Prihajajoči dogodki
Pon, 25 Sep 2023 ob 00:00

Dogodki tega tedna

Romanje k sv. Urhu v Ausburg

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija).


Preberite več...

Donacije

Zbiramo donatorje za ozvočenje v cerkvi sv.Urha
Preberite več...

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Iskalnik
 

Mnenje ZC SAZU

 
 

 

Smledniška skupina pritrkovalcev je ena med najbolj javno uveljavljenih skupin v slovenskem kulturnem področju, saj je predstavljala slovenske pritrkovalce v okviru številnih državnih in cerkvenih slovesnostih.

Prvo javno predstavitev svojega izvajanja so leta 1985 doživeli v okviru izdaje že omenjene gramofonske plošče  Pritrkavanje, leta 1990 so na predvečer plebiscita za samostojno Slovenijo v okviru prireditve Slovenski božični pozdrav pritrkavali na Dunaju, leta 1997 so pritrkavali na slovesnosti škofovskega posvečenja ljubljanskega škofa in metropolita dr. Franceta Rodeta, istega leta je s pogovorom in posnetki njihovega pritrkavanja v trnovski cerkvi Jasna Vidakovič, urednica za ljudsko glasbo na Radiu Slovenija sodelovala na mednarodnem tekmovanju radijskih oddaj Prix Italia.


Leta 1999 so pritrkavali v Mariboru na slovesnosti ob beatifikaciji Antona Martina Slomška, vsako leto pa v avgustu ob občinskem prazniku občine Medvode v počastitev Jakobu Aljažu pritrkavajo v kapeli na Kredarici in hkrati poskrbijo za redno vzdrževanje njenih zvonov. Skupaj s pritrkovalci iz Lesc so leta 2003 na miniaturne zvonove pritrkavali ob otvoritvi prireditve Svetovni glasbeni dnevi v Ljubljani.


Leta 2004 na so pritrkavali na srednjeevropskem katoliškem shodu v Avstriji, v letu 2005 na osem novih zvonov, katere je novi cerkvi v Kupresu v Bosni in Hercegovini podarilo osem srednjeevropskih držav, že nekaj let pa pritrkavajo v trnovski cerkvi ob dnevu državnosti, kjer je posebnost pritrkavanja v dveh zvonikih.


Skupina je veliko prispevala tudi k raziskavi o pritrkavanju na Slovenskem, ki poteka na Glasbenonarodopisnem inštitutu ZRC SAZU in je z njimi še naprej v tesnem sodelovanju.

 

Poročilo Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU


dr.Mojca Kovačič