GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Ciril Jeruzalemski, škof, cerkveni učitelj; v torek sv. JOŽEF, MOŽ DEVICE MARIJE – teden družine; v sredo sv. Klavdija, mučenka; v četrtek sv. Nikolaj iz Flue, kmet; v petek sv. Lea, spokornica; v soboto GOSPODOVO OZNANJENJE MARIJI (LITURGIČNO OBHAJANJE), sv. Turibij, škof; v nedeljo bo 6. POSTNA NEDELJA – CVETNA NEDELJA – sv. Katarina Švedska, redovnica – leto B/II.

EVANGELJSKI UTRINEK! Tiha nedelja je brez konkurence najbolj žalostna nedelja v letu. Tiste, ki smo na praznik prišli počastit Boga (prim. Jn 12,20), v cerkvi pričakajo zakriti križi. V mojem kraju ključarji to opravijo tako vestno, da v prostoru nastane vtis grotesknosti, in srce se stisne v vzdih: »Rada bi videla Jezusa!« On, povzdignjen z zemlje, pa me uči: »Po meni spoznaj Očeta.« Včasih me je strah grmenja (prim. Jn 12,29), nikoli pa tistega, kar je zapisano v mojo notranjost, v srce. In tja je Oče položil svoje globoko upanje zame: da ga bom želela spoznati in da ga bom vzljubila. Tam bo vekomaj odmevala očetovska dobrodošlica, ki jo je izrekel v trenutku mojega stvarjenja. Zato danes in vedno: »Abba …« (Magnificat 3/2024, 233-234).

Radijski misijon »Molitev, utrip življenja« bo od 17. marca do 23. marca 2024. S svojimi razmišljanji v osrednjih dnevnih govorih (ob 17.00) bo sodeloval br. Štefan Kožuh, krajše nagovore pa bosta pripravljala duhovnik Mitja Markovič in gledališki igralec Gregor Čušin. Posebnost letošnjega misijona bodo »prenosi« govorov iz krajev sv. Frančiška Asiškega, kamor bomo romali radijski sodelavci. Vsebina premišljevanj pa bo v duhu »leta molitve«, kakor nas spodbuja papež Frančišek pred svetim letom. Misijonski nagovori bodo vsak dan ob 11.15 in 17.00. Ponovitev bo vsak večer med 22. in 24. uro. Posnetki bodo na voljo tudi v radijskem arhivu, na spletni strani Radia Ognjišče. V času radijskega misijona je petek, 22. marca, načrtovan kot spovedni dan (za dekanijo Šenčur župnijska cerkev v Cerkljah na Gorenjskem). Če bo mogoče, bo v vsaki dekaniji na voljo cerkev, kjer bo priložnost za spoved od jutra do večera.

V ponedeljek, 18. 3. 2024, je po večerni sv. maši v Smledniku krajše češčenje Najsvetejšega. Za »ponedeljkove« razrede v Smledniku poteka spovedni dan.

V torek, 19. 3. 2024, je praznik SV. JOŽEFA, MOŽA DEVICE MARIJE in začetek tedna družine. Praznični maši sta v Trbojah ob 17. uri in v Smledniku ob 18. uri. Zakaj je bil Jožef čudovit mož in je danes zgled vsem moškim (aleteia.org) Skupina "Pogovor za dušo" se srečala po sveti maši v prostorih KARITAS-A. Teden družine (19. – 23. 3.) je torej v močnih predprazničnih časih, ko so vse priprave usmerjene na veliko noč. Zato letos razmišljamo o tej neizbežni zakonitosti, da gre vsaka družina skozi svoje velikonočno tridnevje. Geslo tedna družine 2024 je Velikonočna skrivnost v družinskem življenju. V tem kontekstu bodo pripravljeni kratki mašni nagovori za posamezne dni: - torek, 19. marca (sv. Jožef) – nagovor v povezavi s praznikom; - sreda, 20. marca – uvodno razmišljanje o velikonočni skrivnosti v družinskem življenju; - četrtek, 21. marca – veliki četrtek v družinskem življenju; - petek, 22. marca – veliki petek v družinskem življenju; - sobota, 23. marca (Gospodovo oznanjenje) – velikonočno jutro v družinskem življenju. Mašni nagovori bodo v začetku marca razposlani po e-pošti na obvestila@rkc.si in pastorala@rkc.si. Objavljeni bodo tudi na cerkvenih portalih katoliska-cerkev.si in portal.pridi.com.

V četrtek, 21. 3. 2024, so ob 16. uri uradne ure, ob 17.30 se v cerkvi v Trbojah prične pobožnost križevega pota, ob 18. uri pa sveta maša. Ob 16. uri so v župnišču uradne ure. Za »četrtkove« razrede v Trbojah poteka spovedni dan.

V petek, 22. 3. 2024, se eno uro pred večerno sv. mašo v Smledniku prične najprej molitev rožnega venca (17. - 17.30 ure), potem pa sledi pobožnost križevega pota (17.30 - 18. ure), ki jo vodijo mladostniki 8. R. župnije Smlednik. Po večerni maši je v župnišču Smlednik srečanje ženske skupine.

V soboto, 23. 3. 2024: ČIŠČENJE IN KRAŠANJE v Smledniku – 9. uri: je generalno čiščenje vseh skupin pred Veliko nočjo – posebno povabljeni starši 3., 7. in 8. R ter ostalih razredov veroučne šole. V Trbojah k čiščenju in krašenju cerkve povabljene hišne številke Trboje od 21 od 30. Na ta dan je liturgično praznovanje Gospodovega oznanjenja Mariji. Praznični maši sta v Trbojah ob 17. uri in v Smledniku ob 18. uri. Obe maši se končata z Marijinimi litanijami in s prejemom blagoslova z Najsvetejšim. Ob 9. uri se v KD Smlednik prične 3. oratorijski dan Magdalena Gornik in post. Najprej bo kateheza o Magdaleni Gornik (9-10), sledi pobožnost križevega pota na Kalvariji (10-11). Po prihodu nazaj je malica (11-11.15), po njej sledi izdelava baganc (11.15-13). Otroci sami naberete nekaj šib in cipresovih vej, bršljina ter to prinesete s seboj. Okoli 13. ure pa je pica. Dar za oratorij je 7 €. Prijavite se pri verouku. Pri sobotni večerni nedeljski maši v Smledniku je že blagoslov oljk.

V nedeljo, 17. 3. 2024, je 6. postna, cvetna nedelja. Svete maše v Smledniku so ob 9. in 17. uri – pri obeh mašah se bere pasijon.Blagoslov zelenja in butaric pred deveto mašo bo ob 8.45 uri. Zberemo se pred KD Smlednik in potem sledi procesija v cerkev sv. Urha. Pri maši ob 17. uri bo blagoslov zelenja pri maši in med mašo bo potekala velikonočna spoved za župniji Smlednik in Trboje.  Maša v Trbojah bo ob 10.30. Zberemo se na ploščadi pred cerkvijo, kjer bo blagoslov zelenja, sledi procesija v cerkev, kjer se daruje sveta maša. Za oljka se da prostovoljni dar,  s katerim podpirate obnove slovenskih istrskih cerkva.

VABILO K OGLEDU FILMOV: Od režiserja filma Zvok svobode prihaja biografski film o eni najvplivnejših oseb na prelomu 20. stoletja: Sveti Frančiški Cabrini. Mati Cabrini | Cineplexx SI Na T-2 je zastonj film meseca marca film Zvok svobode. Po tem, ko zvezni agent reši mladega fanta pred neusmiljeno trgovino z otroki, ugotovi, da je njegova sestrica še vedno v ujetništvu, kar ga popelje na nevarno misijo njenega reševanja. Čas se izteka, zato pusti svojo službo in odpotuje globoko v kolumbijsko džunglo, da bi deklico osvobodil usode, hujše od smrti. Film je posnet po resničnih dogodkih. Zvok svobode – T-2 tv2go

DAJTE V KOLEDAR ŽUPNIJ SMLEDNIK IN TRBOJE: V petek, 12. 4. 2024, bo v Kultrunem domu v Smledniku ob 19.15 ogled filma o Magdaleni Gornik studia Siposh z naslovom Okronana. V nedeljo, 12. 5. 2024, bo pri mašah v Smledniku ob 9. uri in v Trbojah ob 10.30 uri pričevala Nataša Rupena o Magdaleni Gornik in o svojem spreobrnjenju. V soboto, 1. 6. 2024, je celodnevno romanje po poteh Magdalene Gornik za župniji Smlednik in Trboje.

V Trbojah poteka akcija zbiranja darov za vgradnjo vitražev v prezbiteriju župnijske cerkve. En vitraž bo predstavljal škofa Antona Vovka, drugi vitraž pa skrivnost Marijinega vnebovzetja. Dar za posamezni okvirček bo 20,00 €. Veseli bomo vsakega daru po vaših zmožnostih. Sedaj imamo pokritih 110 okvirčkov in pol (od 300). Če dar za vitraže nakažete na TRR, ga nakažite na TRR župnije Trboje (SI56 0700 0000 1403 195). Bog povrni in vas blagoslovi.

KRONIKA: Od srede, 13. 2. 2024, do četrtka, 14. 3. 2024, je g. Gregor Jenko montiral v kopalnici za goste kopalniško opremo ter radiatorje. Plačili smo tudi račun podjetju 123 Tim d.o.o. oz. zidarju in malarju Hasanu v višini 1.382,00 € (v kopalnici vliv nov estrih, v vseh na novo obnovljenih prostorih pripravil stene – pozidal luknje, poravnal stene z lepilom in mrežico – za beljenje in jih prebelil). Hvala za kvalitetno opravljeno delo.

Milostna podoba Marije s Filerma v Smledniku: Od 2. do 10. marca je bila v naši župniji milostna podoba – ikona Device Marije iz Filerma, slovenska interpretacija. Verniki smo bili povabljeni k molitvi pred podobo vsak dan eno uro pred mašo. V ponedeljek in torek se nas je zbralo kar precej, po maši pa so bile še litanije pred Najsvetejšim. V sredo je bilo malo manj molivcev, v petek, 8. 3.)  pa je bila cerkev spet kar lepo zasedena, saj je bilo po maši še pričevanje duhovnika Marka Čižmana, namenjeno birmanskim kandidatom in njihovim staršem (G. Marko je najprej nagovoril starše, da naj svoje družini posvetijo Bogu. Sledilo je srečanje z kandidati in kandidatkami, starši pa so dobili vprašanja in so bili povabljeni k polurnemu sprehodu. Med srečanjem z bodočimi birmanci jih je g. Marko pozval, naj bodo tudi v času težav pozitivne osebe in naj postanejo osebe, ki sodelujejo drug z drugim. Ko so se vrnili starši, je sledil povzetek. To kateheze so za bodoče birmance in starše skupaj. Če nobenega ni, se otrok pozanima in naredi povzetek na A4 z lastnoročno pisavo. Če bodočega birmanca opravičeno ni, je pa na srečanju navzoč starš, potem povzetka ni potrebno pisati). Sobotna udeležba je bila tudi lepa, posebej slovesno pa je bilo v nedeljo, 3. 9., pri maši ob devetih, ko so prišli trije malteški vitezi in dama Kristina Lazarini Stupica, ki so ikono potem tudi odpeljali. Na slovesnost je prišlo tudi nekaj faranov v narodni noši. Poleg slovesnosti zaradi ikone Device Marije iz Filerma sta bila med mašo z nami tudi pričevalca (na ta dan sta pričevala tudi v Trbojah) – zakonca Nadja in Bojan Mehle, sicer starša devetih otrok, osem je njunih, enega imata pa v rejništvu, ki sta povedala, kako ju je Bog vodil in jima pomagal v težavah. Kako se je dogovoril za obisk milostne Marijine ikone, je župnik povedal: »V petek, 1. marca, sem poklical Milana Preglja, duhovnika malteških vitezov, če bi k nam lahko prišla Marija iz Filerma. Odgovoril je, da lahko pride že 10. marca, ker je nekje odpadlo. Pripeljejo pa jo lahko v soboto, 2. marca, da bomo en teden pred njo molili, 10. marca pa bo slovesen odhod. Običajno je ravno obratno: slovesen prihod, en teden molitve in potem jo odpeljejo. Pripeljal jo je vitez Franci Bukovnik s tovariši in povedal, da smo imeli milost, da smo jo tako na hitro dobili. Ko bo šla od nas, gre pa na Poljsko.« (Marjeta Žebovec) Marija iz Filerma v Smledniku [FOTO] | Družina – vsak dan s teboj (druzina.si) Milostna podoba Marije s Filerma v naši župniji - Župnija Smlednik (zupnija-smlednik.si) V ponedeljek, 11. 3. 2024, je bilo po večerni maši v Smledniku srečanje ŽPS Smlednik in 3 predstavnikov župnije Trboje. Velikonočno tridnevje do velike sobote bo za župniji Smlednik in Trboje skupno v cerkvi sv. Urha ob 19. uri: četrtek (predstavitev prvoobhajancev obeh župnij), petek (pasijon berejo bodoči birmanci obeh župnij), velikonočna vigilija. Na veliko soboto bo blagoslov velikonočnega ognja ob 6.30 pred cerkvijo sv. Urha v Smledniku. Ta ogenj se lahko dobi: za župnijo Trboje ob 7. uri pred župnijsko cerkvijo v Trbojah (pridete vsi tako kot običajno); v Dragočajni od 6.45 do 8.30; v Mošah  od 9. do 11. ure; v Hrašah od 7. do 11. ure pri ključarju Marku Kumru. Blagoslov velikonočnih jedil bo: 13.00 – Zbilje (v cerkvi v Zbiljah); 13.30 – Moše in Dragočajna ( v cerkvi v Mošah); 14.00 – Valburga (v cerkvi v Valburgi); 14.30 – Hraše (na dvorišču pri Malovrhovih); 15.30 – Trboje (v župnijski cerkvi v Trbojah in sledi krajša molitev); 17.00 – Smlednik (v župnijski cerkvi v Smledniku). Maše na veliko noč bodo ob 6.30 v Smledniku z velikonočno procesijo, ob 9. uri v Trbojah v župnijski cerkvi v Trbojah in ob 10.30 zopet v župnijski cerkvi v Smledniku.

Prihodnje leto 2025 bo v Vatikanu razglašeno sveto leto, zato  bomo župniji Smlednik in Trboje poromali v Vatikan in Rim. V letu 2026 bi za župniji Smlednik in Trboje izvedli misijon (predlagani misijonarji Branko Cestnik, Miran Špelič, škof Marjan Turenšek).

Od  velike noči naprej bodo večerne delavniške maše (vključno s soboto) v Smledniku in Trbojah ob 18.30, in z aprilom se začnejo pobirati mašni darovi za mesece od junija do decembra 2024.

MOLITVENI NAMEN: za nove duhovne poklice.

5. POSTNA, tiha, papeška NEDELJA - LETO B/II 17. 3. 2024Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj Smlednik - 9: ++ Ivan in Mihaela Jenko Trboje – 10.30: + Gabrijela Kosec, obl.; (+++ brat in starši Stare) Kalvarija – 14: pobožnost križevega pota – šolska mladina in staršiSm. - 6.30 in 8.30 : rožni venec Smlednik – 8.15: pevske vaje Smlednik – 9: družinska maša Trboje – 10: križ. pot 7. in 8. R. Trboje – 10.30: družinska maša  
PONEDELJEK 18. 3. 2024Smlednik - 18: + Franc Jenko, Smlednik, obl.; (v zahvalo za zdravje)  Smlednik – 18.30: krajše češčenje NajsvetejšegaSmlednik in Trboje: verouk Smlednik – 17.30: rožni venec  
TOREK 19. 3. 2024 Sv. JožefTrboje – 18: +++ Milan Jenčič in starši Jenko Smlednik - 18: + Janez Jeraj; (++ Stanislav in Marija Bobnar, obl.)Trboje – 17.30: rožni venec Smlednik in Trboje: verouk Smlednik - 17.30: rožni venec Smlednik – 18.30: Pogovor za dušo
SREDA  - 20. 3.Smlednik – 7: za nove duhovne pokliceSmlednik - 6.30: rožni venec
ČETRTEK 21. 3. 2024Trboje – 17.30: križev pot Trboje – 18: ++ Ukovi starši; (+ Irma Pirc, obl.)Trboje – 16: uradne ure Trboje: verouk
PETEK 22. 3. 2024Smlednik – 17: rož. venecin križev pot (8. R.) Smlednik - 18: ++ Nace in Anica KoderSmlednik – 18.30: ženska skupina
SOBOTA 23. 3. 2024 GOSPODOVO OZNANJENJESmlednik - 9: čiščenje vseh skupin Smlednik - 9: enodnevni oratorij župnij Smlednik in Trboje Trboje – 17: + Janko Ovijač, dar. NSI Šenčur Smlednik - 18: + Tatjana Hegadiččiščenje Trboje: Trboje 21 do 30   Trboje – 16.30: rožni venec Smlednik - 17.30: rožni venec
6. POSTNA NEDELJA - LETO B/II 24. 3. 2024CVETNA NEDELJA  Smlednik - 9: ++ starši Jerala Trboje – 10.30: ++ starši Sajovec Smlednik - 17: za žive in rajne župljane Smlednika in TrbojSmlednik - 8.15 : rožni venec Smlednik – 8.45: blagoslov Trboje – 10: križ. pot 7. in 8. R. Smlednik – 16.30: križev pot

Od 2. do 10. marca je bila v naši župniji milostna podoba – ikona Device Marije iz Filerma. Verniki smo bili povabljeni k molitvi pred podobo vsak dan eno uro pred mašo. V ponedeljek in torek se nas je zbralo kar precej, po maši pa so bile še litanije pred Najsvetejšim. V sredo je bilo malo manj molivcev, v petek pa je bila cerkev spet kar lepo zasedena, saj je bilo po maši še pričevanje duhovnika Marka Čižmana, namenjeno birmanskim kandidatom in njihovim staršem. Sobotna udeležba je bila tudi lepa, posebej slovesno pa je bilo v nedeljo pri maši ob devetih, ko so prišli trije malteški vitezi in dama Kristina Lazarini

Stupica, ki so ikono potem tudi odpeljali. Na slovesnost je nekaj faranov prišlo tudi v narodni noši.
Poleg slovesnosti zaradi ikone Device Marije iz Filerma sta bila med mašo z nami tudi pričevalca – zakonca Nadja in Bojan Mehle, sicer starša devetih otrok, osem je njunih, enega imata pa v rejništvu, ki sta povedala, kako ju je Bog vodil in jima pomagal v težavah.

Kako se je dogovoril za obisk milostne Marijine ikone, je župnik povedal: »V petek, 1. marca, sem poklical Milana Preglja, duhovnika malteških vitezov, če bi k nam lahko prišla Marija iz Filerma. Odgovoril je, da lahko pride že 10. marca, ker je nekje odpadlo. Pripeljejo pa jo lahko v soboto, 2. marca, da bomo en teden pred njo molili, 10. marca pa bo slovesen odhod. Običajno je ravno obratno: slovesen prihod, en teden molitve in potem jo odpeljejo. Pripeljal jo je vitez Franci Bukovnik s tovariši in povedal, da smo imeli milost, da smo jo tako na hitro dobili. Ko bo šla od nas, gre pa na Poljsko.«

Ikona blažene Device Marije iz Filerma, to je mesto na otoku Rodosu, je od takrat, ko so bili vitezi reda sv. Janeza iz Jeruzalema pregnani od tam in so se ustalili na otoku Rodosu, posebna zaščitnica njihovega reda. Tam so jo našli, se pogosto zatekali k njej, in ker so doživljali izredna uslišanja po njeni priprošnji, so jo vzeli za svojo posebno zaščitnico. Tudi z Rodosa so bili pregnani in po spletu okoliščin so čez čas dobili zatočišče pri dinastiji Romanov v carski Rusiji. Na začetku 20. stoletja so odšli tudi od tam in po posvetu izročili relikvije in ikono pravoslavnemu samostanu v Črni gori, kjer so ostale do srede osemdesetih let prejšnjega stoletja, zdaj pa so v muzeju v Cetinju. Več o tem lahko poslušate tukaj https://prvi.rtvslo.si/podkast/sledi-vecnosti/173250414/174565146.

Člani Slovenske asociacije Suverenega malteškega viteškega reda (SA SMVR) in Malteške pomoči Slovenija (MPS) so bili med prvimi, ki so Slovencem pomagali pri odpravljanju katastrofalnih avgustovskih poplav v letu 2023, in sicer predvsem v Savinjski in Logarski dolini. Spoznali so, da poplavljenci poleg gmotne potrebujejo tudi duhovno pomoč, in takoj pomislili na ikono bl. Device Marija s Filerma. Slovensko različico te podobe je na več kot devetsto let staro hrastovo desko naslikala slikarka Maša Bersan Mašuk, okvir zanjo pa je izdelal srebrokovač in zlatar Christoph Steidl Porenta, Bavarec po rodu. Predlagali so, da bi jo kot duhovno pomoč slovenskim vernikom blagoslovil papež Frančišek; z njo bi zato romali v Rim.

To so tudi storili in papež je ikono blagoslovil 8. novembra 2023. Blagoslovljena milostna podoba je obiskala več slovenskih župnij, in to ne le tistih, ki so bile hudo prizadete v poplavah.
Malteški vitezi so v dopisu župniku napisali tudi: »Z obiskom slovenske milostne podobe Marije s Filerma želimo v vašo župnijo prinesti duhovno tolažbo, moč in pomoč, ki jo lahko dobite pri Božji Materi. Ob tem, ko se boste zatekali k njej v molitvi in priprošnji, vas prosimo, da napišete, od kdaj do kdaj je bila pri vas Marija s Filerma, kako ste doživeli njen obisk, kakšne duhovne darove in drugo ste si izprosili pri njej in kako si boste prizadevali ozdraviti rane, ki so vam jih povzročile poplave ter drugi življenjski udarci in tegobe.

Liste z besedilom priložite v posebno škatlo z napisom MOJE PRIČEVANJE k podobi Marije s Filerma; na koncu napišite še svoje ime in ime župnije. Vaše izjave bodo zelo dragoceno pričevanje!«

Če bi kdo še želel oddati pričevanje, ga lahko prinese župniku na listu ali pa pošlje po e-pošti na naslov zup.smlednik@gmail.com.

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Benedikt, škof; v torek sv. Justina, redovnica - gregorjevo; v sredo sv. Kristina, devica, mučenka; v četrtek sv. Matilda, kraljica; v petek sv. Ludovika, redovnica; v soboto sv. Hilarij Oglejski, škof; v nedeljo bo 5. POSTNA NEDELJA – tiha, papeška – sv. Patrik (Patricij), škof – leto B/II.

EVANGELJSKI UTRINEK! Ko gledam mašnika v rožnati barvi nedelje laetare, 137. psalm zveni še otožneje. Kdo bi lahko prepeval veselo pesem, ujet v temni noči duše! Sv. Janez od Križa je tovrstno temno noč prelil v biser svetovne poezije. Kakšno držo pa zavzamem jaz, ko se mi svet stemni? Noč je Nikodema privabila k Jezusu. Omogočila je srečanje, celo zavetje je postala. Nočem se ne morem izogniti. Podarjene so mi, da bi me učile ljubiti luč. Z vsako uri je namreč bližji tisti moj trenutek, ko bom morala dokončno izbrati, ali bolj ljubim temo ali Luč (prim. Jn 3,19). Luč bo takrat razkrila moja dela. A dokler lahko tista med njimi, ki so hudobna, razkrijem spovedniku, se luči ne bojim. Nad tem dane pojem laetare!  (Magnificat 3/2024, 138-139).

V ponedeljek, 11. 3. 2024, je po večerni sv. maši v Smledniku krajše češčenje Najsvetejšega. Po tem češčenju je v župnišču srečanje ŽPS Smlednik + trije predstavniki iz župnije Trboje. Pred srečanjem povabljeni k sv. maši.

V torek, 12. 3. 2024, je po večerni sv. maši v Smledniku krajše češčenje Najsvetejšega.

V četrtek, 14. 3. 2024, so ob 16. uri uradne ure, ob 17.30 se v cerkvi v Trbojah prične pobožnost križevega pota, ob 18. uri pa sveta maša. Ob 16. uri so v župnišču uradne ure.

V petek, 15. 3. 2024, se eno uro pred večerno sv. mašo v Smledniku prične najprej molitev rožnega venca (17. - 17.30 ure), potem pa sledi pobožnost križevega pota (17.30 - 18. ure), ki jo vodijo mladostniki 7. R. župnije Smlednik.

V soboto, 16. 3. 2024: ČIŠČENJE IN KRAŠANJE v Smledniku – 9. uri: Smlednik 1 do 11 (1/2). V Trbojah k čiščenju in krašenju cerkve povabljene hišne številke Trboje od 11 od 20.

Na ta dan je romanje za moške, može in dečke iz župnij Smlednik in Trboje. Odhod je ob 7.30 izpred cerkve sv. Urha v Smledniku (7.15 pobere v Trbojah iz avtobusne postaje proti Smledniku). Gremo v Rajhenburg (Brestanica), kjer bo masa ob 10. uri. Sledi kosilo v gostišču Pečnik, ogled Gen I učne sobe v Krškem in malo čez 16. uro romanje končamo v hiši vina Lojza Kerina (ogled vinogradov, degustacija vin in malica). Do sedaj je 41 prijavljenih in te prijave so že potrjena. Dar za romanje je 53,00 € (če je vsaj 40 ljudi). V dar je vključen prevoz, kosilo in degustacija vin z malice. Vrnemo se do 20.30 ure. Rdeča nit romanja bo Bodi mož, ki je osredotočen na končni cilj.

V soboto, 16. marca (dekanija Šenčur) 2024,  med 9. in 13. uri v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani bo potekalo srečanje članov ŽPS in drugih pastoralnih sodelavcev z naslovom Moje poslanstvo v župniji: pevci, kateheti, zakristani, izredni delivci obhajila, gospodarski svet, bralci, krasilke, Karitas in Young Caritas. Obvezne so prijave do srede do 10. ure pred izbranim terminom. Lahko se prijavite sami na e-naslov urad.za.laike.lj@rkc.si. Pri tem navedete ime župnije, termin na katerega se prijavljate in delavnico, katere se želite udeležite. Lahko se prijavite tudi v župniji (Marta Hočevar za župnijo Smlednik, Janko Stare za župnijo Trboje).

V nedeljo, 17. 3. 2024, je 5. postna nedelja, tiha nedelja in papeška nedelja. Sv. maše so ob 7. in 9. v Smledniku ter ob 10.30 uri v Trbojah. Pri maši ob 9. uri v Smledniku se daruje družinska maša, pri kateri z branjem sodeluje 6. R., za vse razrede veroučne šole so v župnišču v Smledniku ob 8.15 pevske vaje. Pol ure pred mašo v Trbojah otroci in družine povabljeni k pobožnosti križevega pota, ki ga pripravljajo mladostniki 7. in 8. R. župnije Trboje, ob 10. 30 pa se v župnijski cerkvi v Trbojah daruje družinska maša.

Ob 14. uri bo križev pot na Kalvariji, ki ga vodi šolska mladina in starši župnije Smlednik. Povabljeni tudi vsi ljudje dobre volje iz obeh župnij. V primeru dežja je ta križev pot v cerkvi sv. Urha. Lepo vabljeni.

Radijski misijon »Molitev, utrip življenja« bo od 17. marca do 23. marca 2024. S svojimi razmišljanji v osrednjih dnevnih govorih (ob 17.00) bo sodeloval br. Štefan Kožuh, krajše nagovore pa bosta pripravljala duhovnik Mitja Markovič in gledališki igralec Gregor Čušin. Posebnost letošnjega misijona bodo »prenosi« govorov iz krajev sv. Frančiška Asiškega, kamor bomo romali radijski sodelavci. Vsebina premišljevanj pa bo v duhu »leta molitve«, kakor nas spodbuja papež Frančišek pred svetim letom. Misijonski nagovori bodo vsak dan ob 11.15 in 17.00. Ponovitev bo vsak večer med 22. in 24. uro. Posnetki bodo na voljo tudi v radijskem arhivu, na spletni strani Radia Ognjišče. V času radijskega misijona je petek, 22. marca, načrtovan kot spovedni dan (za dekanijo Šenčur župnijska cerkev v Cerkljah na Gorenjskem). Če bo mogoče, bo v vsaki dekaniji na voljo cerkev, kjer bo priložnost za spoved od jutra do večera.

VABILO K OGLEDU FILMA: Od režiserja filma Zvok svobode prihaja biografski film o eni najvplivnejših oseb na prelomu 20. stoletja: Sveti Frančiški Cabrini. Film temelji na resnični zgodbi njenega boja za enakost, zdravje in srečo priseljenskih sirot. Frančiška je na pomlad leta 1889 pristala v New Yorku in kmalu postala mati italijanskih izseljencev. Celo življenje se je borila za tiste na robu družbe. Ustanavljala je šole, bolnišnice, sirotišnice, konvikte in ubožnice v največjih ameriških mestih. Za svoje redovnice je izbirala vesela in radostna dekleta in žene. S podjetnostjo, odločnostjo in drznostjo, je Cabrini ustvarila kraje, polne sočutja in večne zapuščine. Mati Cabrini | Cineplexx SI

DAJTE V KOLEDAR ŽUPNIJI SMLEDNIK IN TRBOJE: V petek, 12. 4. 2024, bo v Kultrunem domu v Smledniku ob 19.15 ogled filma o Magdaleni Gornik studia Siposh z naslovom Okronana. V nedeljo, 12. 5. 2024, bo pri mašah v Smledniku ob 9. uri in v Trbojah ob 10.30 uri priečvala Nataša Rupena o Magdaleni Gornik in o svojem spreobrnjenju. V soboto, 1. 6. 2024, je celodnevno romanje po poteh Magdalene Gornik za župniji Smlednik in Trboje.

V Trbojah poteka akcija zbiranja darov za vgradnjo vitražev v prezbiteriju župnijske cerkve. En vitraž bo predstavljal škofa Antona Vovka, drugi vitraž pa skrivnost Marijinega vnebovzetja. V cerkvi bosta skici obeh vitražev, ki se bosta odkrivali in prikazovala nabrana sredstva. Razdeljeni bosta na okvirčke. Dar za posamezni okvirček bo 20,00 €. Veseli bomo vsakega daru po vaših zmožnostih. Več informacij bo v prihodnih oznanilih. Sedaj imamo pokritih 88 okvirčkov in pol (od 300). Če dar za vitraže nakažete na TRR, ga nakažite na TRR župnije Trboje (SI56 0700 0000 1403 195). Bog povrni.

KRONIKA: V župnijski cerkvi sv. Urha je bilo v petek, 1. marca 2024, drugič bogoslužje Svetovnega molitvenega dne, ki ga je pripravil palestinski odbor SMD. Jedro skupine, ki je sodelovala, je iz ženske skupine v župniji, ki se je začela zbirati – lani na pripravah za bogoslužje SMD. Zdaj nas je sodelovalo dvanajst. Pripravljale smo se en mesec, dobivale smo se enkrat na teden; imele smo pevske vaje, pogovor o besedilu in vsebini bogoslužja, pogovor o svetopisemskem odlomku, ki ga je pripravil in vodil župnik David, seveda pa tudi tako imenovano generalko v četrtek zvečer. V petek se je poleg nas bogoslužja udeležilo še šestnajst ljudi. V nabirki smo zbrali 235 evrov. Po bogoslužju smo se še družili v veroučni sobi v župnišču in pogovor popestrili s čajem iz oljčnih listov in jasminovih cvetov, dateljni, mandeljni, olivami in pecivom.

V soboto, 2. 3. 2024, je župnik s štirimi možmi urejal ograjen župnijski vrt za župniščem. Odstranili smo štor javorja, čigar korenine so že šle v kanalizacijske cevi. Odstranili smo tudi korenin grmov, ki so bili posajeni nad kanalizacijskimi cevmi. Odstranili smo tudi grme in njihove korenine po celem vrtu, ki sedaj čaka, da se ga na novo uredi. Odstranili smo tudi štor velike lipe, ki smo jo podrli že prejšnji teden in je bila že vsa votla. Hvala za vso pomoč. Pri večerni maši so nam člani malteških vitezov prinesli slovensko interpretacijo ikone Marije s Filerma.

V nedeljo, 3. 3. 2024, je bila pri nedeljskih mašah v Smedniku in Trbojah namenska nabirka za vzdrževalna dela v župnišču in cerkvi v Smledniku in Trbojah. V Smledniku ste za cerkev in župnišče Smlednik zbrali 832,08 €, v Trbojah pa za cerkev in župnišče Trboje zbrali 362,00 €.

Od ponedeljka, 4. 3. 2024, do torka, 5. 3. 2024, je Jaka Mišmaš s sodelavcem v sobi za goste položil talno keramiko in obrobo. V torek je vso talno keramiko in obrobo v sobi za goste in v sobi za hrambo še zafugiral. Hvala jima za kvalitetno opravljeno delo. Stroški le-tega dela so bili 2.780,00 € (polaganje talne in stenske keramike, material).

Od sredo, 6. 3. 2024, do petka, 8. 3. 2024, je pleskar Hasan vse tri obnovljene prostore še dokončno prebelil. Hvala mu za kvalitetno opravljeno delo.  S tal v sobi za goste pa je pobrusil smolo ter tla pripravil za polaganje keramike. Z betonom je vlil tudi nov »kanalizacijski« pokrov. V petek se je odločilo, da se toplotna črpalka ne bo popravljala, ker bi bil vložek prevelik (samo za material cca. 1.500,00 €). Peč pa je stara okoli 11 let.

V Trboje se je pri »električnem« zvonjenju zamenjal na programatorju ekran, ker na dosedanjem se je že zelo slabo videlo.

POSTNI ČAS V ŽUPNIJAH SMLEDNIK IN TRBOJE:  

v petek, 22. 3., pol ure pred večerno mašo križev pot vodi 8. R. Smlednik;

v soboto, 23. 3. – dopoldanski enodnevni oratorij za župniji Smlednik in Trboje (otroci in družine se prijavijo pri verouku.  Otroci sami naberete nekaj šib in cipresovih vej, bršanja ter to prinesete s seboj); 

na veliki četrtek, 28. 3. – predstavitev prvoobhajancev v Smledniku župnij Smlednik in Trboje pri maši velikega četrtka;

na veliki petek, 29. 3. – sodelovanje pripravnikov na birmo iz župnij Smlednik in Trboje pri bogoslužju velikega petka v Smledniku. 

Ob postnih nedeljah bo ob 14. uri križev pot na Kalvariji za Smlednik in Trboje (v primeru dežja je v župnijski cerkvi v Smledniku):

5. postna nedelja – 17. 3.: vodijo šolska mladina in starši;

6. postna nedelja – 24. 3. – na to nedeljo v cerkvi: vodita Karitas in skupina za dušo  in na ta dan je spoved pred veliko nočjo ob 17. uri.

Na veliki petek ob 15. uri na Kalvariji križev pot vodi skupnost Barka ob pomoči ŽPS-ja; ob 15. uri imajo farani Trboj križev pot po Trbojah.

MOLITVENI NAMEN: za zdravje na duši in na telesu.

4. POSTNA, laetare NEDELJA - LETO B/II 10. 3. 2024Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj Smlednik - 9: za rajne in žive Jensterle, Pintar, Potočnik, Kurbos Trboje – 10.30: + Damjan Kozjek; (+ Gabrijela Kosec) Kalvarija – 14: pobožnost križevega pota – pripravniki na sv. birmo 7. in 8. R. župnij Smlednik in TrbojeSmlednik - 6.30: rožni venec Smlednik – 8.30: rožni venec Smlednik – 9: pričevanje Trboje – 10: križev pot Trboje – 10.30: pričevanje  
PONEDELJEK 11. 3. 2024Valburga – 17: + Milena Tavčar, 30. dan Smlednik - 18: + Mirko Novak, dar. Hočevarjevi; (+ Janez Hočevar, dar. Tomelnovi)  Smlednik – 18.30: krajše češčenje NajsvetejšegaSmlednik in Trboje: verouk Smlednik – 17.30: rožni venec Smlednik - 18.40: ŽPS + 3 predstavniki iz Trboj
TOREK 12. 3. 2024Smlednik - 18: +++ Bobnarjevi in Kumrovi; (+ Berta Šetina, dar. Marjana Podviz) Smlednik – 18.30: krajše češčenje NajsvetejšegaSmlednik in Trboje: verouk Smlednik - 17.30: rožni venec  
SREDA 13. 3. 2024Smlednik – 7: za rajne po namenu očenašev župnij Smlednik in TrbojeSmlednik - 6.30: rožni venec  
ČETRTEK 14. 3. 2024Trboje – 17.30: križev pot Trboje – 18: + Janko OvijačTrboje – 16: uradne ure Trboje: verouk
PETEK 15. 3. 2024Smlednik - 18: + Jožefa Jarc; (za zdravje)  Smlednik – 17: rož. venecin križev pot (7. R.)
SOBOTA 16. 3. 2024  7.30: Romanje moških, mož in dečkov župnij Smlednik in Trboje Smlednik - 17.30: rožni venec Smlednik - 18: +++ starši, brata in sestre JenkoS. - 9: čiščenje Zbilje 1 do 11 (1/2) čiščenje Trboje: Trboje11 do 20
5. POSTNA, tiha, papeška NEDELJA - LETO B/II 17. 3. 2024Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj Smlednik - 9: ++ Ivan in Mihaela Jenko Trboje – 10.30: + Gabrijela Kosec, obl.; (+++ brat in starši Stare) Kalvarija – 14: pobožnost križevega pota – šolska mladina in staršiSm. - 6.30 in 8.30 : rožni venec Smlednik – 8.15: pevske vaje Smlednik – 9: družinska maša Trboje – 10: križ. pot 7. in 8. R. Trboje – 10.30: družinska maša  

Od ponedeljka, 19. 2. 2024, do petka, 23. 2. 2024, je župnik s sedmimi romarji iz Smlednika in Trboj romal v Nettuno, Rim in Vatikan.

V ponedeljek smo se odpeljali do Le Ferriere, kjer smo v hiši, kjer je sv. Marija Goretti bila umorjena, darovali sv. mašo. Po maši smo se odpravili v Nettuno, kjer smo v hotelu prespali.

V torek smo dopoldne obiskali v Nettunu bolniško sobo, kjer je sv. Marija Goretti umrla in pred smrtjo odpustila svojemu morilcu. Pot nas je potem vodila v svetišče Device Marije in sv. Marije Goretti, kjer smo v kripti, kjer ležijo posmrtni ostanki svetnice, darovali sv. mašo. Po maši smo obiskali spominsko sobo svetnice, kjer se nahaja tudi vitrina z vsemi publikacijami in filmi, ki so po svetu izšli o tej svetnici. Našli smo tudi publikacije in film, ki jih je o tej svetnici izdala župnija Tržič – Bistrica, kjer je zavetnica sv. Marija Goreti in kjer je včasih župnikoval župnik David. Popoldne pa smo se že odpeljali priti Rimu, kjer smo obiskali baziliko sv. Pavla zunaj obzidja, kjer nas je čakal Boštjan, ki je postal naš »vodič«. Zvečer smo se odpravili v slovenski papeški inštitut Slovenik, kjer smo prenočevali.

V sredo smo dopoldne obiskali baziliko Marije Velike oz. Snežne, kjer smo darovali sv. mašo. Po maši nas je Boštjan odpeljal do bazilike v Lateranu (tudi v krstilnico), kjer nam je razložil antični Rim.  Popoldne smo si ogledali Kolosej in Forum, spomenik Viktorja Emanuela II. (spomenik združeni Italiji), Beneški trg, cerkev sv. Petra v verigah, baziliko 12 – ih apostolov in Fontano de Trevi. 

V četrtek, na god sedeža sv. Petra, smo mašo darovali v baziliki sv. Petra. Kip apostola Petra je bil oblečen, kar se zgodi samo še na praznik 29. 6. Po maši so nekateri šli še na kupolo, ostali smo molili v baziliki. Popoldne nas je pot vodila po srednjeveškem Rimu: do cerkve sv. Ignacija, Panteona in Španskih stopnic. Nekateri smo kasneje šli še do ostankov akvadukta.

V petek pa smo dopoldne obiskali katakombe sv. Kalista, kjer smo darovali sveto mašo. Sledila je še pot domov.

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Kazimir, kralj; v torek sv. Hadrijan, mučenec; v sredo sv. Fridolin (Miroslav), opat; v četrtek sv. Perpetua in Felicita, mučenki; v petek sv. Janez od Boga, redovnik; v soboto sv. Frančiška Rimska, redovnica; v nedeljo bo 4. POSTNA NEDELJA - laetare – sv. 40 mučencev – leto B/II.

EVANGELJSKI UTRINEK! O templju svojega telesa govoriš, Gospod. Z Besedo, ki tokrat išče tempelj mojega telesa. Koliko prodajalcev in menjalcev se bori za prostor in čas v svetišču mojega telesa in življenja? Nekatere poznam po imenu. Druge omenjam pri vsaki spovedi. Tretjih se bojim. Četrti so veliki pogajalci. Petih se globoko sramujem, gostoljubja pa jim ne odrečem. Šesti so zamaskirani v ugodje in sedmi v kreposti! Še dolga vrsta jih je, vsi z istim ciljem: izroditi tempelj v hišo sužnosti. »Ne veruj! Skruni Božje ime! Ne posvečuj Gospodovega dne! NE spoštuj očeta in matere! Ubijaj, prilaščaj si, laži in nečistuj! …« Pridi s svojim bičem, Jezus, in ne imej usmiljenja do očeta laži. Usmili pa se mene, grešnika.  (Magnificat 3/2024, 65).

V ponedeljek, 4. 3. 2024, je po večerni sv. maši v Smledniku krajše češčenje Najsvetejšega.

V torek, 5. 3. 2024, je po večerni sv. maši v Smledniku krajše češčenje Najsvetejšega. Po večerni maši in češčenju v Smledniku je v prostoru Karitas srečanje Župnijske Karitas. Vabimo nove prostovoljke.

V četrtek, 7. 3. 2024, so ob 16. uri uradne ure, ob 17.30 se v cerkvi v Trbojah prične pobožnost križevega pota, ob 18. uri pa sveta maša. Ob 16. uri so v župnišču uradne ure. Ob 18.45 je verouk za 3. R. skupaj s starši.

V petek, 8. 3. 2024, se eno uro pred večerno sv. mašo v Smledniku prične najprej molitev rožnega venca (17. - 17.30 ure), potem pa sledi pobožnost križevega pota (17.30 - 18. ure), ki jo vodijo starši in otroci 3. R. župnije Smlednik. Po večerni maši je v cerkvi sv. Urha v Smledniku obvezno srečanje za bodoče birmance in birmanke ter njihove starše župnij Smlednik in Trboje. To so naše birmanske skupine, ker ste starši prvi kateheti in sami morate uresničevati pregovor: blagor učencu, ki ima učitelja, ki se sam najprej uči. To je srečanje z duhovnikom Mrkom Čižmanom, ki bo imel katehezo o sv. krstu. Na to pričevanje povabljeni tudi starši 3. R iz župnij Smlednik in Trboje, ter učenci in starši druge triade iz župnij Trboje in Smlednik, člani mladinske skupine Smlednik – Trboje in vsi ljudje dobre volje iz župnij Smlednik in Trboje. Lepo vabljeni.

V soboto, 9. 3. 2024: ČIŠČENJE IN KRAŠANJE v Smledniku – 9. uri: Smlednik 61 do konca (2/2). Od 10. do 13. ure je v Velesovem srečanje Župnijskih Karitas dekanije Šenčur.  V Trbojah k čiščenju in krašenju cerkve povabljene hišne številke Trboje od 1 od 10. Ob 19.30 bo v dvorani Valentina Oblaka ogled filma o Magdaleni Gornik z naslovom Okronana, po filmu v župnijski cerkvi v Preski tretja skupna taizejska molitev župnij Preska in Smlednik. K ogledu filma in molitvi vabimo tudi mlade, družine iz župnij Smlednik in Trboje.

V nedeljo, 10. 3. 2024, je 4. postna nedelja, nedelja veselja. Sv. maše so ob 7. in 9. v Smledniku ter ob 10.30 uri v Trbojah. Pri mašah v Smledniku ob 9. uri in v Trbojah ob 10.30 bosta pričevala zakonca Nadja in Bojan Mehle. Vabimo družine, zakonce, mlade, pripravnike na birmo, starše veroučencev in veroučenk in vse ljudi dobre volje. Pol ure pred mašo v Trbojah otroci in družine povabljeni k pobožnosti križevega pota, ki ga pripravlja Marinka z otroki. Ob 14. uri bo križev pot na Kalvariji, ki ga vodijo bodoči birmanke in birmanci 7. in 8. R. ter njihovi starši iz župnij Smlednik in Trboje. Na križev pot povabljeni tudi vse družine, ki imate otroke pri verouku iz župnij Smlednik in Trboje. Povabljeni tudi vsi ljudje dobre volje iz obeh župnij. Z nami bodo tudi romarji iz župnij Sv. Duh in Žabnica. V primeru dežja je ta križev pot v cerkvi sv. Urha. Lepo vabljeni.

V Trbojah poteka akcija zbiranja darov za vgradnjo vitražev v prezbiteriju župnijske cerkve. En vitraž bo predstavljal škofa Antona Vovka, drugi vitraž pa skrivnost Marijinega vnebovzetja. V cerkvi bosta skici obeh vitražev, ki se bosta odkrivali in prikazovala nabrana sredstva. Razdeljeni bosta na okvirčke. Dar za posamezni okvirček bo 20,00 €. Veseli bomo vsakega daru po vaših zmožnostih. Več informacij bo v prihodnih oznanilih. Sedaj imamo pokritih 77 okvirčkov in pol (od 300). Če dar za vitraže nakažete na TRR, ga nakažite na TRR župnije Trboje (SI56 0700 0000 1403 195). Bog povrni.

V soboto, 16. marca (dekanija Šenčur) 2024,  med 9. in 13. uri v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani bo potekalo srečanje članov ŽPS in drugih pastoralnih sodelavcev z naslovom Moje poslanstvo v župniji. Srečanje bo praktične narave, zato po krajšem predavanju sledijo dveurne delavnice, namenjene vsem pastoralnim delavcem. Izberete lahko enega izmed poslanstev, ki ga opravljate: pevci, kateheti, zakristani, izredni delivci obhajila, gospodarski svet, bralci, krasilke, Karitas in Young Caritas. Obvezne so prijave do srede do 10. ure pred izbranim terminom. Lahko se prijavite sami na e-naslov urad.za.laike.lj@rkc.si. Pri tem navedete ime župnije, termin na katerega se prijavljate in delavnico, katere se želite udeležite. Lahko se prijavite tudi v župniji (Marta Hočevar za župnijo Smlednik, Janko Stare za župnijo Trboje). Če ne utegnete na termin, ki je planiran za vašo dekanijo, vabljeni na preostalega.

V soboto, 16. 3. 2024, bo romanje za moške, može in dečke iz župnij Smlednik in Trboje. Odhod bo ob 8. uri izpred cerkve sv. Urha v Smledniku (15 minut prej bomo pobirali tudi v Trbojah). Gremo v Rajhenburg (Brestanica), kjer bo maša. Sledi kosilo v gostišču Pečnik, ogled Gen I učne sobe v Krškem in malo čez 16. uro romanje končamo v hiši vina Lojza Kerina (ogled vinogradov, degustacija vin in malica). Gospodar nam bo poleg vina in hrane “postregel” tudi z lepim osebnim pričevanjem. Prijave že sprejemam. Lepo bi bilo, da bi bil do konca februarja avtobus poln, da lahko potrdim rezervacije. Do sedaj je 24 prijavljenih. Dar za romanje je 48,00 € (če je vsaj 26 ljudi). oz. 53,00 € (če je vsaj 42 ljudi). V dar je vključen prevoz, kosilo in degustacija vin z malice.

KRONIKA: V ponedeljek, 19. 2. 2024, je pečarstvo Megamik oz. Boštjan Mikelj dokončal pozidavo dveh kaminskih peči v župnišču. Stali sta 5.694,00 €. Uporabil je stare pečnice in jih obložil s šamotom. Uredil je tudi odvajanje dima, ki sedaj gre v tuljavo dimnika. Uredil tudi dovod zraka za gorenje od zunaj.

Od ponedeljka, 19. 2. 2024, do petka, 23. 2. 2024, je župnik s sedmimi romarji iz Smlednika in Trboj romal v Nettuno, Rim in Vatikan. V ponedeljek smo se odpeljali do Le Ferriere, kjer smo v hiši, kjer je sv. Marija Goretti bila umorjena, darovali sv. mašo. Po maši smo se odpravili v Nettuno, kjer smo v hotelu prespali. V torek smo dopoldne obiskali v Nettunu bolniško sobo, kjer je sv. Marija Goretti umrla in pred smrtjo odpustila svojemu morilcu. Pot nas je potem vodila v svetišče Device Marije in sv. Marije Goretti, kjer smo v kripti, kjer ležijo posmrtni ostanki svetnice, darovali sv. mašo. Po maši smo obiskali spominsko sobo svetnice, kjer se nahaja tudi vitrina z vsemi publikacijami in filmi, ki so po svetu izšli o tej svetnici. Našli smo tudi publikacije in film, ki jih je o tej svetnici izdala župnija Tržič – Bistrica, kjer je zavetnica sv. Marija Goreti in kjer je včasih župnikoval župnik David. Popoldne pa smo se že odpeljali priti Rimu, kjer smo obiskali baziliko sv. Pavla zunaj obzidja, kjer nas je čakal Boštjan, ki je postal naš »vodič«. Zvečer smo se odpravili v slovenski papeški inštitut Slovenik, kjer smo prenočevali. V sredo smo dopoldne obiskali baziliko Marije Velike oz. Snežne, kjer smo darovali sv. mašo. Po maši nas je Boštjan odpeljal do bazilike v Lateranu (tudi v krstilnico), kjer nam je razložil antični Rim.  Popoldne smo si ogledaliKolosej in Forum, spomenik Viktorja Emanuela II. (spomenik združeni Italiji), Beneški trg, cerkev sv. Petra v verigah, baziliko 12 – ih apostolov in Fontano de Trevi.  V četrtek, na god sedeža sv. Petra, smo mašo darovali v baziliki sv. Petra. Kip apostola Petra je bil oblečen, kar se zgodi samo še na praznik 29. 6. Po maši so nekateri šli še na kupolo, ostali smo molili v baziliki. Popoldne nas je pot vodila po srednjeveškem Rimu: do cerkve sv. Ignacija, Panteona in Španskih stopnic. Nekateri smo kasneje šli še do ostankov akvadukta. V petek pa smo dopoldne obiskali katakombe sv. Kalista, kjer smo darovali sveto mašo. Sledila je še pot domov.

Medtem, ko je bil župnik na romanju, so možje in podjetje Gogola iz Kranja dokončali  čiščenje kanalizacijskih cevi okoli župnišča v Smledniku. Ugotovili so, da so cevi, ki so obrnjene proti župnijski cerkvi, že zelo porozne. Stiki med cevmi so že zamaknjeni tako, da se blato oz. vsebina tam zatika. Odkopali so tudi dva čistilna jaška, ki se nahajata na zagrajenem župnijskem vrtu, in med njima so cevi prerasle korenine. Podjetje iz Zapog je tudi izpraznilo vsebino greznic. Potek in način sanacije se bo še določil. Pokvarilo se je tudi električno zvonjenje v cerkvi sv. Urha, vendar je že popravljeno.

V soboto, 24. 2. 2024, je dopoldne pred župniščem v Smledniku potekala delavna akcija: cepila se je hlodovina na klaftre (za drva). Prišlo je okoli 10 mož. Bog povrni. Na ta dan je Gregor Jenko v kopalnici za goste vgradil kad.

Od ponedeljka, 26. 2. 2024, do petka, 1. 3. 2024, je Jaka Mišmaš s sodelavcem v kopalnici za goste in v sobi za hrambo položil talno in stensko keramiko.  S tal v sobi za goste pa je pobrusil smolo ter tla pripravil za polaganje keramike.

V sredo, 28. 2. 2024, smo se ob 18.30 v župnišču v Smledniku srečali kateheti in katehetinje župnij Smlednik in Trboje.

V soboto, 23. 3. 2024, bo v Kulturnem domu v Smledniku od 9. do 13.30 ure potekal tretjo enodnevni oratorij veroučnih skupin župnij Smlednik in Trboje. Otroci in družine se prijavijo pri verouku.  Otroci sami naberete nekaj šib in cipresovih vej ter to prinesete s seboj.

V soboto, 20. 4. 2024, na Brezjah od 14. do 17. ure poteka srečanje družin Nadškofije Ljubljana.

V soboto, 1. 6. 2024, bo za župniji Smlednik in Trboje potekalo celodnevno župnijsko romanje po poteh Magdalene Gornik (Gora nad Sodražico, Sodražica, Nova Štifta in Bloke). Na to romanje se bomo pripravili s pričevanjem Nataše Rupena, ki je napisala strip Jaz, Magdalena in z ogledom filma o sv. Mariji Magdaleni.

Na nadškofijo Ljubljana smo oddali naslednje mašne namene, ki so v Smledniku oz. Trbojah bili že izrečeni kot molitveni spomin: 1. + Andrej Bonča, dar. nečaki Vili, Karmen in Marko; 2. + Andrej Bonča, dar. nečaki Jeriševi; 3. + Andrej Bonča, dar. nečaki Jeriševi; 4. + Andrej Bonča, dar. Luka z družino; 5. + Štefanija Vrbek, dar. Tanja Tršan Vodopivec; 6. + Štefanija Vrbek, dar. Tina Žagar; 7. + Štefanija Vrbek, dar. Oblakovi; 8. + Štefanija Vrbek, dar. Oblakovi; 9. + Štefanija Vrbek, dar. Jurjevčevi, Skaručna; 10. + Janez Hočevar, dar. Mežnarjevi; 11. + Janez Hočevar, dar. Rupnikovi; 12. + Janez Hočevar, dar. skupina Pogovor za dušo; 13. + Mateja Perko, dar. Jože in Danica Rozman; 14. + Gabriela Kosec, dar. Pečan, Dvorje; 15. + Ana Šter; 16. + Albin Rozman; 17. + Albin Rozman; 18. + Albin Rozman; 19. + Marija Miklošič, dar. Purgarjevi; 20. + Marija Miklošič, dar. Purgarjevi; 21. + Ivanka Rozman; 22. + Anton Rozman, dar. družina Rozman, Bukovica; 23. + Gabriela Kosec, dar. Angelovi; 24. + Mira Jakelj, obl.; 25. + Ana Šter, obl.; 26. ++ Jože Frančiška Šilar; 27. ++ Andrej in Frančiška Hočevar; 28. ++ starši Sešek in Vurušič; 29. + Rajko Jenko; 30. + Franc Kne, obl.; 31. ++ Ivan in Julijana Čebašek; 32. za mir in zdravje; 33. + Anica Jerala, obl.; 34. + Ivana Zor, obl.; 35. ++ Janez Šubic in Jožica Komatar; 36. +++ starši in brati Debeljak; 37. + Marijan Podviz; 38. +++ starši Božjak in Udovč; 39. + Metod Bobnar, obl.; 40. + Janez Hočevar, dar. svak. Jure; 41. + Janez Hočevar; 42. + Franc Traven, obl.; 43. + Franci Traven, obl.; 44. ++ Andrej in Ivanka Stenovec; 45. + Ivan Zorman , obl.; 46. + Berta Šetina, dar. Draga Jenko; 47. + Berta Šetina, dar. Natašini prijatelji; 48. + Berta Šetina, dar. družina Vehovec, Vrhovci.

Hvala vsem, da lahko pomagamo tudi duhovnikom, ki nimajo dovolj mašnih darov.

POSTNI ČAS V ŽUPNIJAH SMLEDNIK IN TRBOJE:  

v petek, 15. 3., pol ure pred večerno mašo križev pot vodi 7. R. Smlednik;

v soboto, 16. 3. 2024 – celodnevno romanje za moške, očete in dečke župnij Smlednik in Trboje;

v nedeljo, 17. 3., pol ure pred nedeljsko mašo v Trbojah križev pot za otroke vodita 7. in 8. R. Trboje;

v nedeljo, 17. 3. 2024 – družinska maša v Smledniku ob 9. uri in v Trbojah ob 10.30;

v petek, 22. 3., pol ure pred večerno mašo križev pot vodi 8. R. Smlednik;

v soboto, 23. 3. – dopoldanski enodnevni oratorij za župniji Smlednik in Trboje; 

na veliki četrtek, 28. 3. – predstavitev prvoobhajancev v Smledniku župnij Smlednik in Trboje pri maši velikega četrtka;

na veliki petek, 29. 3. – sodelovanje pripravnikov na birmo iz župnij Smlednik in Trboje pri bogoslužju velikega petka v Smledniku. 

Ob postnih nedeljah bo ob 14. uri križev pot na Kalvariji za Smlednik in Trboje (v primeru dežja je v župnijski cerkvi v Smledniku): 3. postna nedelja – 3. 3.: vodijo pevci in zakonska skupina; 4. postna nedelja – 10. 3.: vodijo birmanci in birmanke ter starši; 5. postna nedelja – 17. 3.: vodijo šolska mladina in starši; 6. postna nedelja – 24. 3. – na to nedeljo v cerkvi: vodita Karitas in skupina za dušo  in na ta dan je spoved pred veliko nočjo ob 17. uri.

Na veliki petek ob 15. uri na Kalvariji križev pot vodi skupnost Barka ob pomoči ŽPS-ja; ob 15. uri imajo farani Trboj križev pot po Trbojah.

MOLITVENI NAMEN: za zdravje na duši in na telesu.

3. POSTNA NEDELJA - LETO B/II 3. 3. 2024Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj Smlednik - 9: za blagoslov in zdrav razvoj Trboje – 10.30: + Albin Rozman, obl. Kalvarija – 14: pobožnost križevega pota – cerkveni pevci in zakonska skupinaSmlednik - 6.30: rožni venec Smlednik – 8.30: rožni venec Trboje – 10: križev pot  
PONEDELJEK 4. 3. 2024Smlednik - 18: + Janez Kraupner, dar. sošolci in sošolke OŠ; (+ Štefanija Vrbek, , dar. Oblakovi) Smlednik – 18.30: krajše češčenje NajsvetejšegaSmlednik in Trboje: verouk Smlednik – 17.30: rožni venec
TOREK 5. 3. 2024Smlednik - 18: ++ Brane, France in Angela Gašperlin; (+ Janez Hočevar, dar. Pogovor za dušo) Smlednik – 18.30: krajše češčenje NajsvetejšegaSmlednik in Trboje: verouk Smlednik - 17.30: rožni venec Smlednik – 18.40: Žup. Karitas
SREDA 6. 3. 2024Smlednik – 7: + Štefka VrbekSmlednik - 6.30: rožni venec  
ČETRTEK 7. 3. 2024Trboje – 17.30: križev pot Trboje – 18: + Milan Jenčič; (+ Gabriela Kosec, dar. Pečan, Dvorje)Trboje: obisk bolnikov Trboje – 16: uradne ure Trboje: verouk
PETEK 8. 3. 2024Smlednik - 18: +++ starši Levpušček in Tone Zor; (+ Berta Šetina, dar. družina Vehovec; za zdravje) 18.30: srečanje za bodoče birmance in starše župnij Smlednik in Trboje ter ostale z duhovnikom Markom ČižmanomSmlednik – 17: rož. venecin križev pot (3. R.)  
SOBOTA 9. 3. 2024  Smlednik - 17.30: rožni venec Smlednik - 18: v zahvalo in blagoslov Smlednik – 20: taizejska molitevS. - 9: čiščenje: Smlednik 61 do konca (2/2) Velesovo – 9: dekanijsko srečanje ŽK čiščenje Trboje: Trboje1 do 10
4. POSTNA, laetare NEDELJA - LETO B/II 10. 3. 2024Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj Smlednik - 9: za rajne in žive Jensterle, Pintar, Potočnik, Kurbos Trboje – 10.30: + Damjan Kozjek; (+ Gabrijela Kosec) Kalvarija – 14: pobožnost križevega pota – pripravniki na sv. birmo 7. in 8. R. župnij Smlednik in TrbojeSmlednik - 6.30: rožni venec Smlednik – 8.30: rožni venec Smlednik – 9: pričevanje Trboje – 10: križev pot Trboje – 10.30: pričevanje  

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Aleksander (Branko), škof; v torek sv. Gabrijel Žalostne Božje Matere, redovnik; v sredo sv. Roman, opat; v četrtek sv. Ožbolt (Osvald), škof – prestopni dan; v petek sv. Albin (Zorko), škof – prvi petek; v soboto sv. Neža Praška, devica; v nedeljo bo 3. POSTNA NEDELJA – sv. Kunigunda, cesarica – leto B/II.

EVANGELJSKI UTRINEK! Stojim ob smrtni postelji dragega prijatelja. Ritem njegovega dihanja naznanja, da zadnja ura ni več daleč. Ob njem poklekne žena, razbolela in spokojna. Pogovarja se z Bogom: »Jezus, ne odlašaj predolgo …« In prigovarja možu: »Ne muči se; ko pride Jezus, mirno odidi z njim .« V moči njune vere se Kalvarija spreminja v goro Tabor. Vpijam bleščečo belino bližine nebes in moje misli postavljajo šotore, da bi se vanje skrili pred bolečino ločitve. Današnji evangelij vodi učence od zrenja neopisljivega do pogovora o tem, kaj pomeni vstati od mrtvih. Jaz pa si želim, da bi me povabili k besedi – da bi lahko vsemu svetu ponovila šepet njene dozorele ljubezni: »Ko pride Jezus, pojdi z njim«.  (Magnificat 2/2024, 319-320).

V ponedeljek, 26. 2. 2024, je po večerni sv. maši v Smledniku krajše češčenje Najsvetejšega. V Smledniku in Trbojah se po počitnicah nadaljujejo veroučna srečanja.

V torek, 27. 2. 2024, je po večerni sv. maši v Smledniku krajše češčenje Najsvetejšega.

V četrtek, 28. 2. 2024, so ob 16. uri uradne ure, ob 17.30 se v cerkvi v Trbojah prične pobožnost križevega pota, ob 18. uri pa sveta maša. Ob 16. uri so v župnišču uradne ure. Dopoldne obiskujem bolne, onemogle in ostarele. Če želite, da koga še obišče, mi, prosim, sporočite.

V petek, 1. 3. 2024, se eno uro pred večerno sv. mašo v Smledniku prične najprej molitev rožnega venca (17. - 17.30 ure), potem pa sledi pobožnost križevega pota (17.30 - 18. ure), ki jo vodi 5. R. Med to molitveno uro bi tudi priložnost za sv. spoved. Ob 18. uri pa se prične sveta maša, ki se konča z litanijami Srcu Jezusovemu. Post nas vabi k poglobljeni in predani molitvi. Dopoldne po župniji Smlednik obiskujem bolne, onemogle in ostarele. Če želite, da koga še obiščem, mi, prosim, sporočite.

Mednarodno ekumensko gibanje Svetovni molitveni dan se je uradno začelo leta 1927 v ZDA. Letos bo molitveni dan izveden v osmih krajih po Sloveniji, med njimi tudi v Smledniku v župnijski cerkvi sv. Urha v petek, 1. marca, ob 18.45.

V soboto, 2. 3. 2024: ČIŠČENJE IN KRAŠANJE v Smledniku – 9. uri: Smlednik 61 do konca (1/2).  V Trbojah k čiščenju in krašenju cerkve povabljene hišne številke Žerjavka od 1 od 14. Pol ure pred večerno sv. mašo v Smledniku bo molitev rožnega venca in priložnost za sv. spoved. Sv. maša, ki se prične ob 18. uri, se bo končala z Marijinimi litanijami in s prijemom blagoslova z Najsvetejšim. Ob 19. uri je v župnišču Smlednik mladinsko srečanje za župniji Smlednik in Trboje.

V nedeljo, 3. 3. 2024, so sv. maše ob 7. in 9. v Smledniku ter ob 10.30 uri v Trbojah. Pol ure pred mašo v Trbojah otroci in družine povabljeni k pobožnosti križevega pota, ki jo vodi 6. R. Ob 14. uri bo križev pot na Kalvariji, ki ga vodijo cerkveni pevci in pevke ter člani zakonske skupine. K molitvi vabimo župljane in župljanke župnij Smlednik in Trboje. Lepo vabljeni.

V Trbojah poteka akcija zbiranja darov za vgradnjo vitražev v prezbiteriju župnijske cerkve. En vitraž bo predstavljal škofa Antona Vovka, drugi vitraž pa skrivnost Marijinega vnebovzetja. V cerkvi bosta skici obeh vitražev, ki se bosta odkrivali in prikazovala nabrana sredstva. Razdeljeni bosta na okvirčke. Dar za posamezni okvirček bo 20,00 €. Veseli bomo vsakega daru po vaših zmožnostih. Več informacij bo v prihodnih oznanilih. Sedaj imamo pokritih 39 okvirčkov (od 300). Bog povrni.

V soboto, 2. oz. 16. marca (dekanija Šenčur) 2024,  med 9. in 13. uri v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani bo potekalo srečanje članov ŽPS in drugih pastoralnih sodelavcev z naslovom Moje poslanstvo v župniji. Srečanje bo praktične narave, zato po krajšem predavanju sledijo dveurne delavnice, namenjene vsem pastoralnim delavcem. Izberete lahko enega izmed poslanstev, ki ga opravljate: pevci, kateheti, zakristani, izredni delivci obhajila, gospodarski svet, bralci, krasilke, Karitas in Young Caritas. Obvezne so prijave do srede do 10. ure pred izbranim terminom. Lahko se prijavite sami na e-naslov urad.za.laike.lj@rkc.si. Pri tem navedete ime župnije, termin na katerega se prijavljate in delavnico, katere se želite udeležite. Lahko se prijavite tudi v župniji (Marta Hočevar za župnijo Smlednik, Janko Stare za župnijo Trboje). Če ne utegnete na termin, ki je planiran za vašo dekanijo, vabljeni na preostalega.

V soboto, 16. 3. 2024, bo romanje za moške, može in dečke iz župnij Smlednik in Trboje. Odhod bo ob 8. uri izpred cerkve sv. Urha v Smledniku (15 minut prej bomo pobirali tudi v Trbojah). Gremo v Rajhenburg (Brestanica), kjer bo maša. Sledi kosilo v gostišču Pečnik, ogled Gen I učne sobe v Krškem in malo čez 16. uro romanje končamo v hiši vina Lojza Kerina (ogled vinogradov, degustacija vin in malica). Gospodar nam bo poleg vina in hrane “postregel” tudi z lepim osebnim pričevanjem. Prijave že sprejemam. Lepo bi bilo, da bi bil do konca februarja avtobus poln, da lahko potrdim rezervacije. Do sedaj je 16 prijavljenih. Dar za romanje je 48,00 € (če je vsaj 26 ljudi). oz. 53,00 € (če je vsaj 42 ljudi). V dar je vključen prevoz, kosilo in degustacija vin z malice.

KRONIKA: V soboto, 17. 2. 2024, je podjetje Gogola iz Kranja čistilo kanalizacijske cevi okoli župnišča, ker nam je slabih 10 dni nazaj vsebina kanalizacije v učilnici udarila ven. To podjetje je cevi pregledalo in očistilo. Odkrili so, da je del župnijske kanalizacije že kot »makedam«, del na vrtu pa ima v ceveh že šope korenin. Na vrtu smo morali tudi poiskati čistilni pokrov, ki je bil zasut z zemljo. Nasploh smo se zaradi rje in umazanije »matrali«, da smo odprli vse čistilne pokrove. Te pokrove bo treba zamenjati z novimi. V soboto, 17. 2. 2024, je ob 20. uri v Preski drugič potekala taizejska molitev župnij Smlednik in Preska. Molitev je trajala 30 minut in zbralo se je 30 ljudi (5 iz župnije Smlednik). Naslednja taizejska molitev obeh župnij bo v Smledniku v soboto, 9. 3. 2024, ob 20. uri v župnijski cerkvi. V nedeljo, 18. 2. 2024, je pri maši ob 9. uri v Smledniku potekalo blagoslov obnovljenega križevega pota, kipa Glej, človek, ter dveh slik (Križani in Božje oko oz. Presveta Trojica), ki se nahajata pred zimsko kapelo v župnišču. Obnovitvena dela je opravil restavrator Ljubo Zidar, ki je bil tudi pri maši, sliki pa je narisal Branko Bandelj iz Dupelj. Blagoslov je vodil brat kapucin Joško Smukavec, ki je imel pri mašah v Smledniku ob 9. uri in v Trbojah ob 10.30 tudi postni nagovor. Spomnil nas je na krst, kjer smo slišali izpoved Božje ljubezni ter da nas Bog rešuje zla. Po blagoslovu v Smledniku je bilo druženje. Hvala vsem, ki ste dali darove za obnovo križevega pota; hvala vsem, ki ste sodelovali pri blagoslovu; hvala vsem, ki ste pripravili pogostitev; hvala vsem, ki molite za blagoslov župnij; hvala vsem, ki pripravljate družinske maše tako v Smledniku kot v Trbojah. V nedeljo, 18. 2. 2024, je bil krščen PATRIK DOLINAR. PATRIK goduje 17. 3. , njegov zavetnik je sv. Patrik, škof in misijonar (3./4. st.).

POSTNI ČAS V ŽUPNIJAH SMLEDNIK IN TRBOJE:  v petek, 8. 3. – v cerkvi sv. Urha v Smledniku ob 17.30 križev pot za otroke in starše 3. R. župnije Smlednik; v petek, 8. 3. 2024, po večerni sv. maši v Smledniku – priprava na sv. birmo za pripravnike in starše iz Smlednika in Trboj (srečanje z Markom Čižmanom – kateheza o sv. krstu); v soboto, 9. 3. – dopoldansko dekanijsko srečanje Župnijskih Karitasov v Velesovem; 4. postna nedelja – 10. 3.: pri mašah v Smledniku ob 9. uri in v Trbojah ob 10.30 pričevanje zakonskega para Nadje in Bojana Mehle; v petek, 15. 3., pol ure pred večerno mašo križev pot vodi 7. R. Smlednik; v soboto, 16. 3. 2024 – celodnevno romanje za moške, očete in dečke župnij Smlednik in Trboje; v nedeljo, 17. 3., pol ure pred nedeljsko mašo v Trbojah križev pot za otroke vodita 7. in 8. R. Trboje; v nedeljo, 17. 3. 2024 – družinska maša v Smledniku ob 9. uri in v Trbojah ob 10.30; v petek, 22. 3., pol ure pred večerno mašo križev pot vodi 8. R. Smlednik; v soboto, 23. 3. – dopoldanski enodnevni oratorij za župniji Smlednik in Trboje;  na veliki četrtek, 28. 3. – predstavitev prvoobhajancev v Smledniku župnij Smlednik in Trboje pri maši velikega četrtka; na veliki petek, 29. 3. – sodelovanje pripravnikov na birmo iz župnij Smlednik in Trboje pri bogoslužju velikega petka v Smledniku.  Ob postnih nedeljah bo ob 14. uri križev pot na Kalvariji za Smlednik in Trboje (v primeru dežja je v župnijski cerkvi v Smledniku): 3. postna nedelja – 3. 3.: vodijo pevci in zakonska skupina; 4. postna nedelja – 10. 3.: vodijo birmanci in birmanke ter starši; 5. postna nedelja – 17. 3.: vodijo šolska mladina in starši; 6. postna nedelja – 24. 3. – na to nedeljo v cerkvi: vodita Karitas in skupina za dušo  in na ta dan je spoved pred veliko nočjo ob 17. uri. Na veliki petek ob 15. uri na Kalvariji križev pot vodi skupnost Barka ob pomoči ŽPS-ja; ob 15. uri imajo farani Trboj križev pot po Trbojah.

MOLITVENI NAMEN: za zdravje na duši in na telesu.

2. POSTNA NEDELJA - LETO B/II 25. 2. 2024Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj Smlednik - 9: + Jernej Mohorič Trboje – 10.30: + Alojz Čebašek Kalvarija – 14: pobožnost križevega pota – bralci Božje besede in liturgični sodelavciSmlednik - 6.30: rožni venec Smlednik – 8.30: rožni venec Trboje – 10: križev pot  
PONEDELJEK 26. 2. 2024Smlednik - 18: + Marijana Bonča; (+ Andrej Bonča, dar. Luka z družino)Smlednik in Trboje: verouk Smlednik – 18.30: krajše češčenje Najsvetejšega
TOREK 27. 2. 2024Smlednik - 18: ++ Feliks in Veronika Žebovec; (+ Štefanija Vrbek, dar. Oblakovi) Smlednik – 18.30: krajše češčenje NajsvetejšegaSmlednik in Trboje: verouk Smlednik - 17.30: rožni venec
SREDA 28. 2. 2024Smlednik – 7: + Štefka VrbekSmlednik - 6.30: rožni venec  
ČETRTEK 29. 2. 2024 Prestopni danTrboje – 17.30: križev pot Trboje – 18: ++ mama Ivanka in Janez Stare; (+ Anton Rozman, dar. družina Rozman, Bukovica)Trboje: obisk bolnikov Trboje – 16: uradne ure Trboje: verouk
PETEK 1. 3. 2024Smlednik - 18: + Miha Hanžič, obl.; (+ Janez Hočevar, dar. Rupnikovi) po maši: mednarodno ekumenski gibanje SMDSmlednik – 17: spoved, rožni venecin križev pot  
SOBOTA 2. 3. 2024  Smlednik - 17.30: rožni venec Smlednik - 18: ++ starši Alojzij in Danica Mali Smlednik: mladinsko srečanje za Smlednik in TrbojeS. - 9: čiščenje: Smlednik 61 do konca (1/2) čiščenje Trboje: Žerjavka 1 do 14  
3. POSTNA NEDELJA - LETO B/II 25. 2. 2024Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj Smlednik - 9: za blagoslov in zdrav razvoj Trboje – 10.30: + Albin Rozman, obl. Kalvarija – 14: pobožnost križevega pota – cerkveni pevci in zakonska skupinaSmlednik - 6.30: rožni venec Smlednik – 8.30: rožni venec Trboje – 10: križev pot  

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Bonifacij, škof; v torek sv. Leon Sicilski, škof; v sredo sv. Peter Damiani, škof, cerkveni učitelj; v četrtek SEDEŽ APOSTOLA PETRA,  sv. Marjeta, spokornica; v petek sv. Polikarp, škof, mučenec; v soboto sv. Valburga, redovnica, sv. Matija, apostol; v nedeljo bo 2. POSTNA NEDELJA – sv. Alojzij in Kalist, mučenca – leto B/II.

EVANGELJSKI UTRINEK! Na puščavo lahko gledam z nekoliko romantičnega zornega kota: spletni brskalnik mi o njej naniza neverjetne fotografije in moja domišljija se sprehaja po oazi, kjer mi bo Gospod spregovoril na srce (prim. Oz 2,16). Na puščavo lahko gledam z grozo. Kdor je že ostal sam sredi nje, predobro ve, da je to skrajen kraj, prosto brez olajšanja, brez zaščite, brez vode, vira življenja – in torej prej ali slej brez življenja. Danes v puščavo sledim Jezusu, ki se tja pusti odvesti Svetemu Duhu. S tem dobi moja puščava nov pomen: predstavlja dejstvo, da se lahko svobodno odločim za ljubezen ali proti njej. In skušnjava je s tega zornega kota glasnica temelja človekovega dostojanstva – svobodne volje.  (Magnificat 2/2024, 247-248).

Od ponedeljka, 19. 2. 2024, do petka, 23. 2. 2024, potekajo šolske in veroučne počitnice. Družine veroučencev in veroučenk doma poskrbite za redno osebno in družinsko molitev ter za obisk nedeljske maše. Župnik je na romanju (Nettuno, Rim, Vatikan), zato se v nujnih primerih obrnite na sosednje župnike, maševal bo po namenih v oklepajih. Odhod za romarje je v ponedeljek ob 6. uri izpred župnišča v Smledniku. Romarji si uredite zdravstveno zavarovanje za romanje, udobno pohodno obutev, obleko primerno letnemu času, hrano za ponedeljek (ostale dneve imamo zajtrk in večerjo), denar za spominke. V Smledniku in Trbojah bo maševal duhovnik Peter iz Preske. Bodimo povezani v molitvi.

V torek, 20. 2. 2024, je po večerni maši v Smledniku srečanje skupine »Pogovor za dušo« v prostorih Karitas. Lepo vabljeni.

V četrtek, 22. 2. 2024, se ob 17.30 v Trbojah prične pobožnost križevega pota, ob 18. uri pa sv. maša.

V petek, 23. 2. 2024, se eno uro pred večerno sv. mašo v Smledniku prične najprej molitev rožnega venca (17. - 17.30 ure), potem pa sledi pobožnost križevega pota (17.30 - 18. ure). Ob 18. uri pa se prične sveta maša. Post nas vabi k poglobljeni in predani molitvi.

V soboto, 24. 2. 2024: ČIŠČENJE IN KRAŠANJE v Smledniku – 9. uri: Smlednik 31 do 60 (2/2).  V Trbojah k čiščenju in krašenju cerkve povabljene hišne številke Trboje od 121 do konca. Na ta dan bo tradicionalna sv. maša ob 17. uri v Valburgi na god sv. Valburge, zavetnice te cerkve.

V nedeljo, 25. 2. 2024, sosv. maše ob 7. in 9. v Smledniku ter ob 10.30 uri v Trbojah. Pol ure pred mašo v Trbojah otroci in družine povabljene k pobožnosti križevega pota, ki ga bodo vodili starši in otroci 3. R.Ob 14. uri bo križev pot na Kalvariji, ki ga vodijo bralci in bralke Božje besede ter liturgični sodelavci in sodelavke. K molitvi vabimo župljane in župljanke župnij Smlednik in Trboje. Lepo vabljeni.

V Trbojah poteka akcija zbiranja darov za vgradnjo vitražev v prezbiteriju župnijske cerkve. En vitraž bo predstavljal škofa Antona Vovka, drugi vitraž pa skrivnost Marijinega vnebovzetja. V cerkvi bosta skici obeh vitražev, ki se bosta odkrivali in prikazovala nabrana sredstva. Razdeljeni bosta na okvirčke. Dar za posamezni okvirček bo 20,00 €. Veseli bomo vsakega daru po vaših zmožnostih. Več informacij bo v prihodnih oznanilih. Sedaj imamo pokritih 47 okvirčkov in pol (od 300). Bog povrni.

V soboto, 16. 3. 2024, bo romanje za moške, može in dečke iz župnij Smlednik in Trboje. Odhod bo ob 8. uri izpred cerkve sv. Urha v Smledniku (15 minut prej bomo pobrali tudi v Trbojah). Gremo v Rajhenburg (Brestanica), kjer bo maša. Sledi kosilo v gostišču Pečnik, ogled Gen I učne sobe v Krškem in malo čez 16. uro romanje končamo v hiši vina Lojza Kerina (ogled vinogradov, degustacija vin in malica). Gospodar nam bo poleg vina in hrane “postregel” tudi z lepim osebnim pričevanjem. Prijave že sprejemam. Lepo bi bilo, da bi bil do konca februarja avtobus poln, da lahko potrdim rezervacije. Do sedaj je 14 prijavljenih. Dar za romanje je 48,00 € (če je vsaj 26 ljudi). oz. 53,00 € (če je vsaj 42 ljudi). V dar je vključen prevoz, kosilo in degustacija vin z malice.

KRONIKA: V petek, 2. 2. 2024, smo na praznik Svečnica v Smedniku in Trbojah blagoslovili namenske sveče s podobami obeh zavetnikov župnijskih cerkva. V soboto, 3. 2. 2024, na god sv. Blaža, smo tako v Smledniku kot Trbojah poleg blagoslova sv. Blaža zopet bolezni v grli in zopet vsakega drugega zla delili tudi blagoslovljene zeliščne bombone. V ponedeljek, 12. 2. 2024, je bilo po večerni maši v župnišču v Smledniku srečanje ŽPS Smlednik + 3 predstavniki župnije Trboje. Pogovarjali smo se o vplivu bogoslužja na življenje vernika. Spoznali smo, da je potrebno, da se bogoslužje razlaga staršem, ker so oni prvi kateheti svojih otrok. V Smledniku se pri družinskih mašah razlaga sv. maša, v Trbojah pa različne službe za življenje župnije.

Na vsa pričevanje bomo vedno povabili vse ljudi dobre volje. Postni čas je predstavljen v oznanilih. Postni križ, ki stoji v Smledniku pred daritveno mizo, je obnovil restavrator Ljubo Zidar. Spletna stran župnije Smlednik se prenavlja in bo kmalu obnovljena ter v novi »preobleki«. 2. oz. 16. marca (dekanija Šenčur) med 9. in 13. uri v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani bo potekalo srečanje članov ŽPS in drugih pastoralnih sodelavcev z naslovom Moje poslanstvo v župniji. Srečanje bo praktične narave, zato po krajšem predavanju sledijo dveurne delavnice, namenjene vsem pastoralnim delavcem. Izberete lahko enega izmed poslanstev, ki ga opravljate: pevci, kateheti, zakristani, izredni delivci obhajila, gospodarski svet, bralci, krasilke, Karitas in Young Caritas.

Obvezne so prijave do srede do 10. ure pred izbranim terminom. Lahko se prijavite sami na e-naslov urad.za.laike.lj@rkc.si. Pri tem navedete ime župnije, termin na katerega se prijavljate in delavnico, katere se želite udeležite. Lahko se prijavite tudi v župniji (Marta Hočevar za župnijo Smlednik, Janko Stare za župnijo Trboje). Če ne utegnete na termin, ki je planiran za vašo dekanijo, vabljeni na preostalega.

V Smlednik je bil zadnji misijon 2016, v Trbojah verjetno še dodatnih 10 let nazaj. Ker se 2026 praznuje 350 let župnije Smlednik, je to treba izkoristit tudi za temeljito duhovna obnova, kot je sveti misijon (potekal bo v obeh župnijah). Leta 2025 je tudi sveto leto, ki nas tudi vabi v duhovno globino. Priprava tako na sveto leto kot na sveti misijon je dolgoročna, zato se moramo o tem že pogovarjati. Od ponedeljka, 12. 2. 2024, do petka, 16. 2. 2024, je zidar in malar Hasan v sobi in kopalnici za goste ter v prostoru za hranjenje stvari nadaljeval s pripravo sten za beljenje in nato izvedel beljenje sob. Sedaj čaka, da keramičar Jaka Mišmaš položi talno in stensko keramiko, da bo on potem zaključi z beljenjem. V učilnici je na plano udarila vsebina greznice.

Morali smo razbiti jašek, da smo odmašili cev, in razbiti jašek je sedaj g. Hasan na novo vlil. V sosednjih sobah pa je pečarstvo Megamik na novo preložilo dve kaminske peči in ju obložil s šamotom. Uredil je tudi dotok zraka od zunaj ter speljal dim v tuljavo dimnika. Ko sva z mojstrom Boštjanom na podstrešju iskala vratca za dimnike. Šel sem okoli dimnika, pri tem pa pozabil, da ne moreš priti okoli njega, ker to pot prekine stopnišče na podstrešje. Padel sem, vendar sem se ujel. V tedniku Družina št. 7 (18. 2. 2024) se na strani 24 nahaja članek z naslovom PRESKA, SMLEDNIK – Taizejsko srečanje v župniji in na strani 26 je članek z naslovom SMLEDNIK – Nastop ukrajinskega zbora.

POSTNI ČAS V ŽUPNIJAH SMLEDNIK IN TRBOJE:  v petek, 1. 3., pol ure pred večerno mašo križev pot vodi 5. R. Smlednik in po večerni maši bo v cerkvi sv. Urha Svetovni molitveni dan za edinost; v nedeljo, 3. 3., pol ure pred nedeljsko mašo v Trbojah križev pot za otroke vodi 6. R. Trboje; v petek, 8. 3. – v cerkvi sv. Urha v Smledniku ob 17.30 križev pot za otroke in starše 3. R. župnije Smlednik; v petek, 8. 3. 2024, po večerni sv. maši v Smledniku – priprava na sv. birmo za pripravnike in starše iz Smlednika in Trboj (srečanje z Markom Čižmanom – kateheza o sv. krstu); v soboto, 9. 3. – dopoldansko dekanijsko srečanje Župnijskih Karitasov v Velesovem; 4. postna nedelja – 10. 3.: pri mašah v Smledniku ob 9. uri in v Trbojah ob 10.30 pričevanje zakonskega para Nadje in Bojana Mehle; v petek, 15. 3., pol ure pred večerno mašo križev pot vodi 7. R. Smlednik; v soboto, 16. 3. 2024 – celodnevno romanje za moške, očete in dečke župnij Smlednik in Trboje; v nedeljo, 17. 3., pol ure pred nedeljsko mašo v Trbojah križev pot za otroke vodita 7. in 8. R. Trboje; v nedeljo, 17. 3. 2024 – družinska maša v Smledniku ob 9. uri in v Trbojah ob 10.30; v petek, 22. 3., pol ure pred večerno mašo križev pot vodi 8. R. Smlednik; v soboto, 23. 3. – dopoldanski enodnevni oratorij za župniji Smlednik in Trboje;  na veliki četrtek, 28. 3. – predstavitev prvoobhajancev v Smledniku župnij Smlednik in Trboje pri maši velikega četrtka; na veliki petek, 29. 3. – sodelovanje pripravnikov na birmo iz župnij Smlednik in Trboje pri bogoslužju velikega petka v Smledniku. Ob postnih nedeljah bo ob 14. uri križev pot na Kalvariji za Smlednik in Trboje (v primeru dežja je v župnijski cerkvi v Smledniku): 3. postna nedelja – 3. 3.: vodijo pevci in zakonska skupina; 4. postna nedelja – 10. 3.: vodijo birmanci in birmanke ter starši; 5. postna nedelja – 17. 3.: vodijo šolska mladina in starši; 6. postna nedelja – 24. 3. – na to nedeljo v cerkvi: vodita Karitas in skupina za dušo  in na ta dan je spoved pred veliko nočjo ob 17. uri. Na veliki petek ob 15. uri na Kalvariji križev pot vodi skupnost Barka ob pomoči ŽPS-ja; ob 15. uri imajo farani Trboj križev pot po Trbojah.

MOLITVENI NAMEN: za milost duhovne prenove v postnem času.

1. POSTNA NEDELJA - LETO B/II 18. 2. 2024Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj Smlednik – 9: družinska maša, blagoslov križevega pota Smlednik - 9: + Barbara Bergelj, obl.; (++ starši Rozman, Dragočajna) Trboje – 10.30: ++ starši Jenko Kalvarija – 14: pobožnost križevega pota – vodi ŽPSSmlednik - 6.30: rožni venec Smlednik – 8.30: rožni venec Smlednik – 9: postni govor Trboje – 10: križev pot Trboje - 10.30: družinska maša in postni govor 11.30: krst
PONEDELJEK 19. 2. 2024Smlednik - 18: + Mirko Novak, dar. sin Igor; (+ Andrej Bonča, dar. Luka z družino)Smlednik - 17.30: rožni venec romanje: hiša mučeništva sv. Marije Goretti, Le Ferriere
TOREK 20. 2. 2024Smlednik - 18: ++ Kristina in Franc Gantar; (+ Štefanija Vrbek, dar. sosed Miro) romanje: kapela odpuščanja, svetišče Marije Goretti, sv. PavelSmlednik - 17.30: rožni venec Smlednik -18.30: Pogovor za dušo
SREDA 21. 2. 2024Smlednik – 7: za rajne po namenu očenašev iz Smlednika in Trboj; (+ Janez Hočevar, dar. Rupnikovi)Smlednik - 6.30: rožni venec romanje: cerkev Marije Snežne in okolica
ČETRTEK 22. 2. 2024Trboje – 17.30: križev pot Trboje – 18: + Andreja Osel; (+ Irma Pirc)romanje: Vatikan in sv. Peter
PETEK 23. 2. 2024Smlednik - 18: + Anton Oblak, obl.; (za rajne po namenu očenašev iz Smlednika in Trboj)Smlednik – 17: rožni venecin križev pot romanje: Kalistove katakombe
SOBOTA 24. 2. 2024  Valburga – 17: za sosesko na god zavetnice Smlednik - 17.30: rožni venec Smlednik - 18: + Mirko DebeljakS. - 9: čiščenje: Smlednik 31 do 60 (2/2) čiščenje Trboje: Trboje 121 do konca  
2. POSTNA NEDELJA - LETO B/II 25. 2. 2024Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj Smlednik - 9: + Jernej Mohorič Trboje – 10.30: + Alojz Čebašek Kalvarija – 14: pobožnost križevega pota – bralci Božje besede in liturgični sodelavciSmlednik - 6.30: rožni venec Smlednik – 8.30: rožni venec Trboje – 10: križev pot  

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Evlalija, mučenka; v torek sv. Kristina, vdova; v sredo sv. Valentin (Zdravko), mučenec - PEPELNICA; v četrtek sv. Klavdij, redovnik; v petek sv. Julijana, mučenka; v soboto sedem sv. ustanoviteljev servitov, sv. Aleš, spokornik; v nedeljo bo 1. POSTNA NEDELJA – sv. Heladij, škof – leto B/II.

EVANGELJSKI UTRINEK! Beseda izobčenje je težka izpeljanka iz besede občestvo. Izobčenec je tisti, ki je izključen iz občestva. Da zavzamem to bolno duhovno držo, ni potrebna gobavost telesa in niti ne, da me izobčijo drugi. Zadošča v notranjih  ranah zakoreninjeni občutek, da nisem vredna sreče nekega odnosa. Bežim, se skrivam, se ne vključujem. Za ceno globoke, smrtne žalosti. Izobčeni pride k Jezusu tako preprosto … Poklekne in zgosti v pet besed vse svoje upanje. Jezusov dotik obda to gobavo življenje z odrešenjem. Cena? Kar Jezus da meni, on izgubi: odtlej »ni več mogel v mesto odkrito, ampak je bival zunaj na samotnih krajih« (Mr 1,45) – moj Odrešenik postane izobčenec zame, v mojem imenu..  (Magnificat 2/2024, 148).

V ponedeljek, 12. 2. 2024, je po večerni sv. maši v Smledniku krajše češčenje Najsvetejšega. Po tem češčenju je v župnišču srečanje ŽPS Smlednik + trije predstavniki iz župnije Trboje. Pred srečanjem povabljeni k sv. maši.

V torek, 13. 2. 2024, je po večerni sv. maši v Smledniku krajše češčenje Najsvetejšega. Na predvečer godu sv. Valentina bo tradicionalna sv. maša ob 17. uri v Zbiljah, kjer je stranski oltar posvečen sv. Valentinu.

V sredo, 14. 2. 2024, je PEPELNICA IN S TEM ZAČETEK POSTNEGA ČASA. Sv. maši sta ob 17. v Trbojah in ob 18. uri v Smledniku. Je dan strogega  posta, ki je v službi resničnega veselja in življenja. Svojo minljivost postavimo na Božjo večnost in svojo grešnost na Božjo svetost. Poklicani smo, da z molitvijo, postom in dobrimi deli poglobimo svoj odnos z Bogom in z bližnjimi. Vstopna stran - Slovenska karitas. Slovenska Karitas že vrsto let vodi akcijo 40 dni brez alkohola. Za mlade: Katoliška mladina- mladinska organizacija (katoliskamladina.si). Za vse – deli Jezusa: Prva stran - Zavod za pastoralno dejavnost Pridi.com. »Hodi za menoj!« Postna akcija Prisluhni Besedi - »Hodi za menoj!« Postna akcija Prisluhni Besedi - Svetopisemska družba Slovenije (svetopismo.si). Za zakonce: Iskreni.net | Zavod Iskreni. Za vsa: Aleteia.si - Klik do navdiha in Aleteia Slovenija - Domov | Facebook.

V četrtek, 15. 2. 2024, so ob 16. uri uradne ure, ob 17.30 se v cerkvi v Trbojah prične pobožnost križevega pota, ob 18. uri pa sveta maša.

V petek, 16. 2. 2024, se eno uro pred večerno sv. mašo v Smledniku prične najprej molitev rožnega venca (17. - 17.30 ure), potem pa sledi pobožnost križevega pota (17.30 - 18. ure). Ob 18. uri pa se prične sveta maša. Post nas vabi k poglobljeni in predani molitvi.

V soboto, 17. 2. 2024: ČIŠČENJE IN KRAŠANJE v Smledniku – 9. uri: Smlednik 31 do 60 (1/2).  V Trbojah k čiščenju in krašenju cerkve povabljene hišne številke Trboje od 111 do 120. Ob 20. uri bo v župnijski cerkvi v Preski druga skupna taizejska molitev župnij Preska in Smlednik. Povabljeni vsi, ki vam je tak način molitve všeč, povabljeni vsi, ki ste gostili taizejske romarje in povabljeni vsi ljudje dobre volje. Z mladimi iz župnij Smlednik in Trboje se bomo udeležili te molitve, ter se po njej srečali z mladimi iz Preske.

V nedeljo, 18. 2. 2024, sosv. maše ob 7. in 9. v Smledniku ter ob 10.30 uri v Trbojah. Pri maši ob 9. uri v Smledniku poteka tradicionalna družinska maša za vse veroučence in veroučenke ter njihove družine ter za vse ostale. Pri tej maši bomo tudi blagoslovili obnovljen križev pot, ki ga bo imel kapucinski pater Joško Smukavec. Imel bo tudi postni nagovor. Pri maši ob 10.30 v Trbojah poteka družinska maša, križev pot za vse otroke pa se prične ob 10. uri.Pater Joško bo med mašo imel tudi postni nagovor. Po maši je v Trbojah krst.Ob 14. uri bo križev pot na Kalvariji, ki ga vodijo člani in članice ŽPS-ja. K molitvi vabimo župljane in župljanke župnij Smlednik in Trboje. Lepo vabljeni.

V Trbojah poteka akcija zbiranja darov za vgradnjo vitražev v prezbiteriju župnijske cerkve. En vitraž bo predstavljal škofa Antona Vovka, drugi vitraž pa skrivnost Marijinega vnebovzetja. V cerkvi bosta skici obeh vitražev, ki se bosta odkrivali in prikazovala nabrana sredstva. Razdeljeni bosta na okvirčke. Dar za posamezni okvirček bo 20,00 €. Veseli bomo vsakega daru po vaših zmožnostih. Več informacij bo v prihodnih oznanilih. Sedaj imamo pokritih 18 okvirčkov in pol. Bog povrni.

Od 19. do 23. 2. 2024 2023 poteka petdevno romanje v Nettuno, Vatikan in Rim. Spali bomo v Sloveniku ter se po Rimu in Vatikanu vozili s podzemno železnico. Prva dneva tega romanja bomo preživeli v kraju La Fierrare, kjer se je zgodil umor sv. Marije Goretti in tu tudi obhajali sv. mašo. V torek dopoldne bo maša v kapeli odpuščanja, kasneje pa bomo obiskali svetišče sv. Marije Goretti. Popoldne istega dne pa smo že v Rimu, kjer si bomo ogledali cerkev Pavel zunaj obzidja. V sredo ob 10. uri mašujemo pri Mariji Snežni. V četrtek mašujemo v Vatikanu. To je ravno praznik sedeža svetega Petra, tako da bo cerkev še posebej okrašena. In potem zjutraj ogled bazilike in vse tam okoli. V petek mašujemo v katakombah. Šli bomo s kombijem. Sami si uredite zdravstveno zavarovanje in hrano za prvi dan. Dar je 300 €. Prijavilo se je 8 oseb.

V soboto, 16. 3. 2024, bo romanje za moške, može in dečke iz župnij Smlednik in Trboje. Odhod bo ob 8. uri izpred cerkve sv. Urha v Smledniku (15 minut prej bomo pobrali tudi v Trbojah). Gremo v Rajhenburg (Brestanica), kjer bo maša. Sledi kosilo v gostišču Pečnik, ogled Gen I učne sobe v Krškem in malo čez 16. uro romanje končamo v hiši vina Lojza Kerina (ogled vinogradov, degustacija vin in malica). Gospodar nam bo poleg vina in hrane “postregel” tudi z lepim osebnim pričevanjem. Prijave že sprejemam. Lepo bi bilo, da bi bil do konca februarja avtobus poln, da lahko potrdim rezervacije. Dar za romanje sporočim v naslednih oznanilih.

KRONIKA: V nedeljo, 4. 2. 2024, je bila pri nedeljskih mašah v Smedniku in Trbojah namenska nabirka za vzdrževalna dela v župnišču in cerkvi v Smledniku in Trbojah. V Smledniku ste za cerkev in župnišče Smlednik zbrali 620,00 €, v Trbojah pa za cerkev in župnišče Trboje zbrali 500,00 €. Gospodar življenje k sebi v župniji Smlednik poklical Terezijo Rous, roj. Kreslin. Gospod Bog, daj ji večni pokoj in večna luč naj ji sveti. Naj počiva v miru. Amen. Gospodar življenje k sebi v župniji Trboje poklical Heleno Elzo Oblak, roj. Osojnik. Gospod Bog, daj ji večni pokoj in večna luč naj ji sveti. Naj počiva v miru. Amen. Od ponedeljka, 5. 2. 2024, do sobote, 6. 2. 2024, je zidar in malar Hasan v sobi in kopalnici za goste ter v prostoru za hranjenje stvari vlil nove estrihe ter pripravil stene za beljenje (odstranil iz sten slab omet, položil mrežico ter izravnalni omet). Luka Bonča je pred tem položil novo električno inštalacijo. V tedniku Družina št. 6 (11. 2. 2024) se na strani 24 nahaja članek z naslovom SMLEDNIK – Dekanijski nogometni turnir.

POSTNI ČAS V ŽUPNIJAH SMLEDNIK IN TRBOJE:  v petek, 1. 3., po večerni maši bo v cerkvi sv. Urha Svetovni molitveni dan za edinost; v petek, 8. 3. – v cerkvi sv. Urha v Smledniku ob 17.30 križev pot za otroke in starše 3. R. župnije Smlednik; v petek, 8. 3. 2024, po večerni sv. maši v Smledniku – priprava na sv. birmo za pripravnike in starše iz Smlednika in Trboj (srečanje z Markom Čižmanom – kateheza o sv. krstu); v soboto, 9. 3. – dopoldansko dekanijsko srečanje Župnijskih Karitasov v Velesovem; 4. postna nedelja – 10. 3.: pri mašah v Smledniku ob 9. uri in v Trbojah ob 10.30 pričevanje zakonskega para Nadje in Bojana Mehle; v soboto, 16. 3. 2024 – celodnevno romanje za moške, očete in dečke; v nedeljo, 17. 3. 2024 – družinska maša v Smledniku ob 9. uri in v Trbojah ob 10.30; v soboto, 23. 3. – dopoldanski enodnevni oratorij za župniji Smlednik in Trboje;  na veliki četrtek, 28. 3. – predstavitev prvoobhajancev v Smledniku župnij Smlednik in Trboje pri maši velikega četrtka; na veliki petek, 29. 3. – sodelovanje pripravnikov na birmo iz župnij Smlednik in Trboje pri bogoslužju velikega petka v Smledniku.  Ob postnih nedeljah bo ob 14. uri križev pot na Kalvariji za Smlednik in Trboje (v primeru dežja je v župnijski cerkvi v Smledniku): 2. postna - 25. 2. 2024:  vodijo bralci Božje besede in drugi liturgični sodelavci;  3. postna nedelja – 3. 3.: vodijo pevci in zakonska skupina; 4. postna nedelja – 10. 3.: vodijo birmanci in birmanke ter starši; 5. postna nedelja – 17. 3.: vodijo šolska mladina in starši; 6. postna nedelja – 24. 3. – na to nedeljo v cerkvi: vodita Karitas in skupina za dušo  in na ta dan je spoved pred veliko nočjo ob 17. uri. Na veliki petek ob 15. uri na Kalvariji križev pot vodi skupnost Barka ob pomoči ŽPS-ja; ob 15. uri imajo farani Trboj križev pot po Trbojah.

MOLITVENI NAMEN: za zdravje na duši in na telesu.

6. NAVADNA NEDELJA - LETO B/II 11. 2. 2024SVETOVNI DAN BOLNIKOV Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj Smlednik - 9: + Franc Zor Trboje – 10.30: ++ Jožefa in Anton Miklavčič, obl.Smlednik - 6.30: rožni venec Smlednik – 8.30: rožni venec   Trboje – 10: rožni venec
PONEDELJEK 12. 2. 2024  Smlednik - 17.30: rožni venec Smlednik - 18: + Marija Rosulnik, obl. Smlednik – 18.30: krajše češčenje NajsvetejšegaSmlednik in Trboje: verouk Smlednik - 18.40: ŽPS + 3 predstavniki iz Trboj
TOREK 13. 2. 2024Zbilje - 17: sv. maša za sosesko (sv. Valentin) Smlednik - 18: + Jakob JarcSmlednik in Trboje: verouk Smlednik - 17.30: rožni venec
SREDA 14. 2. 2024Trboje – 17: ++ starši Kapuvec Smlednik – 18: + Milena Tavčar, 7. danTrboje – 16.30: rožni venec Smlednik - 17.30: rožni venec Smlednik: verouk Smlednik
ČETRTEK 15. 2. 2024Trboje – 17.30: križev pot Trboje – 18: ++ starši SajovicTrboje – 16: uradne ure Trboje: verouk
PETEK 16. 2. 2024Trboje – 17: + Helena Elza Oblak, 7. dan Smlednik - 18: ++ Julijana in Jernej Mohorič; (+ Berta Šetina, dar. Draga Jenko)Trboje – 16.30: rožni venec Smlednik – 17: rožni venecin križev pot
SOBOTA 17. 2. 2024  Smlednik - 17.30: rožni venec Smlednik - 18: ++ Janez in Marjan Govekar; (+ Miroslav Lazar)S. - 9: čiščenje: Smlednik 31 do 60 (1/2) čiščenje Trboje: Trboje 111 do 120 Preska – 20: taizejska molitev
1. POSTNA NEDELJA - LETO B/II 18. 2. 2024Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj Smlednik – 9: družinska maša, blagoslov križevega pota Smlednik - 9: + Barbara Bergelj, obl.; (++ starši Rozman, Dragočajna) Trboje – 10.30: ++ starši Jenko Kalvarija – 14: pobožnost križevega pota – vodi ŽPSSmlednik - 6.30: rožni venec Smlednik – 8.30: rožni venec Smlednik – 9: postni govor Trboje – 10: križev pot Trboje - 10.30: družinska maša in postni govor 11.30: krst

GODOVI MED TEDNOM: v ponedeljek sv. Agata, devica, mučenka; v torek sv. Pavel Miki in tovariši, mučenci; v sredo sv. Julijana, vdova; v četrtek sv. Hieronim, redovnik – Slovenski kulturni dan, d. p. d.; v petek sv. Apolonija (Polona), mučenka; v soboto sv. Sholastika, redovnica; v nedeljo bo 6. NEDELJA MED LETOM – Lurška Božja Mati – svetovni dan bolnikov – leto B/II.

EVANGELJSKI UTRINEK! To jutro ravnajo učenci prav po detektivsko. Navsezgodaj, še pred svitom, so na sledi Učitelju. Iz ljubezni? Radovednosti? Navdušenja nad tem, da vse mesto strmi nad njim? So vedeli, da motijo Boga pri molitvi? »Vsi te iščejo. (Ti pa tukaj zapravljaš čas!)« Jezus Učitelj, na sledi tvoji jutranji molitvi sem priča Sinovemu srečanju od srca do srca z Očetom. Iz prizora razbiram vrstni red: Na prvem mestu ni poslanstvo. Najprej sem hči, ljubljen(k)a. To je moja identiteta in moj Oče hrepeni, da bi najdragocenejše trenutke dneva namenila najinemu srečanju. Zakaj s tako lahkoto popustim sovražniku, da me spelje na led malikovanja skrbi in opravil? »Moli in delaj.« V tem vrstnem redu (Magnificat 2/2024, 75-76).

V ponedeljek, 5. 2. 2024, je po večerni sv. maši v Smledniku krajše češčenje Najsvetejšega. Po maši in češčenju v župnišču v Smledniku sledi srečanje na pripravo za SMD.

V torek, 6. 2. 2024, je po večerni sv. maši v Smledniku krajše češčenje Najsvetejšega. Po večerni maši in češčenju je Srečanje Župnijske Karitas. Vabimo nove članice.

V sredo, 7. 2. 2024, sveta maša v cerkvi sv. Urha v Smledniku ne bo ob 7. uri, ampak bo ob 10. uri, ker bodo pri tej sveti maši so-maševali tudi dekanijski duhovniki, ker župnija Smlednik gostuje dekanijsko konferenco. Lepo povabljeni k sveti maši.

V četrtek, 8. 2. 2024, je Slovenski kulturni dan in dela prost dan. Praznični maši sta v Smledniku ob 9. in v Trbojah ob 10.30 uri. Pri obeh mašah tako v Smledniku kot Trbojah bomo molili za domovino in zapeli državno himno. Na ta dan v Trbojah ni veroučnih katehez. KUD SMLEDNIK vabi na večer odprtega mikrofona branja poezije ob slovenskem kulturnem prazniku ob 19. uri v dvorani KD Smlednik. Na odru dvorane Kulturnega doma Smlednik nas bo pričakal prižgan mikrofon, ki bo slehernemu ponudil priložnost, da prebere košček poezije, ki ga v tem času (ali pa življenju nasploh) nagovarja, morda kdo s publiko podeli celo svojo avtorsko stvaritev. Vljudno torej vabljeni k prisostvovanju in sooblikovanju večera kulturnega praznika!

V soboto, 10. 2. 2024: ČIŠČENJE IN KRAŠANJE v Smledniku – 9. uri: Smlednik 1 do 30 (1/2).  V Trbojah k čiščenju in krašenju cerkve povabljene hišne številke Trboje od 101 do 110.

V nedeljo, 11. 2. 2024, sosv. maše ob 7. in 9. v Smledniku ter ob 10.30 uri v Trbojah. Ker je svetovni dan bolnikov, bomo po vseh mašah tako v Smledniku kot Trbojah delili sv. bolniško maziljenje. Pri maši v Trbojah poteka namenska nabirka za vzdrževalna dela v cerkvi in župnišču.

Bogoslužje združuje dvajset stoletij kulturne zgodovine krščanstva. Liturgični tečaj po zoomu želi biti uvod v osnove bogoslužja. Vabljeni vsi, ki želite vedeti več o bogoslužju, obredih in svetih znamenjih, posebno pa nosilce bogoslužnega življenja v župnijah: bralci, pevci, zakristani itd. Vsebina: Prvi del: 1. februar 2024, od 19.00-21.00 Kaj je bogoslužje? Posebnost krščanskega bogoslužja; svetopisemsko ozadje; liturgične službe;  bogoslužno petje; bogoslužne oblike. Drugi del: 8. februar 2024, od 19.00-21.00 Besedila, obredi in pravila ob primeru svete maše; bogoslužje kot čas srečanja Boga s človekom; sveta znamenja in simboli ob primeru evharističnega dela svete maše. Tretji del: 22. februar 2024, od 19.00-21.00 Simbolika cerkvenega poslopja, cerkvena skupnost in cerkveno poslopje; pomembni kraji dogajanja v bogoslužnem prostoru. Četrti del: 29. februar 2024, od 19.00-21.00 Bogoslužno leto, Cerkveno leto in prazniki, predvsem postni in velikonočni čas; liturgične barve.

Tečaja se lahko udeležite po Zoomu; povezava: https://us06web.zoom.us/j/89825757957pwd=Tk5RaWNKVzJLVVdVY21sMmRkbUFodz09 Meeting-ID: 898 2575 7957. Code: 979856. Udeležba je brezplačna. Tečaja se lahko udeležite brez prijave. Smisleno je, da se udeležite vseh večerov, lahko pa obiščete tudi samo posamezno predavanje. Predavatelj: mag. Klaus Einspieler, voditelj strokovnega mesta za Sveto pismo in liturgijo krške škofije.

54. katehetski simpozij z naslovom Človekova identiteta, sodobna družba in kateheza bo potekal v spletni obliki 5. – 7. 2. 2024 (od 19. do 21.30 ure). Predavatelja sta dr. Janez Vodičar in dr. Matjaž Celarec. Katehetski simpozij se bo sklenil s katehetskimi dnevi v soboto, 10. 2. 2024, po posameznih škofijah. Več informacij na sku@rkc.si; 031/312-110.

V Trbojah poteka akcija zbiranja darov za vgradnjo vitražev v prezbiteriju župnijske cerkve. En vitraž bo predstavljal škofa Antona Vovka, drugi vitraž pa skrivnost Marijinega vnebovzetja. V cerkvi bosta skici obeh vitražev, ki se bosta odkrivali in prikazovala nabrana sredstva. Razdeljeni bosta na okvirčke. Dar za posamezni okvirček bo 20,00 €. Veseli bomo vsakega daru po vaših zmožnostih. Več informacij bo v prihodnih oznanilih. Prišel je prvi dar, ki pokrije 10 okvirčkov. Bog povrni.

V tednu od 19. februarja 2023 potekajo zimske počitnice. Župnik bo organiziral petdevno romanje v Nettuno, Vatikan in Rim. To bo od 19. 2. 2023 do 23. 2. 2023. Spali bomo v Sloveniku in se po Rimu in Vatikanu vozili s podzemno železnico. Prva dneva tega romanja bomo preživeli v Nettunu pri sv. Mariji Goretti. V torek popoldne si ogledamo Pavla zunaj obzidja. V sredo ob 10. uri mašujemo pri Mariji Snežni in potem vas peljem tam okrog. V četrtek mašujemo v Vatikanu. To je ravno praznik sedeža svetega Petra, tako da bo cerkev še posebej okrašena. In potem zjutraj ogled bazilike in vse tam okoli. V petek mašujemo v katakombah. Šli bomo s kombijem, zato se čimprej prijavite. Dodatne informacije še pridejo, prijave že pobiram. Vabimo tudi člane mladinske skupine. Prosim, da se prijavite čimprej, ker je potem potrebno poiskati prenočišče v Nettunu in ga rezervirati. Dar je 300 €. Do sedaj 8 prijavljenih. Rok za prijave je 4. 2. 2024. Lepo vabljeni.

KRONIKA: V petek, 26. 1. 2024, je po večerni maši v Kulturnem domu v Smledniku potekalo drugo srečanje za pripravnike na sv. birmo in starše iz župnij Smlednik in Trboje. Povabljeni so bili tudi bralci Božje besede iz dekanije Šenčur.Vseh skupaj je bilo v dvorani okoli 80 oseb. Srečanje je vodil g. Janez Jeromen, župnik iz Velikega Gabra. Kristjan je tisti, ki veruje v Jezusa in ki Jezusu tudi zaupa. Predstavil nam je projekt branja Svetega pisma, ki se imenuje Ecclesia.V soboto, 27. 1. 2024, je od 10. do 12. ure v Kulturnem domu v Smledniku potekalo drugo srečanje za pripravnike na sv. prvo sveto obhajilo in starše iz župnij Smlednik in Trboje. Najprej smo se pogovarjali o evharističnih čudežih ob zgledih bl. Carla Acutisa, sv. Marije Goretti in patra Josepha Marie Varlindeja. Sledilo je pečenje hostij. Po zaključni molitvi pa smo se podružili še ob sladoledu.  Od ponedeljka, 29. 1. 2024, do srede, 31. 1. 2024, je vodovodarstvo Jenko iz Podreče napeljevalo novo vodovodno inšatalacijo v sobi in kolalnici za goste ter v prostoru za hranjenje stvari. V tedniku Družina št. 5 (4. 2. 2024) se na strani 24 nahaja članek z naslovom SMLEDNIK – Urednica Mavrice med birmanci Smlednika in Trboj.

MOLITVENI NAMEN: za zdravje na duši in na telesu.

5. NAVADNA NEDELJA - LETO B/II 4. 2. 2024Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj Smlednik - 9: ++ Ana in Franc Grabec; (po namenu) Trboje – 10.30: + Franc Aci Šink, dar. PurgarjeviSmlednik - 6.30: rožni venec Smlednik – 8.30: rožni venec Trboje – 10: rožni venec
PONEDELJEK 5. 2. 2024Smlednik - 17.30: rožni venec Smlednik - 18: + Barbara Grošičar, obl.; (+ Andrej Bonča, nečaki Jeriševi)Smlednik in Trboje: verouk Smlednik – 18.30: krajše češčenje Najsvetejšega 18.40: srečanje za SMD
TOREK 6. 2. 2024Smlednik - 17.30: rožni venec Smlednik - 18: + Ivana Debeljak; (+ Štefanija Vrbek, dar. Tina Žagar)Smlednik in Trboje: verouk Smlednik – 18.30: Župnijska Karitas Smlednik
SREDA 7. 2. 2024Smlednik – 10: po namenu očenašev iz župnij Smlednik in Trboje6.30: rožni venec Smlednik: verouk Smlednik
ČETRTEK 8. 2. 2024Slovenski kulturni dan, d. p. d. Smlednik – 9: + Nada Kožlin, dar. Majda Ferbar Trboje – 10.30: + Ivanka RozmanSmlednik – 8.30: rožni venec Trboje – 10: rožni venec Smlednik KD – 19: Prešernov mikrofon
PETEK 9. 2. 2024Hraše – 17: + Terezija Rous, 7. dan Smlednik - 18: + Angela Jeraj; (+ Janez Hočevar, dar. Mežnarjevi)Smlednik – 17.30: rožni venec
SOBOTA 10. 2. 2024Smlednik - 17.30: rožni venec Smlednik - 18: ++ Marijan in Adolf Zupančič; (+ Berta Šetina, dar. Natašini prijatelji)S. - 9: čiščenje: Smlednik 1 do 30 (2/2) S. – 10: ministrantske vaje čiščenje Trboje: Trboje 101 do 110
6. NAVADNA NEDELJA - LETO B/II 11. 2. 2024SVETOVNI DAN BOLNIKOV Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj Smlednik - 9: + Franc Zor Trboje – 10.30: ++ Jožefa in Anton Miklavčič, obl.Smlednik - 6.30: rožni venec Smlednik – 8.30: rožni venec Trboje – 10: rožni venec

GODOVI MED TEDNOM:v ponedeljek sv. Valerij, škof; v torek sv. Martina, mučenka; v sredo sv. Janez Bosko, ustanovitelj salezijancem; v četrtek sv. Brigita Irska, opatinja – prvi četrtek; v petek GOSPODOVO DAROVANJE – SVEČNICA,sv. Lovrenc, škof – prvi petek; v soboto sv. Blaž, škof, mučenec – prva sobota; v nedeljo bo 5. NEDELJA MED LETOM - sv. Oskar, škof – leto B/II.

EVANGELJSKI UTRINEK! V Kafarnaumu v Galileji smo. To je domači kraj učencev. Slišiš, učenec, učenka? Tukaj so ribiške mreže tvojega delovnega okolja in socialna omrežja tvojih odnosov. Dan počitka je, občestvo se sreča pri bogoslužju in strmi nad tem, kar ga Jezus uči. Postatti učenec, to je prvi korak tistega, ki se je odločil hoditi za Jezusom. Ne glede na osebne okoliščine, kot je recimo izbrani življenjski stan (prim. 1 Kor 7,34). Oče od mene želi, da poslušam in doumem in zaživim Besedo. Male sive celice niso dovolj, to učenčevstvo se dogaja globoko v človeku. Nečisti duh se človekove pripravljenosti na to držo tako boji, da je pripravljen priti celo k maši … Postani torej Jezusov odličnjak! (Magnificat 1/2024, 353-354).

V ponedeljek, 29. 1. 2024, je po večerni sv. maši v Smledniku krajše češčenje Najsvetejšega. Po večerni maši in češčenju je v župnišču Smlednik srečanje ključarjev župnij Smlednik in Trboje.

V torek, 30. 1. 2024, je po večerni sv. maši v Smledniku krajše češčenje Najsvetejšega.

V sredo, 31. 1. 2024:Sv. Janez Bosko (1815–1888) je ustanovitelj redovne družine salezijancev in soustanovitelj Hčera Marije Pomočnice. Bil je velik vzgojitelj, apostol zapuščene mladine in pospeševalec duhovniških poklicev. Umrl je 31. januarja leta 1888 v Turinu v Italiji.

V četrtek, 1. 2. 2024, so ob 16.00 uradne ure, ob 17.30 se v cerkvi v Trbojah prične molitev rožnega venca in priložnost za sv. spoved, ob 18.00 pa sveta maša. Dopoldne po župniji Trboje obiskujem bolne, onemogle in ostarele. Če želite, da koga še obiščem, mi sporočite.

V petek, 2. 2. 2023, je praznik GOSPODOVEGA DAROVANJA OZ. SVEČNICA. Praznični maši sta v Trbojah ob 17.00 in v Smledniku ob 18.00.  Pri obeh mašah v Trbojah kot v Smledniku bo nabirka za razsvetljavo. Obe maši tako v Trbojah kot v Smledniku se končata z litanijami Srcu Jezusovemu in z blagoslovom z Najsvetejšega, ker je prvi petek. Na voljo bodo tudi blagoslovljene sveče, ki jih lahko nesete na grobove ali pa doma uporabljate pri molitvah. Zraven bo košara, v katero daste prostovoljni dar. Dopoldne po Smledniku obiskujem bolne, onemogle in ostarele. Če želite, da koga še obiščem, mi sporočite. Svečnica nekako spada med zadnje odmeve božične dobe. Marije obred darovanja v templju ni obvezoval, saj je Jezusa deviško spočela in rodila, vendar se mu je podvrgla in se s tem, kakor v vsem, pokazala za Gospodovo deklo in izpolnila Božjo postavo. Praznik nas želi spet vrniti h koreninam naše vere in nam dati odgovor na vprašanje: »Kdo je ta Jezus iz Nazareta?« Mi, ki smo verni, moramo vsakemu, ki išče resnico, povedati, da ni drugega odrešenika, edino Jezus ja naša Luč, naše upanje in edini Odrešenik.

V soboto, 3. 2. 2024: ČIŠČENJE IN KRAŠANJE v Smledniku – 9. uri: Smlednik 1 do 30 (1/2).  V Trbojah k čiščenju in krašenju cerkve povabljene hišne številke Trboje od 96 do 100. Ob 10.00 so v Trbojah ministrantske vaje. Goduje sv. Blaž, škof in mučenec. Maši sta v Trbojah ob 17.0 in v Smledniku ob 18.00. Obe maši tako v Trbojah kot v Smledniku se končata z litanijami Matere Božje in z blagoslovom z Najsvetejšega, ker je prva sobota. Pri obeh mašah tako v Trbojah kot v Smledniku bom delil Blažev žegen. Ob 19.10 je v župnišče v Trbojah mladinsko srečanje za Trboje in Smlednik. Mladina iz Smlednika se dobimo ob 18.50 pred župniščem v Smledniku in se odpeljemo v Trboje.

V nedeljo, 4. 2. 2024, sosv. maše ob 7.00 in 9.00 v Smledniku ter ob 10.30 v Trbojah. Pri vseh mašah (že v soboto) v Smledniku poteka namenska nabirka za vzdrževalna dela v župnišču. Pri maši v Trbojah poteka namenska nabirka za vzdrževalna dela v cerkvi in župnišču.

V tednu od 19. februarja 2024 potekajo zimske počitnice. Župnik bo organiziral petdevno romanje v Nettuno, Vatikan in Rim. To bo od 19. 2. 2024 do 23. 2. 2024. Spali bomo v Sloveniku in se po Rimu in Vatikanu vozili s podzemno železnico. Prva dneva tega romanja bomo preživeli v Nettunu pri sv. Mariji Goretti. Šli bomo s kombijem, zato se čimprej prijavite. Dodatne informacije še pridejo, prijave že pobiram. Vabimo tudi člane mladinske skupine. Ko se bo en kombi napolnil, bomo napolnili še drugi kombi, če bo dovolj prijav. Prosim, da se prijavite čimprej, ker je potem potrebno poiskati prenočišče v Nettunu in ga rezervirati. Dar je 300 €. Do sedaj 5 prijavljenih. Rok za prijave je 4. 2. 2024. Lepo vabljeni.

Minki Jenko ob življenjskem jubileju! Ni recepta za dolgo življenje, je pa spoznanje, da si v življenju lahko srečen in zadovoljen, če spoštuješ in posnemaš starejše, ki jih na svoji poti spoznavaš ali z njimi skupaj živiš. Veliko tega je v svojem življenju doživljala in sprejemala naša članica Minka Jenko, ki je letos obrnila 80 list svojega življenja. V domu našega nekdanjega cerkovnika je spoznala poklic zvonarja, ki ga je v času svoje aktivnosti tudi z veseljem opravljala. Z našimi pritrkovalci je obiskala mnogo zvonikov, zato so ji v petek, 26. 1. 2024,  pred obletnico poklonili iz zvonika kratko in glasno pozornost v zahvalo. Naj ji zdravje služi, da bi lahko še kdaj prišla do zvonov. Župnik in pritrkovalci.

Med 9. in 11. februarjem bo v samostanu Mekinje izvedena pevska, zborovodska in orgelska delavnica pod vodstvom uveljavljenih mentorjev Roberta Feguša in Luke Gojkoška. Vse o dogodku je na voljo na spletni strani: https://www.petje.pro/pevska-delavnica-mekinje2024.htmlRok za prijavo je 31. januar 2024! Hvala za vašo pomoč in vse dobro. Valerija Dukarić, KUD Musica

KRONIKA:Veroučenci in veroučenke so v adventni akciji za lačne otroke zbrali 387,33 € (359,33 €+28,00 €). Bog vam povrni. V soboto, 20. 1. 2024, je po večerni maši v Smledniku prvič potekala taizejska molitev župnij Smlednik in Preska. Molitev je trajala 30 minut in zbralo se je 20 ljudi. Naslednja taizejska molitev obeh župnij bo v Preski v soboto, 17. 2. 2024, ob 20.00 v župnijski cerkvi. Za pomoč pri organizaciji taizejskega romanja od 28. 12. 2023 do 1. 1. 2024 se je potrebno zahvaliti tudi Rismondu za kruh in Robiju Malovrhu za pripravo ikon. V sredo, 24. 1. 2024, smo dobili obnovljen kip Ecce homo, ki ga je restavriral restavrator Ljubo Zidar. Prej je bil že v zelo slabem stanju. Stroški obnove so bili 1.500,00 €. V župnišču Smlednik se je pričela prenova treh prostorov: soba za goste s kopalnico in prejšnja pralnica, ki se bo sedaj spremenila v prostor za hrambo. Talne ploščice npr. so se pobirale kar z roko. Sedaj so se torej odstranile stenske in talne ploščice. V tedniku Družina št. 4 (28. 1. 2024) se na strani 16 nahaja članek z naslovom SMLEDNIK – koledovanje 2024.

MOLITVENI NAMEN: za svetost.

4. NEDELJA MED LETOM - LETO B/II 28. 1. 2024Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj Smlednik - 9: + Marija Hočevar, obl.; (+++ Ana in Franc Ločniškar ter Majda in Anton Žigon) Trboje – 10.30: + Rajko OselSmlednik - 6.30: rožni venec Smlednik – 8.30: rožni venec Trboje – 10: rožni venec
PONEDELJEK 29. 1. 2024Smlednik - 17.30: rožni venec Smlednik - 18: + Ivan Burgar, obl. Smlednik – 18.30: krajše češčenje NajsvetejšegaSmlednik in Trboje: verouk Smlednik: srečanje ključarjev župnij Smlednik in Trboje
TOREK 30. 1. 2024Zbilje – 17: + Berta Šetina, 30. dan Smlednik - 17.30: rožni venec Smlednik - 18: + Feliks Žebovec, dar. KovačeviSmlednik in Trboje: verouk Smlednik – 18.30: krajše češčenje Najsvetejšega
SREDA 31. 1. 2024Smlednik – 7: po namenu očenašev iz župnij Smlednik in Trboje6.30: rožni venec Smlednik: verouk Smlednik
ČETRTEK 1. 2. 2024Trboje – 17.30: rožni venec Trboje – 18: + Damjan Kozjek, Hrastje 110Trboje: obisk bolnikov Trboje – 16: uradne ure Trboje: verouk
PETEK 2. 2. 2024GOSPODOVO DAROVANJE – SVEČNICA Trboje – 17: + Jožef Čebašek, dar. Ženja in Gregor Rozman z družino Smlednik - 18: + Marija HanžičSmlednik: obisk bolnikov Trboje – 16.30: rožni venec in spoved Smlednik – 17.30: rožni venec
SOBOTA 3. 2. 2024 SV. BLAŽ, ŠKOFTrboje – 16.30: rožni venec in spoved Trboje – 17: + Ivanka Rozman Smlednik - 17.30: rožni venec Smlednik - 18: +++ Jurij Šmelcer in starši LipovšekS. - 9: čiščenje: Smlednik 1 do 30 (1/2) čiščenje Trboje: Trboje 96 do 100 Trboje – 10: ministrantske vaje Trboje – 19.10: mladinsko srečanje Trboje in Smlednik
5. NAVADNA NEDELJA - LETO B/II 4. 2. 2024Smlednik - 7: za žive in rajne župljane Smlednika in Trboj Smlednik - 9: ++ Ana in Franc Grabec; (po namenu) Trboje – 10.30: + Franc Aci Šink, dar. PurgarjeviSmlednik - 6.30: rožni venec Smlednik – 8.30: rožni venec Trboje – 10: rožni venec
© Copyright 2024 by župnija Smlednik. Izvedba: župljani Smlednika
crossmenu