Prihajajoči dogodki
Ned, 25 Feb 2018 ob 14:00

Križev pot na Kalvariji

Čet, 01 Mar 2018 ob 19:30

Molitvena skupina

Iskalnik
 
 
2. POSTNA NEDELJA  
 
 

25.2.2018       LETO: XXIV     ŠTEVILKA: 8

  GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Aleksander (Branko), škof, v torek sv. Gabrijel Žalostne Matere Božje, v sredo sv. Ožbolt (Osvald); v četrtek sv. Albin, škof, v petek sv. Neža Praška, v soboto sv. Kunigunda, nedelja bo 3. postna.

 Prvi postni teden je za nami.  Sveti oče Frančišek je za letošnji postni čas napisal posebno poslanico, ki ji je dal naslov »Ker se bo krivičnost povečala, se bo ljubezen pri mnogih ohladila », besede vzete in Matejevega evangelija (Mt 24,12). V njej so štirje podnaslovi: Lažni preroki, Ledeno srce, Kaj storiti, Ogenj velike noči.

 Če se na kratko ustavimo ob posameznih poudarkih, ki jih sveti oče podaja v svojem pismu. V prvem delu govori o lažnih prerokih, ki danes tako intenzivno osvajajo svet in hočejo človeka zasužnjiti in ga pripeljati tja, kamor sami hočejo. Koliko Božjih otrok zapade vplivu laskavih kratkotrajnih užitkov, ki jih zmotno pojmujejo kot srečo. Koliko moških in žensk očara in zaslepi denar, v resnici pa jih zasužnjuje z dobičkom ali bednimi koristmi. Koliko jih živi z mislijo, da so samozadostni, zato padejo v past osamljenosti. Naslednji lažni preroki so sleparji, ki ponujajo svoja zdravila kot preprosto in takojšnjo rešitev trpljenja, čeprav se nato izkažejo za popolnoma neučinkovite. To se največkrat dogaja po spletu.

  V drugem delu sveti oče ugotavlja, da je pomanjkanje ljubezni vzrok  vsemu slabemu, ki danes ugonablja človeštvo. Citira slavnega poeta Danteja, ki v svojem opisu pekla predstavlja hudiča, sedečega na ledenem prestolu, kjer biva v ledu zadušene ljubezni. Tudi stvarstvo je tiha priča te ohlajene ljubezni: zemlja je zastrupljena z odpadki nemarnosti in dobičkaželjnosti, prisilne migracije stotisočev . Ljubezen se ohlaja tudi po naših skupnostih, kar se kaže v sebični naveličanosti, pesimizmu, skušnjavi po osamitvi, vpletenosti v nenehne »bratomorne vojne«, posvetni miselnosti in zmanjševanju misijonarske gorečnosti. Pod poglavjem  »Kaj storiti« sveti oče pravi: Če v svoji notranjosti ter okoli nas opazimo opisana znamenja, nam Cerkev kot mati in učiteljica, skupaj z včasih grenkim zdravilom, v tem postnem času ponuja sladko sredstvo molitve, miloščine in posta. Več časa posvetimo molitvi in onemogočimo svojemu srcu, da odkrije skrivne laži, s katerimi varamo sami sebe in končno začnimo iskati tolažbo v Bogu. On je naš Oče in želi, da živimo. Dejanje miloščine  nas osvobaja pohlepnosti, ter nam pomaga odkriti, da je drugi naš brat, saj to kar imamo, ni nikoli samo naše. In končno post odvzame moč našemu nasilju, nas razoroži ter nam daje pomembno priložnost za rast. Po eni strani nam omogoča okušati, kar občutijo tisti, ki jim res manjka najbolj potrebno ter prenašajo vsakodnevno lakoto, po drugi strani pa izraža stanje našega duha, lačnega dobrote in žejnega Božjega življenja. Post nas prebudi, nas naredi bolj pozorne do Boga in do bližnjega ter razvname pokorščino Bogu, ki edini nasiti našo lakoto.

   V zadnjem delu poslanice  nam sveti oče priporoča, naj podprti  z miloščino, postom in molitvijo, stopimo na pot postnega časa, ki bo dobil svoj vrhunec v velikonočni vigiliji, ko bomo priče pomembnemu obredu prižiganja velikonočne sveče; luč, prižgana ob »novem ognju«, bo postopoma pregnala temo in razsvetlila občestvo, zbrano pri bogoslužju. Prav na koncu poslanice nas sveti oče Frančišek blagoslavlja in  prosi »Ne pozabite moliti zame«.

  V tem tednu bomo praznovali prvi četrtek, petek in soboto. V petek bom spet obiskoval bolne in ostarele po domovih.

  Jutri, v ponedeljek, bomo v Valburgi s sveto mašo ob 17. uri praznovali god sv. Valburge, ki danes goduje.

 Skupnost »Barka« nas vabi na dobrodelni koncert, ki bo dne 28.2.2018 ob 19. Uri v KD Pirniče. Število sedežev omejeno, prijave: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , ter 00386 40 455 164.

 ČIŠČENJE:  Zbilje, štev. 13 do konca!

 MOLITVENI NAMEN: »za svetega očeta Frančiška«

SOBOTA

24.2.

18: po namenu Vurušič

2. POST.N.

25.2.

7: za žive in umrle župljane

9: +Mirko Debeljak, obletna

križev pot

PONED.

26.2.

18: +Brane, Franc in Angela

                 Gašperlin

ob 17: sv. maša v Valburgi

TOREK

27.2.

18: +starši in brat Šket

SREDA

28.2.

7: +Danica Vrtovec

ČETRTEK

1.3.

18: +Miha Jeraj

molitve za duhovnike in nove poklice

PETEK

2.3.

18: +Logarjevi

posvetitev Srcu Jezusovemu, obhajanje po domovih

SOBOTA

3.3.

18: +Janez Šetina, obletna

posvetitev Marijinemu Srcu

3. POST.N.

4.3.

7: za žive in umrle župljane

9: +Alojz in Danica Mali

 
 
Stran 1 od 342