdnevnice.  Skratka, to je sveti čas pobožnega in veselega pričakovanja.

 Pri nas bo devtdnevnica kot običajno, vključena v sveto mašo. Vabimo vas, da se res potrudite, da molite naglas in tudi da s svojim petjem pokažete, da je v vas veselo pričakovanje božiča. V sredo bo sveta maša zvečer in ne zjutraj!

 Otroci ste k devetdnevnici še posebej lepo vabljeni. Zavedamo se, da brez staršev ne boste mogli prihajati, zato pa vabimo  starše, da napravite eno »žrtvico« kot dar Novorojenemu Božjemu Sinu in ta naj bi bila v tem, da si tudi sami vzamete čas in prihajate vseh devet dni skupaj s svojimi otroki.

Še posebej lepo vabimo k devetdnevnici ministrante! Tudi vi, dragi ministranti, polepšajte s svojo prisotnostjo pred oltarjem, naše pričakovanje božiča.

Če pa nikakor ne najdete za to časa, doma vsak večer skupaj s celo družino molite večerno molitev in vsaj kakšno desetko rožnega venca.

 O samem božičnem praznovanju vas bomo obvestili v prihodnjih Oznanilih.

 V tem tednu bodo otroci v času veroučnih ur, opravili sveto spoved.

Za odrasle bo skupna priprava na spoved in spovedovanje ob prisotnosti več spovednikov, v nedeljo, danes teden, ob 17. uri.

 MEŠANI PEVSKI ZBOR SVETI URH SMLEDNIK (naš župnijski zbor) VABI NA TRADICIONALNI BOŽIČNI KONCERT, KI BO V NEDELJO, 29. DECEMBRA OB 18. URI V  NAŠI ŽUPNIJSKI CERKVI.

 ČIŠČENJE (to pot  izredno pred praznikom): Hraše, štev. od 1 do 20.

MOLITVENI NAMEN: »Da bi kristjani v naši župniji vsi opravili dobro adventno sv. spoved«

SOBOTA

14.12.

18: + Alojz Žavbi, obletna

3. ADV.N.

15.12.

7: za žive in umrle župljane

9: +Francka Bonča

PONED.

16.12

18: Anica Jerala

začetek devetdnevnice

TOREK

17.12.

18: +starši in stari st. Vovk

liturgični začetek osemdnevnice

SREDA

18.12.

18: +starši Gruden in Ribič

ČETRTEK

19.12.

18: +Ivanka Gregorc

PETEK

20.12.

18: +Elizabeta Govekar

SOBOTA

21.12.

18: +Jurij Šmelcar

4. ADV.N.

22.12.

7: za žive in umrle župljane

9: +Marija Burgar

17: po namenu

17: spovedovanje