Prihajajoči dogodki
Pon, 25 Sep 2023 ob 00:00

Dogodki tega tedna

Romanje k sv. Urhu v Ausburg

Od 13. do 15. oktobra 2023 bo župnijsko romanje k sv. Urhu v Ausburg (Nemčija).


Preberite več...

Donacije

Zbiramo donatorje za ozvočenje v cerkvi sv.Urha
Preberite več...

Križev pot - KALVARIJA

Križev pot Smlednik

Sinoda 2021-2023

Sinoda 2021-2023

Iskalnik
 

Duhovna oskrba v CS Medvode l. 2016

 
 

Zaupati usmiljenemu Jezusu kakor Marija (iz pisma papeža Frančiška za XXIV. svetovni dan bolnikov)

 

Dragi bratje in sestre,

24. svetovni dan bolnikov mi ponuja priložnost, da sem še posebno blizu vam, dragi bolniki, vam in vsem, ki skrbijo za vas. … Središčno obhajanje evharistije ob dnevu bolnikov bo 11. februarja 2016, na liturgični spomin lurške matere Božje, in to prav v Nazaretu, kjer »je Beseda postala meso in se naselila med nami« (Jn 1,14). Tam je Jezus začel svoje odrešenjsko poslanstvo in sprejel zase besede preroka Izaija, kakor nam poroča evangelist Luka: »Duh Gospodov je nad menoj, ker me je mazilil, da prinesem blagovest ubogim. Poslal me je, da oznanim jetnikom prostost in prinesem slepim vid, da pustim zatirane na prostost, da oznanim leto, ki je ljubo Gospodu«(Lk 4, 18–19).

Bolezen, posebno tista težka, vedno postavi človeško bivanje v krizo, v preizkušnjo in prinaša s seboj vprašanja, ki vrtajo v globino. Prvi trenutek je včasih lahko upor: »Zakaj se je ravno meni to zgodilo?« Lahko se nas poloti obup, misel, da je vse izgubljeno in da nič več nima smisla …

V takih trenutkih je po eni strani vera v Boga postavljena na preizkušnjo, hkrati pa razkriva vso svojo pozitivno moč. Ne zato, ker bi vera izničila bolezen, bolečino ali vprašanja, ki se rojevajo ob tem, ampak ker ponuja ključ, s katerim lahko odkrijemo globlji smisel tega, kar živimo; ključ, ki nam pomaga videti, na kakšen način lahko bolezen postane pot, ki nas pripelje v trdnejšo bližino z Jezusom, ki hodi z nami in nosi križ. Ključ nam ponuja njegova mati Marija, ki je strokovnjak za to pot.

Na svatbi v Kani je Marija tista pozorna žena, ki opazi težavo – zelo velik problem za mladoporočenca: zmanjkalo je vina, ki je na dan praznovanja simbol veselja. Marija odkrije stisko in jo na določen način naredi za svojo ter ukrepa neopazno, a hitro. … Svatba v Kani je ikona Cerkve: v središču je usmiljeni Jezus, ki izvršuje znamenje. … V Kani se zarišejo značilne poteze Jezusa in njegovega poslanstva: on je tisti, ki priskoči na pomoč človeku v težavah in potrebi. … Marijina prošnja med poročno gostijo, ki jo je njenemu materinskemu srcu navdihnil Sveti Duh, bo omogočila, da se bo pokazala ne samo Jezusova mesijanska moč, ampak tudi njegovo usmiljenje. V Marijini prošnji odseva Božja nežnost. In ta ista nežnost je prisotna v življenju mnogih oseb, ki stojijo ob strani bolnim in znajo zaslutiti njihove potrebe, celo najbolj težko zaznavne potrebe, ker gledajo z očmi, polnimi ljubezni. … Pa vendar nam ljubezen, ki jo poživlja vera, omogoča zanje prositi še za nekaj večjega kot za telesno zdravje: zanje prosimo miru, spravljenost z življenjem, ki prihaja iz srca in ki je Božji dar, sad Svetega Duha, ki ga Oče nikoli ne odreče tistim, ki ga zanj z zaupanjem prosijo.

Na prizorišču v Kani so poleg Jezusa in njegove matere tudi tisti, ki se imenujejo “služabniki” in ki sprejmejo Marijin: »Kar koli vam reče, storite« (Jn 2,5). … Ne samo da ubogajo poslušno, temveč tudi velikodušno: napolnili so vrče do roba (prim. Jn 2,7). ...

… Prosimo usmiljenega Jezusa, naj vsem nam nakloni razpoložljivost za služenje potrebnim in – bolj konkretno – našim bolnim bratom in sestram. ... Naj bo vsaka bolnišnica ali zdravstvena organizacija vidno znamenje in kraj, kjer se gradi kultura srečanja in miru, kjer izkušnja bolezni in trpljenja ter tudi strokovna in bratska pomoč prispevajo k preseganju vseh meja in razdeljenosti. …

Zaupajmo hrepenenje in težave, pa tudi veselje in tolažbo priprošnji Device Marije in usmerjajmo k njej svojo molitev, da obrne v nas svoje milostljive oči, predvsem v trenutkih bolečine, ter nas napravi vredne zreti Obličje usmiljenja – svojega sina Jezusa – danes in na veke. Tej prošnji za vse vas pridružujem svoj apostolski blagoslov.

 

Svete maše v kapeli doma

Svete maše bodo vsako soboto ob 9. uri (razen prve sobote v mesecu) ter vsak prvi petek v mesecu in ob praznikih ob 16. uri po naslednjem razporedu:

 

dan

prvi petek/praznik

oskrbuje

1. jan.

Prvi petek

Smlednik

6. jan.

Gospodovo razglašenje

Pirniče

5. feb.

Prvi petek

Preska

11. feb.

Lurška Mati božja

Smlednik

4. mar.

Prvi petek

Pirniče

28. mar.

Velikonočni ponedeljek

Preska

1. april

Prvi petek

Smlednik

6. maj

Prvi petek

Pirniče

16. maj

Binkoštni ponedeljek

Preska

3. junij

Prvi petek

Smlednik

1. julij

Prvi petek

Pirniče

5. avg.

Prvi petek

Preska

2. sep.

Prvi petek

Smlednik

7. okt.

Prvi petek

Pirniče

2. nov.

Verne duše

Preska

4. nov.

Prvi petek

Smlednik

2. dec.

Prvi petek

Pirniče

26. dec.

Sv. Štefan

Preska

Za pomoč bodo poskrbele strežnice doma ter prostovoljci župnijskih Karitas v občini Medvode. Potrebo po pomoči sporočite recepciji.

 

Spoved pred prazniki

Spoved pred prazniki bo 19. marca ter 17. decembra. Duhovniki bodo na razpolago za spoved pred in po dopoldanski sveti maši. Željo za obisk duhovnika oziroma spovednika izven terminov sporočite na recepcijo ali na telefon enega od župnijskih uradov.

Obhajilo

Kdor bi želel obhajilo v svoji sobi, naj to sporoči na recepciji ali sporoči duhovniku oziroma stalnemu diakonu.

Ko se zaradi bolezni nahajate v bolnišnici, lahko za duhovno oskrbo (bolniško maziljenje, obhajilo, spoved, duhovni pogovor) pokličete župnika bolniške župnije v Ljubljani na telefon 041/613-378 ali 041/715-429.

Velikonočni blagoslov jedil bo na veliko soboto, 26. marca, ob 13. uri.

Tradicionalno romanje starejših, ki ga organizira Župnijska Karitas Preska je običajno na dan praznika Malega Šmarna v začetku septembra. Za nadaljnje informacije pokličite Župnijsko Karitas Preska.

 

Molitev darovanja

 

Sprejmi, Gospod, vso mojo prostost!

Sprejmi moj spomin, moj razum in vso mojo voljo! Karkoli imam ali premorem, si mi podaril ti. Vse to ti vrnem in izročim, naj nad vsem popolnoma vlada tvoja volja. Daj mi le ljubezen do tebe in tvojo milost, in bogat bom zadosti in ne bom prosil nič drugega več. Amen. (sv. Ignacij Lojolski)

 

' Kontakti

 

stacionarni telefon

mobilni telefon

Župnija Preska

01/36 17 930

Župnija Pirniče

01/36 21 171

041/604 422

Župnija Smlednik

01/36 28 080

041/693 888

Bolniška župnija

041/613 378

041/715 429

Stalni diakon

040/813 509

Recepcija doma

01/36 25 400

_________

Odgovarja:

ŽU Preska, Jure Koželj, župnijski upravitelj, Preška cesta 33, Medvode

 

 

 

 

 

Duhovna oskrba

v domu Center Starejših Medvode

v letu 2016