Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Prihajajoči dogodki
Ned, 15 Dec 2019 ob 14:00

BARKA:Koncert kvarteta Tamino

Čet, 19 Dec 2019 ob 19:30

Molitvena skupina

Iskalnik
 
 
BREZMADEŽNO SPOČETJE DEVICE MARIJE  
 
 

8.12.2019     LETO: XXVI    ŠTEVILKA: 49

 GODOVI TEDNA: v ponedeljek sv. Bernard, opat, v torek sv. Judita, v sredo sv. Damaz I., papež, v četrtek Devica Marija iz Guadalupe, v petek sv. Lucija, dev. muč., v soboto sv. Janez od Križa, nedelja bo 3. adventna.

 BREZMADEŽNO SPOČETJE DEVICE MARIJE je praznik, ki ima svoj izvor v zahodnih deželah že v 10. stoletju, v slovanskih krajih pa se prvič omenja v 14. stoletju. Papež Pij IX. je to versko resnico 8. decembra 1854 razglasil za od Boga razodeto, v veliko veselje vsega katoliškega sveta. To veselo sporočilo je naznanil z besedami: »Da je blažena Devica Marija bila v prvem trenutku svojega spočetja obvarovana vsakega madeža izvirnega greha, in sicer po edinstveni milosti in predpravici, ki jo je podelil vsemogočni Bog z ozirom na zasluženje Jezusa Kristusa, Odrešenika človeškega rodu – to je od Boga razodet nauk in ga moramo zato vsi verniki trdno in stanovitno verovati.«

 Marija je bila spočeta po naravni poti, kakor vsak drug otrok. Zaradi posebne naloge v zgodovini odrešenja, saj je bila izbrana, da postane Božja Mati, pa je bila po nauku Cerkve obvarovana madeža izvirnega greha in je bila vse od spočetja deležna posvečujoče milosti. Božja Mati, spočeta brez madeža izvirnega greha, je za človeštvo ideal in vzor, hkrati pa tudi porok upanja in priprošnjica pri Bogu. Vse življenje Marija ni storila nobenega greha, bila ja v stalnem stanju posvečujoče Božje milosti. Kristjan ta dar prejme z zakramentom sv. krsta, ki mu izbriše izvirni greh, mu da posvečujočo milost in ga vključi v občestvo Cerkve. Posvečujoča milost pa se mu obnovi pri vsaki iskreni spovedi, ker mu Bog izbriše grehe, tako da lahko na novo zaživi odrešeno življenje.

 Posebno slovesen je praznik Brezmadežne za slovenske duhovnike in bogoslovce, ki so se na ta dan v prvem letniku bogoslovja slovesno posvetili Mariji. To posvetitev duhovniki na skupnem srečanju pred praznikom, vsako leto obnavljamo.

 Brezmadežno Devico Marijo upodabljajo slikarji navadno po prizoru iz Knjige Razodetja kot »ženo, ogrnjeno s soncem in luno pod njenimi nogami, na njeni glavi pa venec dvanajstih zvezd«. Z eno nogo stoji na glavi kače, kar spominja na besede iz prvih poglavij Svetega pisma: »Njen zarod ti bo glavo strl, ti ga boš pa ranila na peti« (1Mz 3,15).

 Tudi zastava Evropske zveze ima svojo podlago na prizoru iz Razodetja. Zastavo z dvanajstimi zvezdami, kakršno imamo v vseh državah EU, je svet evropskega parlamenta odobril 8. decembra leta 1955. Kako pomenljivo!

 Jutri, v ponedeljek, bo po sv. maši ob 18.30 decembrska seja Župnijskega pastoralnega sveta.

 V torek po sveti maši pa bo srečanje skupine »POGOVOR ZA DUŠO«. »Pridite in z nami preživite en lep večer v obujanju spominov doživetih prazničnih dni«, vabijo člani te  župnijske skupine.

  Vabilo »Barke«: V nedeljo, 15.12.2019 ob 17. uri vas vabimo na koncert kvarteta Tamino, ki bo v dvorani Sokolskega doma v Gorenji vasi. Že od 14. ure naprej ste vabljeni na Bazar, kjer boste lahko kupili naše izdelke. Vsi zbrani prostovoljni prispevki bodo namenjeni delovanju Skupnosti Barke. Hvala za vašo podporo!

 ČIŠČENJE: Valburga, štev. 61 do konca.

 MOLITEVI NAMEN: »za spreobrnjenje nevernih slovenskih bratov in sester«

SOBOTA

7.12.

18: +Marija in Anton Šetina

BREZMADEŽNA

8.12.

7: za žive in umrle župljane

9: +Ana, Franc Ločniškar in Olga Konjar

PONED.

9.12.

18: +Ivanka Grčar

seja Župnijskega sveta

TOREK

10.12.

18: +Angela Verlič

srečanje skupine »za dušo«

SREDA

11.12.

7: +Marija Burger

ČETRTEK

12.12.

18: +Zorovi in Vehovčevi

PETEK

13.12.

18: +Vera Lampič

SOBOTA

14.12.

18: +Alojz Žavbi, obletna

3.  ADV.N.

15.12.

7: za žive in umrle župljane

9: +Francka Bonča

v Gorenji vasi koncert za Barko

 
 
Stran 1 od 431