Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ni dogodkov
Iskalnik
 
 
2. ADVENTNA NEDELJA  
 
 

5.12.2021      LETO: XVIII         ŠTEVILKA: 49

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv Nikolaj, škof – priljubljeni svetnik otrok in mladih, v torek sv. Ambrož, šk., v sredo slovesni praznik Marijinega brezmadežnega spočetja, v četrtek sv. Valerija, muč., v petek Loretska Mati Božja, v soboto sv. Damaz I., papež, nedelja bo 3. adventna.

 Advent je čas pričakovanja Jezusovega rojstva, na katerega se pripravljamo v štirih adventnih tednih. Bog Oče je uresničil svojo obljubo odrešenja človeškega rodu s tem, da je izbral, v očeh tedanjega sveta nepomembno mlado dekle Miriam, ki je  s svojo preprostostjo, čistostjo, živo in globoko vero in s popolno vdanostjo v Božjo voljo, »osvojila« Neskončnega, da se je ozrl nanjo in ji dal najbolj častno in odgovorno nalogo, postala je mati Njegovemu Božjemu Sinu. Praznik brezmadežnega spočetja Marijinega nas sredi adventa spomni Nanjo, ki je bila vredna, da je edina od ljudi, s svojo popolno predanostjo Bogu dosegla čast, da se je po njej rodil na svet Odrešenik vseh ljudi. Marija si tega, kljub izredni čistosti in predanosti Bogu, ni zaslužila. Noben človek si ne more zaslužiti tako vzvišenega poslanstva, je pa njena popolna duhovna lepota bila podlaga sklepu Vsemogočnega, da je bila izbrana za to službo in da je bila zaradi nje že od vsega začetka, od spočetja v telesu svoje matere sv. Ane, izvzeta iz dediščine greha prvih staršev in bila pred njim obvarovana. Bog- neskončna svetost in greh – neskončna negativa, ne moreta biti sočasno skupaj, kakor razbeljeno železo ne more biti hkrati vroče in hladno.  Marija je tako rekoč »prototip« človeka, kakršnega si je ob stvarjenju zamislil Bog, človeka, ki naj bi bil poslušen svojemu Stvarniku, pa ga je na žalost hudobni duh pretental, da je hotel postati »kakor  Bog«. Marija je edina izmed ljudi dosegla to stvarjenjsko popolnost, zato nam je vzor svetosti, milosti in poslušnosti. Marija ima edinstveno mesto v Cerkvi in vabi, da bi se po njenem zgledu in priprošnji tudi kristjani trudili za svetost kot globinsko prijateljstvo z Bogom. Marija je imela v sebi že od vsega začetka neomadeževano posvečujočo milost, vsi ostali ljudje, pa čeprav veliki svetniki, smo grešniki in moramo vedno znova v dobro opravljeni sveti spovedi poskrbeti, da se po padcih posvečujoča milost v nas obnovi, da spet postanemo Božji otroci.

 Marija je še na poseben način Mati duhovnikov in bogoslovcev. Že v prvem letniku bogoslovja, postanejo duhovniški kandidati člani Marijine kongregacije in vsako let, do svoje smrti, kot duhovniki, diakoni ali škofje, ob prazniku Brezmadežne obnavljamo posvetitev njej v čast. Tudi ostali verniki naj bi se vsako leto ob tem lepem prazniku v molitvi izročili Božji Materi.  »O Marija brez madeža spočeta, prosi za nas!«

 Danes bo na trgu sv. Urha ob 17. uri miklavževanje za otroke.

 V sredo na praznik Brezmadežne bosta sveti maši zjutraj ob 7. In zvečer  ob 18. uri. Tudi letos procesije ne bo, bomo pa zato zvečer po sveti maši v priprošnjo Materi Božji zmolili še en del rožnega venca in Marijine litanije.

 V torek, 7.12.2021, bo ob 16.30. uri decembrsko srečanje sodelavk Karitasa. Tokrat bo malo prej kot običajno.

 Vabimo vse ministrante, da ob nedeljah spet redno prihajate ministrirat.

 MOLITVENI NAMEN: »v čast Materi Božji Brezmadežni, naj nas varuje greha«.

SOBOTA

4.12.

18: +Frančiška Žavbi

2. ADV.N.

5.12.

7: za žive in umrle župljane

9: +Alojz Štilec

ob 17: miklavževanje

PONED.

6.12.

18: +starši in sorodniki Šuštaršič

TOREK

7.12.

18:+Milka in Franc Šter

ob 16.30: srečanje sodelavk                       Karitasa

BREZMAD.

8.12.

7: +Alojz Žavbi

18: +Viktor Tramte

ČETRTEK

9.12.

18: +Vinko Kristan

PETEK

10.12.

18: +Ada Ribič

SOBOTA

11.12.

18: +Marija Grajzar

3. ADV.N.

12.12.

7: za žive in umrle župljane

9: +Brane Smogavec

 
 
Stran 1 od 530