Namenitev dela dohodnine

Davčni zavezanci lahko del dohodnine namenite župniji Smlednik.


Preberite več...

Donacija za obnovo križevega pota v cerkvi sv. Urha

Zbiramo donatorje za obnovo križevega pota v cerkvi sv. Urha.


Preberite več...

Prihajajoči dogodki
Čet, 08 Dec 2022 ob 18:30

Adoracija po sv.maši

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Iskalnik
 
 
2. ADVENTNA NEDELJA  
 
 

Številka: 49/4. 12. 2022

Leto: XXIX

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Saba (Sava), opat, puščavnik; v torek sv. Nikolaj (Miklavž), škof; v sredo sv. Ambrozij (Ambrož), škof, cerkveni učitelj; v četrtek Brezmadežno spočetje Device Marije, sv. Makarij, mučenec; v petek sv. Juan Diego Cuauhtlatoazin, videc iz Guadalupe; v soboto sv. Loretska Mati Božja; nedeljabo 3. adventna nedelja v cerkvenem letu – leto A – sv. Damaz I., papež.

Svetniki, ki so imeli družino. Družina je okolje, v katerem se na skrivnosten način iz roda v rod prenaša Božja podoba. Odrešenje se je začelo v družini, ko se je Odrešenik utelesil in postal človek. Sveti Jožef pa je zavetnik za srečno smrt, ker je umrl v naročju prav te svete Družine. Družina, osnovna celica družbe, je od Boga določena kot kraj rojevanja in življenja ljudi. Svetniki na svet ne prihajajo iz vakuuma. Prav družina – domača Cerkev – je okolje, v katerem so svetniki večinoma spoznali vero, ljubezen do bližnjega, potrpežljivost ali požrtvovalnost. Tudi njihove družine, podobno kot naše, so doživljale veliko trpljenja. Veselje in žalost sta se v njih pogosto izmenjevali, kakor to v tem adventnem času lepo vidimo na primeru svete Družine. V prazničnem času mnogi ljudje v svoji družini doživljajo bodisi veliko veselja bodisi veliko žalosti. Podobno so doživljali tudi svetniki. Nekateri so imeli svetniške družine kot Peter To Rot, mladi očka, in Silvija, svetniška mati svetniškega sina. Drugi so nesebično pomagali družinam, kot Dominik iz Silosa in Artemid Zatti. Nekateri so bili vzorni svetniški zakonci, kot sta Ludvik in Marija Quattocchi, pa tudi svetniki, ki so imeli težavne svojce, kot Adelajda, ki je zaradi sina in snahe potrpežljivo prestajala težke trenutke. Jezus, Marija in Jožef, pomagajte našim družinam, da postanejo kakor vaša.

V torek, 6. 12., je po večerni maši srečanje Župnijske Karitas, na ka5terem bomo pripravili majhna darila  za naše starejše farane. Vabimo tudi nove prostovoljce in prostovoljke, da se nam pridružite. Goduje sveti Miklavž.

V četrtek, 8. 12., je praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije. Maši bosta ob 7. in 18. uri. Pred obema maša ma bomo izpostavili, maši pa se končata z litanijami Matere Božje in z blagoslovom z Najsvetejšim.  

V petek, 9. 12., je po večerni maši mladinsko srečanje.

V soboto, 10. 12.: ČIŠČENJE IN KRAŠENJE: Smlednik od 1 do 30 (2/2). Ob 9. uri v župnišči delavna akcija. Vabimo moške, da bomo iz hlodovine napravili metrska drva, jih zložili, pokrili in pripravili za drugo leto. Ob 10. uri so ministrantske vaje za starejše ministrante – maksistrante.

V nedeljo, 11. 12. 2022, je 3. adventna nedelja.

V soboto, 14. 1. 2023. bo krajše župnijsko romanje Smlednik – Suhadole pri Komendi (tu je oltar iz stare župnijske cerkve iz Smlednik - maša) – Komenda (ogled jaslic, kosilo) – Vodice (ogled jaslice) – Smlednik). Bolj natančne informacije bodo v naslednjih oznanilih.

Vljudno vas spomnim na biro, ki je ena od oblik materialnega vzdrževanja domačega duhovnika. Pobiram mašne namene do maja 2023.  

Davčni zavezanci lahko del dohodnine namenite župniji Smlednik. Obrazec najdete na naši spletni strani. Izpolnjene lahko sami pošljete na Furs ali pa prinešete v župnišče. Namenitev dela dohodnine lahko oddate tudi preko spleta na portalu: https://edavki.durs.si.

KRONIKA: V soboto, 24. 11. 2022, je parketar končal z lakiranjem parketa v sobi gospodinje in v kapeli. Na ta dan je potekala čistilna akcija v 1. nadstropju župnišča. Hvala 8 ženam, ki so počistile prostore zardi  prahu zaradi obnove. V KUDU Smlednik je potekal 2. oratorijski dan. Prišlo je okoli 30 otrok in nekaj staršev. Spoznali so drugi del zgodbe o bl. Alojziju Grozdetu, se pogovarjali o adventu ter pletli vence in za Karitas risali vizitke za starejše. Hvala katehistinjam in članici Karitas za pomoč. Srečanje se je končalo tako, da smo pojedli pice. Na vrtu je župnijski ključar obnovil hišico za oratorij. Nad nekdanjim barom in nad garažami sva z ministrantom Tobijem odkrila originalno Jezusovo telo iz lesa, ki je bil prej na križu. Je v slabem stanju. Dali ga bomo obnoviti in bo potem stal v župnišču. V nedeljo, 27. 11. 2022, je bila 1. adventna nedelja in nedelje Karitas. Dobri ljudje ste za Karitas zbrali 1.025,06 €. Bog vam povrni. Pri maši ob 9. uri smo blagoslovili med drugimi tudi venčke, ki so bili spleteni na oratorijskem dnevu. V ponedeljek, 28. 11. 2022, se je župnik dobil z ključarjem sv. Valburge in svetovalko. Pregledali smo načrte za sveto Valburgo ter načrte statika za statično sanacijo cerkve sv. Valburge. Začeli bomo iskati ponudbe izvajalcev. Restavrator Ljubo restavrira sliki in križ iz zimske kapele. Za sliko sv. družine predvideva, da jo je narisal Layer – restavriranje bo stalo 400 €. Tu pa je še slika sv. Lovrenca – restavriranje bo stalo 200 €, zanjo imamo že donatorja. Tudi tu ste lahko donator. Za restavriranje postaj križevega pota imamo že 2 donatorja. V obnovljenih prostorih v 1. nadstropju župnišča smo malo obnovili električno napeljavo in zamenjali vtičnice in stikala. V kopalnici smo tudi uredili prezračevanje. Stroški le-tega dela so bili (za material) 435,06 €.

MOLITVENI NAMEN: ZA DOBRO ADVENTNO PRIPRAVO NA BOŽIČ.

2. ADVENTNA NEDELJA - LETO A

4. 12.

7: za žive in rajne župljane

9: + Štefka Sešek, obl.

17: sv. Miklavž

PONEDELJEK

5. 12.

18: + Anica Jerala, obl.

Verouk

TOREK

6. 12.

18: + Alojzij Vesel; (+++ iz družine Tome; po namenu)

Verouk

18.30: srečanje Žup. Karitas

SREDA

7. 12.

7: ++ Julijana in Ivan Čebašek

Verouk

ČETRTEK  

8. 12.

7: + Matevž Kumer, obl.

18: + Alojz Žavbi, obl.

Pol ure pred obema mašama izpostavimo Najsvetejše

PETEK

9. 12.

18: +++ starši in brat Bonča

 

18.30: mladinsko srečanje

SOBOTA

10. 12.

18: + Rozalija Primec; (+ Ana Ribič)

 

Čisti Smlednik 1 od 30 (2/2)

9: delavna akcija

10: maksistranti

3. ADVENTNA NEDELJA - LETO A

11. 12.

7: za žive in rajne župljane

9: ++ Maks in Ivanka Goljevšček

 

 
 
Stran 1 od 581